2013. november 10., vasárnap

Vavyan Fable: Vis Major

Nagyon sokáig szemeztem a Fable könyvekkel a könyvtárban, mire be mertem vállalni egyet, és ez volt az első. Valamiért féltem az írónő stílusától, vagy nem tudom. Aztán jött ez a kötet, és kiderült, hogy nagyszerű választás volt, és már nem is értem, miért féltem tőle annyira.
A Vis Major egy sorozat első darabja, bár a kötetek mindegyike önállóan is olvasható, mindössze a főszereplő páros, Vis Major és Kyra Emett köti össze őket, illetve a velük történő kalandok. Műfajról Fable esetében nagyon nehéz nyilatkozni, ugyanis nagyon nehéz behatárolni, hogy ez most humor, akció, kaland, vagy krimi. Egy kicsit ez is, meg az is. Igazából Fable egy külön műfajt képvisel, mert annyira egyedi stílusa, szövege van, hogy nem lehet mással összetéveszteni.
A Vis Major című könyvek a lényege, hogy a címszereplő egy modern szamuráj, aki bőrdzsekiben, farmerben, egy szál stukkerrel kergeti a rosszfiúkat egy nagyváros, Fertő City utcáin. Mellé osztják be az újonnan érkezett zsarut, Kyra Emettet, akivel eleinte utálják egymást, aztán ahogy ez lenni szokott, a két ember szépen lassan egymásba szeret.
Persze nem olyan nyálas-romantikus módon, mint egy szerelmes regényben, mert Fable nagyon szerethetően tud írni a szerelemről és a szexről is, úgyhogy szerintem senki sem fogja cikinek, vagy megbotránkoztatónak tartani. Helyette a szerző úgy kezeli a dolgot, mint az élet részét, mert hát az is.
Pedig a két szereplő gyökeresen különbözik egymástól: Vis Major amolyan macsós fickó, aki sokszor műveletlen, és hát nem túl kifinomult. Ezzel szemben Kyra úgy néz ki, mintha a Doktor Szöszi című filmből lépett volna ki. Na jó, annál azért kurvásabb némileg. Ezenkívül Kyra művelt is, továbbá vegetariánus, amivel nagyon tudja bosszantani a szamurájt. A két ember ezenkívül remek szópárbajokat vív egymással, szóval nem unatkoznak, az olvasó meg röhöghet a poénokon.
Igazából összefüggő történet nincs: a két zsaru folyamatosan kapja a hívásokat ilyenolyan bűnesetekről, amiket aztán meg is oldanak. A laza történetfolyamot Kyra és Vis Major szerelme, illetve néhány gengszter üldözése köti össze, amúgy az esetek akár felcserélhetők is lennének. Egyébként is Fable-nél soha nem a történet a lényeg, hanem a jellemábrázolás: a könyveiben ugyanis extrém őrült, vagy őrült extrém figurák találhatók, akiken jókat lehet röhögni.
A könyvet kiadja a Fabyen Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése