2013. november 26., kedd

Szepesi Nikolett: Orgazmuspontok - az Én, a szexmániás folytatása

Szepesi Nikolett az előző botránykönyve után nem sokkal írt egy újabbat, ami félig-meddig az előző könyv klónja, mert sokban hasonlítanak egymásra, hiszen az egykori úszónő ismét csak a szexuális kalandjait vetette papírra, miközben bemutatja nekünk azt is, hogy milyen a fővárosi éjszakai élet.
A hangnem ugyanúgy fölényeskedő, egoista, de már legalább nem a háziasszonyokat, meg a párkapcsolatban élő nőket nézi le. Viszont a férfiakkal továbbra sincs megelégedve, sőt úgy tűnik számomra, hogy tudat alatt mintha gyűlölné őket, legalábbis a tisztelet és bizalom a másik nem iránt mindenképp hiányzik.
Nikiről és a hozzá hasonlókról már az előző könyvéről írt bejegyzésemben részletesebben beszéltem, úgyhogy nem ismételném meg. Mindenesetre elkeserítő a helyzet, és sok minden úgy van, ahogy ő látja, tehát valóban sok a hűtlen, csak szexre utazó férfi (főleg a híresek és gazdagok világában), de általánosítani nem érdemes. Nikolett mégis ezt teszi, talán mert nem lát túl azon a környezeten, amelyben ő él.
A könyv ugyanakkor különbözik is az előzőtől, bár vannak visszautalások rá, ugyanis Niki beszél a könyv utóéletéről, a könyvbemutatókról például, de leginkább arról mesél, hogy az emberek hogyan fogadták a művét.
Az előző bejegyzésemben azt írtam, hogy az Én, a szexmániás célja a botránykeltés volt, vagyis hogy beszéljenek róla az emberek, sőt az a legjobb, ha megosztja a népet, azaz támadják, vagy támogatják. Mindegy, csak közömbös ne legyen, mert az a halált jelenti ebben a szakmában.
Mindez meg is történt, amit részben a bulvárlapokban is lehetett látni, de ebben a könyvben is idéz leveleket, véleményeket Niki az előző könyv kapcsán.
A másik dolog, amiben eltér ez a könyv az előzőtől, hogy egy elmélyültebb, filozofikusabb műről van szó, amelyben Nikolett a világ, illetve a társadalom helyzetéről is elfilozofál, tehát nem csak a szexuális életét osztja meg velünk. Ahogy olvasom a véleményeket erről a könyvről, azt láttam, hogy lebutázzák ezt a lányt, mert nem ismeri a kultúrát, és igazából nem is érdekli, inkább a bulizásra, az élet élvezetére koncentrál. Én nem értek egyet velük, mert Niki nem buta, legfeljebb műveletlen, de az átlagember sem Szabó Magdát, vagy Márai Sándort olvas, hanem a bulvárból tájékozódik, azt ismeri, úgyhogy nincs mit a szemére vetni az egykori sportolónőnek, aki legalább vállalja a műveletlenségét. Az átlagember nem, mert csak fikáz, hogy legalább jobban érezze magát a celebeknél, de attól még nem ez az igazság. Ettől függetlenül eléggé elkeserítő, hogy eluralta az életünket a bulvár, de az, hogy ez miért van, abba most ne menjünk bele.
Többen arra gyanakodtak, hogy ezt a könyvet esetleg nem is Niki írta, mert annyira más a hangneme a könyvnek, bár szerintem ez teljesen mindegy, a lényeg ugyanis ebben az esetben is a botránykeltés, ami valószínűleg újra sikerülni fog.
Magáról a könyvről ebben az esetben sem lehet túl sok mindent elmondani: egy egyszer olvasható műről van szó, amit nyugodtan ki lehet dobni utána a szemétbe, vagy eltüzelni, mert kábé erre jó, másra nem.
Kiadja az Ulpius Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése