2013. november 4., hétfő

Két frissen megjelent ifjúsági könyv az Európa Kiadótól!

Natalie Babbitt: Örök kaland


Winnie Foster, a tízlves kislányt gazdag szülei még a széltől is óvják. Winnie unatkozik a kerítésekkel köbevett birtokon, és bosszantja a sok óvintézkedés, ezért kiszökik a közeli erdőbe. Itt ismerkedik meg Jessie Tuckkal, aki nagyjából tizenhétnek néz ki, de elmondása szerint száznégy éves. A Tuck család ugyanis minden jel szerint megtalálta az örök élet forrását.
Az öröklét misztériumát kutató regény izgalmas formában fogalmazza újra az emberiséggel egyidős kérdéseket: miért vagyunk halandók, és ha tehetnénk, választanánk-e az öregedés helyett az örökkévalóságot.
Natalie Babbitt 1975-ös fantasyje több díjat elhódított, kétszer megfilmesítették, és több ízben beválogatták a gyermek-és ifjúsági irodalom legfontosabb száz kötetét összesítő listákra.


Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár – szerelem a harmadik világháború idején


Daisyt, míg apja új felesége gyereket vár, lepasszolják nyaralni a vidéki rokonokhoz. Egyik ámulatból a másikba esik: sosem hitte volna, hogy vannak tizennégy éves srácok, akik cigiznek, autót vezetnek, és egyáltalán: olyan szabadok, mint bármelyik felnőtt. Daisyt elvarázsolja a szabad élet, na meg az unokatestvére, Edmond. Főleg az után, hogy felügyelet nélkül maradnak, mert kitört a háború, amelynek méreteit és súlyát képtelenek felfogni egészen addig, amíg be nem kopogtat hozzájuk egy rokonszenvesnek nem nevezhető alak.

A két könyvet recenziós példányban kaptam meg az Európa Kiadótól, úgyhogy hamarosan elkezdem olvasni őket, és akkor majd részletesen beszámolok róluk. A példányokat ezúttal is köszönöm a kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése