2013. november 14., csütörtök

Kate Furnivall: Szentpétervár ékköve - az Orosz szerető előzményregénye

Kate Furnivallról tudni kell, hogy történelmi regényeket ír, amelyek többnyire valamilyen egzotikus vidéken játszódnak, mint például Oroszország, vagy a Távol-Kelet. Persze Oroszországba bele lehet kötni, hogy mi az egzotikus benne európai ország létére, de egy  kicsit jobban belegondolva az egészbe, mindjárt érthetőbbé válik.
Orosz földön ugyanis teljesen más szokások uralkodtak évszázadokon át, mint Európa többi országában, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy ez a hely van a legközelebb Ázsiához, tehát az ottani szokásjog könnyedén átterjedhetett oda is. Pláne, hogy orosz föld egy ideig tatár megszállás alatt állt.
A regény Szentpéterváron játszódik, amely nagyon sokáig Oroszország fővárosa volt, ugyanis az ország uralkodói, a cárok nagyon sokáig itt éltek, és itt is koronázták meg őket. Ez volt az első orosz város, amely felvette a versenyt Európa többi városával, a névadó I. (Nagy) Péter cárnak köszönhetően.
A regény valamikor a XX. század elején játszódik,  a nagy forradalom kitörése előtt vagy hét évvel, amikor is a munkások már elégedetlenkedni kezdenek a nyomorúságos helyzetük miatt, miközben a nemesek, meg a cári család tejjel-mézzel folyó kánaánban él.
Persze ezek a forradalmak Európa-szerte zajlottak, de orosz földön jóval durvább volt a helyzet, főleg azért, mert a lakosság 90%-a éhezett, amibe a parasztok is beletartoztak, pedig nekik elvileg volt lehetőségük megtermelni az élelmüket, de épp az a baj, hogy csak elvileg. Szóval 1910-re robbanásig feszült a helyzet Oroszországban, és egyre több csetepatéra került sor városszerte eleinte Péterváron, később már Moszkvában, illetve a többi helyen is, de Pétervár volt a legdurvább.
A regény főhőse Valentina Ivanova már rögtön a legelején szembesül egy ilyennel a vidéki birtokukon, amikor megtámadják őket. Ő még épségben megússza, de a húga végleg megsérül az akcióban. A lány édesapja ugyanis a cár pénzügyminisztere, ezért hát joggal támadják a felkelők.
Valentinának amúgy nagyratörő álmai vannak, ugyanis ki akar törni a gazdag földbirtokos lányának a sorsából, és nem akar férjhez menni, inkább zongoraművész lenne, de az ápolónői pályával is kacérkodik. Szóval egy eléggé vagány, és ugyanakkor büszke, öntudatos leányzó, úgyhogy nekem mindjárt rokonszenves is lett.
A regény egy szerelem története, amely Valentina és Jens Friis dán mérnök között szövődik, aki a cár megbízásából dolgozik a város csatornarendszerének a fejlesztésén. Szerelmük csak nehezen teljesedik be, ugyanis számolniuk kell a lány apjának a tiltakozásával, aki egy gazdag család fiához adná inkább a lányát, csakhogy fennmaradjon a család jó hírneve, de a mérnököt a szocialisták sem kedvelik azért, mert a cárnak dolgozik.
Eközben teljes erővel zajlik az első világháború, egyre több felkelés tör ki az országban, és végül a regény végén kitör maga a forradalom is, szóval kőkemény történelmi események zajlanak a háttérben.
Miután nagyon sok esemény történik a könyvben, ezért sok értelme nincs annak, hogy elmeséljem ezeket. Tessék leülni olvasni, pláne azoknak, akik szeretik a családregényeket, különösen a többköteteseket, mert hogy ez is az.
Kiadja az I.P.C. Könyvek Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése