2013. november 23., szombat

Saskia Noort: Az Ínyencklub

A könyv a cím alapján gasztroregénynek tűnhet de valójában nem az:sokkal inkább egy pszichothrillerről van szó, amelyben egy fiatal házaspár, Michel és Karen a holland fővárosból egy környékbeli faluba költözik, mert nyugodt légkörben szeretnének élni. Nos, ezt meg is kapják, de az otthonról dolgozó Karen hamarosan unatkozni kezd, mert a barátaikat a fővárosban hagyták, akik szépen lassan elmaradoznak tőlük. A megoldás: ott helyben kell barátokat keresni, ami előbb-utóbb sikerül is, és összeáll pár helybeli nővel, akik hasonló körülmények között élnek. Hamarosan összejöveteleket szerveznek, ahol különböző ételeket is szolgálnak fel, a pia meg patakokban folyik. Ezt nevezik el Ínyencklubnak.
Felszínesen egy baráti társaságot látunk, akik jóban vannak egymással, de ahogy mélyül a történet, úgy derülnek ki az ellentétek. Mindez úgy derül ki, hogy a társaságból meghal két házaspárnak egy-egy tagja: egy férj, meg egy feleség. A halál oka mindkettejüknél látszólag baleset, ámde a történet mesélője Karen gyanakodni kezd, hogy valami nem stimmel. Még akkor sem, ha a két halott komoly problémákkal küszködött: a férfi gyakorlatilag elmebeteg volt, a nő meg alkoholproblémákkal küzdött.
Apropó alkohol: az Ínyencklub összejövetelein mindig előkerül, ugyanis ezek az összejövetelek főként a zabálásról és a piálásról szólnak úgy, hogy a szereplők kb. mocsárrészegre isszák magukat. Ebből következik, hogy a részt vevők kb. a kamaszok szintjén állnak, mert ott vannak ilyen mulatságok. Nagyjából a barátságuk is megreked a kamaszkor szintjén, ugyanis felszínes értékeken alapszik: a lényeg, hogy hasonló életszínvonalon élő embereket hoz össze a sors, akik sikeresek, és elég sok pénzt keresnek, de aztán a könyvet olvasva kiderül, hogy a társaság központi alakja, Simon a sikeres befektető köré gyűlnek az emberek a pénze miatt, na meg azért, mert a csapat férfi tagjai lényegében neki dolgoznak. Mindez hatalmas összetartó erőt jelent. Külön bonyodalom, hogy Karen viszont kezd Simonnal, akiről úgy tűnik, hogy a nők álma, hiszen jóképű, jó a szövege, és az ágyban is remekel. Csak hát nős ember, és nem akar válni. Aztán a történetet olvasva egyre mocskosabb dolgok derülnek ki róla is.
A könyvről eléggé ellentmondásos a véleményem, az elején ugyanis nem tetszett annyira, hogy abba akartam hagyni az olvasást, de aztán valamiért mégis kitartottam. Nos, megérte, ugyanis a történet kezdett egyre izgalmasabbá válni, mígnem a végére a szerző felszítja a feszültséget.
A szereplők viszont nem szimpatikusak egyáltalán. Valószínűleg azért nem, mert a szerző elsősorban a lelki problémákra, illetve a különböző játszmákra koncentrál, amelyek egy hosszabb kapcsolatban előbb-utóbb megjelennek. Itt is így van ez, ugyanis a felszínen kiegyensúlyozottnak tűnő kapcsolatok valójában már rég kiüresedtek, és sokszor csak az érdek tartja őket össze.A thrillerszál annyira nem erős ebben a kötetben, inkább csak a végén.
A könyv a Fekete Macska Regénytár  című sorozatban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó  gondozásában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése