2013. március 2., szombat

Fábián Janka: Emma szerelme - egy békebeli romantikus családregény

Az írónő ezzel a regényével került be a köztudatba, és szerencsére ott is tudott maradni a történelmi jellegű családregényeivel. Az Emma szerelmének két folytatása is van: az Emmai fiai és az Emma lánya.
Ennek az ún. Emma-trilógiának az a célja, hogy bemutassa a XX-századi magyar történelmet, de persze nem az egészet, csak egy szeletét (azért Fábián Janka mégse Ken Follett).
Az írónő persze igyekszik többféle történelmi eseményt bemutatni (pl. millenniumi ünnepségsorozat, I. világháború, Tanácsköztársaság, zsidók üldözése, II. világháború, kommunista diktatúra) egy nagypolgári család életén keresztül.
Emma és környezete a kiváltságosok életét élte, ugyanis anyagi gondjaik soha nem voltak, nem ismerték a gazdasági világváltság hatásait sem, viszont a magánéletükben volt épp elég problémájuk, amit meg kellett oldani.
Már eleve Emma, illetve a későbbi férje, Gábor szüleinek a története is nagyon érdekes és zűrös, emiatt a kislány többször is költözik az édesapjával: eleinte Párizsban, majd Budapesten, később Kanadában élnek, de aztán az apa betegsége miatt hazajönnek, hogy az akkor kamasz Emma itt Magyarországon nőjön fel.
A kislány mérhetetlenül szerencsés, hogy az apja egykori szerelme - aki ekkor már özvegy - elvállalja a nevelését, és a kislány nem kerül intézetbe.
A regény alapvetően két helyszínen játszódik: egyrészt Budapesten, másrészt egy fiktív településen, a Balaton északi partján található Balatonkörtvélyesen. Utóbbi helyen tölti el Emma kamaszkorát is, illetve ott bontakozik ki a szerelme Gáborral, a nevelőanyja fiával, aki eleinte Párizsban dolgozik orvosként.
Az ő egymásra találásukban semmi újdonság, illetve kiszámíthatatlan nincs, de mégis nagyon küzdelmes az út a szerelmük beteljesüléséig, ugyanis a régi botrányos események miatt Emma gyűlöli a férfit.
Közben Emma életét sem kerüli el a baj, mert ő is szerelmi botrányba keveredik, de szerencsére olcsón megússza a dolgot.
Közben pedig peregnek a történelmi események, amelyekből egy-két dolgot az írónő részletesebben is bemutat, például a millenniumi ünnepséget, de az első világháborúra, illetve a Tanácsköztársaság diktatúrájára is történik utalás. Legutóbbi esetben az írónő az egyik vezéralak, Szamuely Tibor figuráját is megjelenteti.
Egyébként ebben a könyvben nem is annyira a történelem a fontos, hanem Emma és a Kóthay család története, illetve az őket körülvevő bonyodalmak megoldása, mert azok azért vannak bőven.
Annak ellenére, hogy a regény időnként túlzottan szentimentálissá válik, nekem mégis tetszett, és kíváncsian vártam a folytatást, hogy a következő két kötetben az írónő mivel áll majd elő.
Emma egyébként is egy szokatlan figura, aki már gyerekként sem éli a polgárlányok/asszonyok megszokott életét, hanem egy igazi lázadó, aki ki mer magáért állni. Később, felnőttként sem az a dologtalan háziasszony, hanem sikeres írónő, akinek több könyve is megjelenik.
Fábián Janka könyvei egyébként Méhes György világára emlékeztetnek néhol, csak az írónő könyveiben több az izgalom, illetve a tűz. Azt nem tudom, hogy tudatos-e ez, vagy csak a véletlen műve, mindenesetre én szeretem a könyveit. Talán a Német lány, meg a Virágszál az, amelyek nekem kevésbé jönnek be, de ettől még erre a műfajra, amit ő csinál, szükség van itt Magyarországon.
A könyvet kiadja az Ulpius Ház Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése