2013. március 10., vasárnap

Tasmina Perry: Apuci lányai

Erről a könyvről az a benyomásom támadt olvasás közben, mintha Barbara Taylor Bradford világa összekeveredett volna Jackie Collins-éval. Így alakult ki Perry stílusa, amely nem túl komolykodó és drámai (mint Bradfordnál), de nem is túl szabadszájú (mint Collinsnál).
A szerző a korábban említett két írónőhöz hasonlóan szintén a felső tízezer világát mutatja be, különös tekintettel a divatvilág szereplőire. Mindez azt jelenti, hogy Perry a divat és a stílus szemszögéből néz mindent, és a könyvben szereplő hírességeket is ennek megfelelően válogatta ki.
Persze nem valódi hírességekről van szó, hanem kitalált szereplőkről, de a mintát azok a hírességek, celebek adták, akikkel a szerző Londonban találkozott a munkája során.
Ezúttal négy testvérről szól a történet, a Balcon lányokról, akiket gyilkossággal gyanúsít meg egy fickó mindjárt a történet elején.
Az áldozat a lányok édesapja, Lord Balcon, akit holtan találtak a saját házában nem sokkal egy parti után, amelyen a lányok is részt vettek. Na, nem ezért gyanúsítják őket, hanem azért, mert az apjukkal mindannyian ellenséges viszonyban álltak.
Azt hadd tegyem hozzá, hogy Lord Balcon nem éppen ártatlan bárányka, hanem egy igazi gonosz seggfej, akinek senkihez nincs egy jó szava, és akkor még finoman fogalmaztam. Ez az ember a lányait sem szerette egyáltalán, épp ellenkezőleg: szándékosan igyekezett megakadályozni mind a négyük karrierjét. Eleinte csak szóban sértegette őket, illetve igyekezett megnyirbálni az önbizalmukat, később már komolyabb lépésekre is sor került, például zsarolás. Ezek után nem csoda, hogy a lányokat gyilkossággal gyanúsítják.
A szerző nem sokkal a zsaroló felbukkanása után visszaviszi a múltba az olvasót, hogy részletesebben kifejtse a lányok életét, de utána ismét a jelenbe tér vissza a cselekmény, hogy felderítse, mi (vagy netán ki) okozta Lord Balcon halálát.
A könyv meglehetősen terjedelmes, mert több, mint 700 oldal hosszú, de erre szükség van, ugyanis Perry nemcsak a cselekményt bontja ki, hanem igen részletesen bemutatja a felső tízezer életstílusát, amihez a legtöbb olvasónak semmi köze nincs.
Éppen ezért nagyon hálás téma a gazdagok életének a bemutatása, még akkor is, ha az átlagember felháborodik azon, hogy szórják a pénzt, mint majom a lisztet, és baromságokon hisztiznek, miközben a csórók azon aggódnak, hogy a számlákat fizessék be, vagy egyenek. Ennek ellenére azért az emberek mégiscsak szeretnének jobban élni a jelenlegi életszínvonaluknál, de az már más kérdés, hogy csak keveseknek sikerül.
Perry regényében nincsenek ilyen karriertörténetek, mert az ő hősei már eleve beleszületnek a jóba, eleve van már hírnevük, van pénzük, viszont ezek az emberek mindent megtesznek azért, hogy a köztudatban tartsák magukat, mert valójában rettegnek attól, hogy mindent elveszítenek.
Éppen ezért a könyv szereplőinek normális kapcsolatai nincsenek, hanem kizárólag érdekből állnak össze egymással. Az most mindegy, hogy barátság, vagy szerelem, a lényeg az, hogy olyan emberekhez kell sodródni, aki segíthet pénzt keresni, illetve aki híressé tesz. Ez a siker törvénye, és nem véletlen, hogy a nemességen alapuló társadalom ilyen sokáig fenn tudott maradni, hiszen ők nem szerelemből házasodtak, hanem anyagi megfontolásból.
Apropó szerelem: a könyv műfaja elvileg ebbe a kategóriába tartozik, de ez nem igazán fedi a valóságot, a fentebb már elmondottak miatt. A négy lánynak ugyanis valódi szerelmi kapcsolatai nincsenek, inkább a szex és a pénz uralja ezeket a vonzalmakat, hol a férfi, hol a női oldalról. Jó, persze, van benne szerelmi kapcsolat, meg happy end is, hiszen ez nem egy drámai történet, de azért Perry világát ne állítsuk már párhuzamban Danielle Steel-ével, vagy Hedwig Courths-Mahler-éval, mert nagyon nem ugyanaz.
A könyv extramegagiga vastag a szerző többi művéhez hasonlóan, de ez azért szükséges, mert az írónő részletesen bemutatja a felső tízezer világát, a luxust és a divatot. Ennek köszönhetően az olvasó megtudhatja, hogy hogyan készül egy divatmagazin, milyen partikat adnak a gazdagok, illetve milyen egzotikus helyekre járnak nyaralni.
A Cosmopolitan, Joy, és Marie Claire olvasó nőknek ez a könyv nagy örömöt fog szerezni azt, hiszem.
A könyvet kiadja az Ulpius Ház Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése