2013. március 25., hétfő

Georges Simenon: Maigret első nyomozása

Georges Simenon 1931-ben kezdte el írni a 75 regényből álló Maigret- sorozatot, amellyel világhírűvé vált. Jules Maigret az első nyomozása idején 26 éves mindössze, alig fél éve nős és szintén fél éve lépett a párizsi Saint Georges kerület rendőrségnek szolgálatába. Minden vágya, hogy átkerüljön a Párizsi Rendőrkapitányságra a szigeten, de mint rendőrségi titkárnak erre relatíve kicsi az esélye. A véletlen azonban egy nap a segítségére siet, amikor kétségbeesett férfi keresi fel a rendőrséget, hogy lövést és egy női sikolyt hallott az egyik előkelő ház ablakából. Maigret ekkor még nem is sejti, hogy ez lesz az első nyomozása, de a főnöke szabadságra küldi, ami alatt akár ezt az ügyet is kinyomozhatja.
A szálak egy dúsgazdag családhoz vezetnek, de a titkárnak nagyon nehéz dolga van velük, mert a család azt gondolja, hogy ennyi pénzzel bármit megtehetnek, ami akár egy bűntény megúszását is jelenti.
Jules Maigret képességei azonban már rendőrségi titkárként is megmutatkoznak: már ekkor képes órákig ücsörögni pipázgatva bizonyos vendéglátóegységekben, azért, hogy nyomra bukkanjon.
Szervezőkészségéről is megbizonyosodhatunk, amikor az őt felkereső férfit-aki zenész- is megbízza bizonyos feladatokkal, amelyeket az sikerrel meg is old.
A Maigret-krimikben nincsenek nagy feszültségek, és nem ér minket akkora meglepetésként a gyilkos személye, hiszen az már sokszor a regény közepén, vagy a háromnegyed részén kiderül. A felügyelőnek már csak annyi a dolga, hogy rábizonyítsa a tettesre a gyilkosságot, vagyis megtörje az illetőt. 
Módszereiben semmi durvaság nincs, ő csak egyszerűen beszélget az emberekkel, illetve próbálja beleélni magát az áldozat szerepébe, szóval a Maigret-regények inkább lélektani krimik. 
Simenon regénysorozata nemcsak egyszerű krimi, mert a szerző egyúttal Párizsról is elég részletesen ír, bár ez ebben a kötetben annyira erősen még nem nyilvánul meg, de a sorozat későbbi darabjaiban már igen. 
A könyvet mindenképpen olvassa el az, aki tanúja akar lenni egy legenda születésének. 
Jelen bejegyzésemet egy korábbi írásom alapján írtam.  Kiadja a Park Kiadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése