2013. március 24., vasárnap

Bikini: az első tíz év 1982-1992

A zenekarról 30 éves fennállása alatt összesen két könyv jelent meg: a fenti című, illetve a tavaly megjelent Bikini 30. Mind a két könyv egy-egy jeles évfordulót ünnepel meg, ráadásul a szerzőjük is ugyanaz: Maróthy György zenei újságíró.
Sajnos az utóbbi könyvet még nem olvastam, ezért a fenti című könyvről fogok beszélni, amit én könyvtárban olvastam el, de amúgy sehol sem beszéltek róla. Még a neten sincs fenn egyébként, pedig biztosan érdekelné a rajongókat.
A Bikini szinte kezdettől fogva az egyik legnépszerűbb rockzenekar, akinek a koncertjein mindenféle korosztály képviselteti magát. Még akinek nincs is sok köze a rockzenéhez, az is ismer pár Bikini-slágert a rádióból.


Sikerük titka abban áll, hogy komoly, elgondolkodtató szövegeiket dallamos, lendületes rockzenével ötvözik. A zenekart a szőke énekes, D. Nagy Lajos jellegzetes tenorhangjáról azonosítják az emberek, pedig ő csak később érkezett a zenekarba az alapító, Nagy Feró távozása után. Az Ős - Bikini zenéjére Feró korábbi zenekara, a Beatrice gyakorolt hatást, sőt a koncerteken is sok Ricse – nótát játszottak. Nagy Feró és Vedres Joe gitáros a Ricséből érkeztek, a Németh testvérek, Alajos és Gábor pedig a Dinamitból. Ebben a felállásban két lemez készült el, majd Feró távozott. Ezután érkezett D. Nagy Lajos a csapatba, amely nem sokkal később egy billentyűssel, Gallai Péterrel is kiegészült. Nem sokkal ezután az új felállású zenekar (D. Nagy Lajos ének, Vedres Joe gitár, Gallai Péter billentyűs hangszerek, Németh Alajos basszus, Németh Gábor dob) páratlan népszerűségre tett szert. Később Vedres távozott, és a helyére egy fiatal srác, bizony Daczi Zsolt érkezett, akit Nagy Feró ajánlott a zenekarba.
A Bendegúz becenevű gitáros hamar megszilárdította a helyét a zenekarban, ugyanis írt egy gitárszólót, a Temesvári vasárnapot, a romániai forradalom emlékére. A dal páratlan sikerre tett szert, nemcsak a magyar, hanem az erdélyi rajongók körében is.
Sajnos, a zenekar 1992-ben feloszlott, de 1997-ben újjáalakult, amit új lemezzel, koncertturnéval, illetve ezzel a könyvvel ünnepeltek meg, ami a zenekar legsikeresebb éveit foglalja magába.
A könyv jelentős részét a Bikini tagjainak visszaemlékezései adják, a szerző – aki egyébként újságíró – csak az átvezető szövegeket írta. Gyakorlatilag az összes zenész megszólal, akinek köze volt valaha a csapathoz. A tagok őszintén elmondják, mi vezetett az egyes tagcserékhez, illetve az 1992-es feloszláshoz, de mesélnek a zenekaron belüli életről is. A könyv lapjain időről időre széljegyzetszerűen megjelennek különböző vicces sztorik, amelyeket szintén a tagok mesélnek el. Miután a könyv a rajongóknak készült, ezért megtalálhatók benne az akkori időszak legnagyobb slágereinek dalszövegei, illetve a zenekar tagjainak rövid bemutatkozása is.
A bejegyzésemet egy korábbi írásom alapján készítettem el.

Akiket a Bikini 30 című könyv érdekel, azoknak javaslom ezt a blogot, mert van róla pár bejegyzés.

A Blikk pedig indított egy cikksorozatot a Bikini 30 című könyv alapján, ami szerintem egész igényes lett.

Vagont rakodtak gitárért a Bikini tagjai
Nagy Feró: A pénz miatt váltunk szét
Négyen vettek jegyet a Bikini első koncertjére
Finneknek adták ki magukat a Bikini tagjai
A rádióból tudták meg a Bikini tagjai, hogy feloszlanak
Részegen lépett fel a Bikini

A Bikini 30 című könyvet egyenesen a zenekar honlapjáról is megrendelhetitek. Sajnos én még nem tudtam hozzájutni anyagiak híján, illetve még könyvtárban sem láttam felbukkanni, de ha sikerül megszereznem, akkor írók majd erről  könyvről is. 

Ha érdekelnek Maróthy György korább interjúi, cikkei, akkor nézd meg a honlapját, illetve a blogját. A jó hír az, hogy ezeken az oldalakon gagyi zenészekkel, illetve megagigasztáros tehetségkutatósokkal nem fogsz találkozik, csak valódi zenével. 

Ha nem bánjátok, akkor szerző oldaláról belinkelem a zenekarról készül korábbi írásokat is, hogy képet kapjatok a szerző stílusáról. 

Bikini: Angyali üdvözlet
Bikini: Öröm a színpadon - beszélgetés a fellépésekről
Turnén a megújult Bikini: Bóta és Peta
Bikini: Őrzöm a lángot - a 25. év
Bikini 30
Közeli helyeken: Bikini 30



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése