2013. március 8., péntek

Békés Pál: Doktor Minorka Vidor nagy napja

Nekem ez a könyv gyerekkori kedvenc, amit többször is elolvastam már, de mindig jókat röhögtem a szerző szövegein, úgyhogy ajánlom a mostani gyerekek/kamaszok számára is.
Igaz, hogy ez nem egy vámpíros, meg Harry Potteres könyv, de varázslat, meg sci-fi elemek bőven vannak benne.
A könyv lényege az, hogy egy átlagos piac (jelen esetben ez a VII. kerületi Garay tér Budapesten) hogyan változik át csatatérré, ahol a hentesek/halasok, na meg a zöldségesek/tejárusok háborúznak egymással mondvacsinált okból. Van itt minden, ami egy igazi háborúban lenni szokott: fegyverek, hadifoglyok ejtése, sőt még kivégzőosztag is!
Na persze nem igazából, mert ez csak paródia, olyan mint amikor a gyerekek háborúsdit játszanak, de annál azért egy picit komolyabb.
Az egész háború egy idősebb hölgy ballépésének köszönhető, aki mindössze egy tyúkért szalad le a piacra az unokahúgával.
Teréz néni egy sárkány, aki még az élő fába is beleköt. Engem valahogy anyai nagyanyámra emlékeztet, bár a nagyi azért ennyire nem volt durva. Szóval a néni állandóan basztatja valamivel a felügyeletére bízott unokahúgát, Dorkát, akinek nála kell töltenie a nyári szünidőt.
Mindez inkább büntetés a kislány számára, mint öröm, mert kénytelen eltűrni a néni piszkálódását. Mindenesetre elindulnak tyúkot vásárolni, majd amikor elszabadul a háború kiderül, hogy ennek a tyúknak rendkívüli tulajdonságai vannak, ugyanis nem csak beszélni tud, de még bölcsészdiplomával is rendelkezik! Ez azért nem semmi ám heló!
Nekik hármuknak kell elboldogulniuk a háborús körülmények között, továbbá megszüntetniük a háborút.
A könyv meglehetősen rövid és pörgős, ráadásul hihetetlenül jó szövege van a szerzőnek, úgyhogy nem ül le a regény, végig izgalmas marad. Teréz néni pedig akármilyen ellenszenves alak, akkor is a legszórakoztatóbb figurája a regénynek. Nekem Dorka olyan semmilyennek tűnik, míg Vidor, a tyúk meglehetősen modoros, ahogyan egy bölcsészdoktorhoz illik.
A könyvből egyébként film is készült Sólyom András rendezésében, amelynek a forgatókönyvét szintén Békés Pál írta.
A könyvet kiadja a Móra Kiadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése