2013. május 31., péntek

B. M. Grapes: Jóslatok hálójában

Mostanában rákaptam a Vörös és Aranypöttyös Könyvek olvasására, de a Vörös Pöttyös sorozatból, amiket eddig olvastam, a legtöbb könyv nem tetszett annyira. A jóslatok hálójában azonban kurva jó, sőt zseniális, ugyanis nemcsak a témája jó, de a szerző kihozta belőle azt, amit ki lehetett hozni. Legalábbis szerintem.
A történet egy amerikai kisvárosban, Hot Hillben játszódik, ahol mindenki ismer mindenkit. A helyi gimnáziumban furcsa események történnek, ugyanis a faliújságon olyan hírek jelennek meg a Napi Hírek rovatban, amelyek jelen időben íródnak, de mindegyik esemény csak a közeljövőben fog bekövetkezni.
A szerzőjük természetesen ismeretlen, de van egy gyanú, hogy az iskola egyik dolgozója, vagy tanulója lehet a tettes.
A szerző mindig csak a szóbanforgó emberek monogramjait tünteti csak fel, hogy ne legyen egyértelmű, kikre vonatkoznak a jóslatok. Érdekes, hogy mindegyik fejezet az éppen aktuális Napi Hírekkel kezdődik, amelyek abban a fejezetben valóra is válnak.
A diákokat természetesen foglalkoztatja a dolog, de aztán a legtöbben legyintenek rá, esetleg röhögnek rajta, de komolyabban nem foglalkoztatja őket a dolog.
Három lány, Ada, Jess és Julie azonban nagyon is komolyan veszik a dolgot, ugyanis őket is érintik a jóslatok, méghozzá többször is, ezért elkezdenek nyomozni ezeknek a forrása iránt. Ámde ekkor nem tudják még, hogy az életük is veszélybe kerülhet, hiszen a tettes nem akarja, hogy a lénye napvilágra kerüljön.
Ahogy haladunk a történettel, egy re inkább Ada lesz a célpont, legalábbis a tettes igyekszik mindent elkövetni azért, hogy őt gyanúsítsák a különös és vérfagyasztó balesetek előidézésével.
Nos, ez egy amerikai középiskolás tinitörténet szerelemmel és misztikával fűszerezve. A kötet meglehetősen vastagra sikerült, és izgalmasra is, én legalábbis tűkön ültem végig, hogy kiderüljön ki mozgatja a háttérben a szálakat.
Végre sikerült rokonszenves főszereplőket is találni, legalábbis számomra Ada, Jess, Julie és Daniel mindenképpen azok. A történetet Ada meséli egyes szám első személyben, aki New Yorkból költözött a családjából a kisvárosba, mert az édesanyja asztmás.
Ada nem túl népszerű a suliban, azért mert kitűnő matekos, ráadásul szereti a komolyzenét, és külsőre is csak átlagos. Sajnos, ez Amerika, ahol igencsak a külső után ítélik meg az embert, és ahol a legszebb külsejű emberek a legnépszerűbbek már tinikorban is. Sőt, főleg akkor!
Ilyen szereplők ebben a történetben is vannak, például a lányok között ott vannak az ún. pompom lányok, akik szépek, szőkék, tökéletes alakúak, beképzeltek és a legtöbb fiúnál bepróbálkoznak. Feltéve, ha az illető nem tartozik a vesztesek közé. Őket nem kedveltem a történetben, viszont Danielt, a jóképű és népszerű srácot igen, mert olyan, mint egy lovag, aki mindig Ada segítségére siet.
A legrokonszenvesebb számomra azonban nem Ada, a mesélő, hanem Jess, az indián származású lány.
Ő sem népszerű a suliban, már csak a származása miatt sem, pedig egyébként egy nagyon határozott, büszke és okos lányról van szó, aki gondoskodik a testvéreiről, miközben a szülei távol vannak. Mindez nagyon dicséretes dolog, mert kevesen csinálják meg.
A három lány a nyomozás miatt szoros barátságot köt egymással. Az elég hamar kiderül, hogy a nyomok az idős matektanárnő, Mrs. Bennett, egy hallgatag fiúcsoport, illetve egy  vörös hajú lány, Sandra felé vezetnek. Sandra is egy elég érdekes figura, ugyanis ő sem barátkozik senkivel különösebben, csak később jön össze a lányok egyik fiú évfolyamtársával.
A történet vége engem nem lepett meg annyira, mert már a közepén sejtettem, hogy miről lehet szó, de hát én spiritualitással foglalkozom, talán ezért is van ez.
A regényből természetesen a szerelem sem hiányozhat, hiszen a tiniket ez foglalkoztatja leginkább. Aki tehát egy misztikummal és szerelemmel fűszerezett tinitörténetet keres, annak ajánlom figyelmébe a könyvet.
A regény a Vörös Pöttyös Könyvek című sorozat egyik tagja, amelyet a Könyvmolyképző Kiadó jelentet meg.
A szerző legnagyobb meglepetésemre magyar, Szolnokon él, háromgyermekes családanya, és jogászként dolgozik. Érdemes megnézni a blogját is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése