2013. május 7., kedd

Hugh Laurie: A Balek

A szerzőt az emberek a Dr. House nevű sorozatból ismerik, ahol ő alakította a címszereplő bunkóci orvost, akit a nézők hamar a szívükbe zártak, itt Magyarországon is. A siker titka valószínűleg az lehet, hogy House nem közvetlenül az emberekkel bunkó, csak távolról, illetve ez csak egy mese, egy szerep, amit a színésznek el kellett játszania. Mindez annyira jól sikerült, hogy az emberek még ma is azt hiszik, hogy a doktort alakító Hugh Laurie civilben is ilyen.
Elképzelhető persze, hogy átvett bizonyos személyiségjegyeket a szereptől, de a fordítottja is igaz lehet: vagyis Laurie adott kölcsön a saját jellemvonásaiból és adottságaiból a szereplőnek.
Megismerve a Balek keletkezésének a történetét az utóbbi eset a valószínűbb, ugyanis meglehetősen House-os stílusban íródott a kötet, ami jóval előbb jelent a szerző hazájában Angliában, mint ahogy elkezdték volna a sorozatot. Az más kérdés, hogy itt Magyarországon már csak akkor adták ki a könyvet, amikor a Dr. House-t javában vetítették nálunk is. Ez mondjuk jogos is, hiszen Laurie-t mi csak a sorozatnak köszönhetően ismertük meg, míg az angoloknál már korábban is hírességnek számított.
A könyv eléggé megosztja a jónépet, ugyanis sokaknak nem jött be a stílusa, mert nem ezt várták House-tól, míg mások imádják. Ez utóbbiaknak amúgy bejön a jellegzetes angol humor is, amelynek a jegyében ez a kötet is íródott.
A Balek ugyanis egy vicces könyv, annak ellenére, hogy a krimi műfajhoz tartozik. Ez igaz is, ugyanis van egy csomó rosszfiú benne, illetve egy-két gyilkosság is akad, na meg kémkedés és terroristák is, de a szerző ugyanakkor ki is figurázza a műfajt, tehát ez egy paródia lényegében.
A könyv sztorija eléggé nehezen fejthető meg, mint ahogy az, hogy ki kicsoda és kivel van, de ez igazából nem is érdekes, csak a szerző ironikus-szatirikus humora, ami mondjuk azért a könyv végére kezd fárasztóvá válni, de attól még a kötet egész a jó a maga műfajában.
Na, jó annyit segítek, hogy a főszereplő, aki egyes szám első személyben beszél, az Thomas Lang egykori katona, aki különböző megbízásokat vállal pénzért. Az nem derül ki egyértelműen, hogy ő gengszter-e vagy sem, de talán nem is fontos. A könyv elején mindenesetre meg kell ölnie egy milliomost, de a meló nem sikerül, és a célpontot végül mások nyiffantják ki.
Lang kapcsolatban van a hírszerzéssel és az amerikai nagykövetséggel is. Ez utóbbiak megbízzák, hogy épüljön be egy terroristacsoportba, de ez már csak a regény második felében történik meg. Hát, kb. ennyit sikerült kihámoznom a sztoriból.
A regény olyan mintha Guy Richie világa összekeveredett volna a Monty Python Show-val és a Waczak Szállóval, de Raymond Chandler stílusa is erőteljesen visszaköszön a sorokból. Chandler könyveiben is megvan ugyanez a fajta ironikus-szatirikus humor, de nem állandóan, csak időről időre feltűnik benne.
Na meg Chandler regényeiben is eléggé fura majdnem-bűnöző figurák szerepelnek, csak éppen az állandó főhős Lew Archer Los Angeles legmélyebb bugyraiban nyomoz, míg Laurie figurája Thomas Lang Londonban, ennél fogva a regény abszolút angollá válik.
Éppen ezért a könyvet az angol abszurd humor kedvelőinek ajánlom, ők biztosan nem fognak csalódni benne.
Kiadja a Kelly Kiadó  Jelenleg a kiadónál csak a hangoskönyv változata kapható, amelyet Kulka János olvas fel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése