2013. május 22., szerda

Jeffrey Archer: Megmondjuk az elnöknek? - a Párbaj és a Tékozló lány folytatása

Archer megint megvicceli az olvasót, ugyanis ez a könyv se egy hagyományos folytatás, sőt igazából én nem is nevezném folytatásnak - a kiadó sem nevezi annak -, csak a kulcsszereplő Florentyna Kane köti össze a három könyvet. A megmondjuk az elnöknek amúgy önálló regény annyira, hogy Archer előbb megírta, mint a Tékozló lányt, csak éppen férfi köztársasági elnök volt benne a főhős. Persze ez csak piszkozat volt akkor még, de később a szerző a Tékozló lány megírása után megváltoztatta az eredetileg férfi főszereplőt Floretyna Kane-re.
Nos, a lényeg az, hogy Florentyna Kane-t megválasztják az USA köztársasági elnökének, amivel ebben a konzervatív országban megvalósul a lehetetlen: egy nő áll az ország élén, aki ráadásul lengyel szülők gyermeke, tehát még csak nem is amerikai származású!
Már önmagában ez is sok embernek csípi a szemét, de vannak olyan rendelkezései, törekvései, amelyek még több embert bosszantanak - magas rangú politikusokat is - annyira, hogy valaki , vagy valakik meg akarja/akarják őt ölni.
Ez a titkos információ azonban nagyon hamar az FBI-hoz is eljut, de eleinte kételkednek ebben az információban. Ámde hamarosan egy véletlen baleset következtében meghal két fontos ügynökük, továbbá megölik az informátort és még egy tanút is, tehát innentől kezdve cselekedniük kell.
Egyedül Mark Andrews FBI ügynök marad életben a titok tudói közül, akinek meg kell akadályozni a merényletet, de először még ki kell derítenie a tetteseket is, hogy sikerrel járhasson. Mindössze hat napja van erre, és ez alatt az idő alatt nagyon óvatosnak kell lennie, hiszen nemcsak az elnök asszonyé, hanem az ő élete is kockán forog.
A könyv a politika mellett az amerikai titkosszolgálattal is foglalkozik, de azért a fő vonal továbbra is a politika marad. Archer Andres figuráján keresztül bejuttatja az olvasót az amerikai szenátus üléseire is, tehát az olvasó megismerkedik az amerikai politikai élet egy részével.
Mindez azért érdekes, mert Archer brit származású, és az ottani gyakorlatot jobban ismeri, ennek ellenére tisztességesen felkészült, és alapos kutatásokat folytatott a témában, szóval elhihetjük neki, hogy a valóságban is így történnek a dolgok az amerikai politikában.
A regényből a szerelem sem hiányzik, de az inkább csak egy háttérelem, amit valószínűleg azért írt bele Archer, hogy azért ne csak kemény témák legyenek benne. Ámde attól ez még egy feszes tempójú politikai krimi, amelynek nincs egyetlen unalmas perce se. Mondjuk én a politikai tárgyalásokkal foglalkozó részeket átugrottam, mert ez annyira nem kötött le, de a regény többi része az üt, úgyhogy azoknak is megéri elolvasni, akiket nem érdekel annyira a politika.
Kiadja a General Press Kiadó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése