2013. május 20., hétfő

Jeffrey Archer:Párbaj

Már alig vártam, hogy olvashassam a könyvet, mert nagyon érdekelt a leírása alapján. Hát, nem is csalódtam, hiszen a könyv zseniális és hibátlan, ami azért hatalmas szó tőlem.
A könyv két férfi életútját meséli el, akik mindketten ugyanazon a napon, vagyis 1906. április 18-án születtek. Hiába az azonos születési dátum, ha a két ember a Föld két különböző pontján, egymástól gyökeresen eltérő környezetben születik, a sorsuk attól még nem lesz ugyanaz, bár közös pontok adódhatnak.
Így van ez hőseinkkel is, akiknek a közös pontot a minél nagyobb hatalom és pénz megszerzése jelenti az életében, de még ezt is máshogy élik meg, amiben döntő szerepet játszik az is, hogy milyen környezetből érkeztek.
William Kane egy bostoni bankárcsaládba születik bele, ahol eleve elvárás volt az, hogy a fiú az apja szakmáját folytassa, tehát ő is bankár legyen. Tetszik, nem tetszik, ez van, ezt kell szeretni. Az fel sem merült a fiú apjában, hogy mi van akkor, ha lánya születik. Szóval William aranykanállal a szájában születik, és különösebb nehézségek nem voltak az életében. Na, jó az édesapja korán meghalt, és lett egy mostohaapja, akiről kiderül, hogy csaló, majd meghal az édesanyja is, ámde összehasonlíthatatlanul könnyebb az élete, mint a másik főhősnek, Abel Rosnowskinak.
Rosnowski képviseli a másik végletet a történetben: ő ugyanis Lengyelországban születik, amely akkoriban nem volt független állam, ráadásul eléggé zavarosak a születési körülményei is. Kamaszkoráig egy szegény parasztcsalád neveli, majd a földesúrhoz kerül sokkal jobb körülmények közé. Sajnos ez nem tarthat sokáig, mert az országot megszállják az oroszok, akik elhurcolják magukkal Rosnowskit egy fogolytáborba, ahonnét elvileg lehetetlen megszökni, ámde hősünknek mégis sikerül. Innentől kezdve kalandos körülmények között jut el Amerikába, ahol a vendéglátásban helyezkedik el, mint pincér. Ennek a szakmának köszönhetően lesz milliomos szállodatulajdonos belőle, akinek a szállodái több amerikai nagyvárosban is megépülnek.
A két férfi életútja sokáig párhuzamosan halad a könyvben (vagyis az egyik fejezet Williamról, az utána következő pedig Abelről szól), egészen addig, amíg személyesen is találkoznak a felek.
Innentől kezdve kezdődik a párbaj, amelyet Rosnowski robbant ki, akinek bőven van oka gyűlölni Kane-t egy tragikus haláleset miatt.
Egyébként is a két férfi közül ő a vehemensebb típus, míg Kane inkább nyugodt típus, de ha kirobban belőle a düh, akkor legalább olyan ijesztő tud lenni, mint Rosnowski.  Valójában a párbaj eléggé egyoldalú, hiszen Rosnowski gerjeszti az egészet igazából, és szerintem nem is illik ez a cím a könyvre, ugyanis sokkal inkább bosszúról van benne szó, és nem pedig két riválisról, akik ugyanolyan típusú céget vezetnek.
Ettől függetlenül egy kitűnő életrajzi kötetről van szó, ami félig-meddig családregény is. Azért félig-meddig, mert Archernek nem szokása a magánélettel foglalkozni. Az ő regényei ugyanis elsősorban a politikáról, a gazdaságról és a hatalomról szólnak, a magánélet viszont a háttérbe szorul. Archer több úgynevezett karrierregényt is írt, mint például a Párbaj is, de a folytatása, a Tékozló lány is ilyen, akárcsak a Légvonalban című könyvek, amelyeknek a lényege a főhős karrierjének a bemutatása.
Több esetben ezek a főhősök a semmiből küzdötték fel magukat szédítő magasságokba, ahogy a Párbaj főhőse Rosnowski, vagy a Légvonalban főszereplője Charlie Trumper. Az ilyen regényeket azért is érdemes elolvasni, mert jobban ábrázolják a meggazdagodás folyamatát, mint a különböző motivációs könyvek.
A Párbaj esetében Rosnowski sorsát, illetve a személyiségét érdemes jobban figyelemmel kísérni, mert ő a szegény fickó, és hátha inspirál valakit az ő élete.
Annak ellenére, hogy ő a vehemensebb, nekem ő a rokonszenvesebb szereplő, mert benne van tűz, Kane-ben meg valahogy nem igazán. Az viszont közös vonás, hogy mindketten makacsok, önfejűek.
A regény fontos szereplői még Rosnowski lánya Florentyna, illetve Kane fia, Richard, akiknek a sorsát a Párbaj folytatásában bontja ki a szerző. Érdemes lesz azt is elolvasni. A következő bejegyzésben majd erről lesz szó.
Kiadja a General Press Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése