2013. május 5., vasárnap

Kristina Ohlsson: Mostohák

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a vérfagyasztó thrillereket, ez a könyv ugyanis sokkal inkább ebbe a műfajba tartozik, mint a krimihez. A könyv a gyerekrablásnak egy különösen fantáziadús formáját mutatja be: a Göterborg és Stockholm között közlekedő gyorsvonatról ugyanis eltűnik egy kislány.
Ez még önmagában nem is lenne olyan érdekes, az viszont már annál inkább, hogy az anya nem sokkal Stockholm előtt leszáll egy kis állomáson telefonálni, miközben a gyereket fenn hagyja a vonaton. Mindezt azért teszi meg, mert a vonat hosszabb ideig ott tartózkodik az állomáson, de az anya lemarad a vonatról, ezért az nélküle ér be a stockholmi főpályaudvarra. A kislány ebből semmit sem vesz észre, mint ahogy az elrablásából sem, mert végigalussza az utat.
A vonat személyzete értesíti a rendőrséget, akik gyorsan meg is érkeznek, és elkezdik a kihallgatásokat: először a személyzetét, aztán a pedig az anyáét, aki időközben befut a főpályaudvarra.
Az üggyel foglalkozó rendőrök hárman vannak: Alex Recht felügyelő a rangidős, aki vezeti a nyomozást, Fredrika Bergman, aki igazából nem is rendőr, hanem bűnügyi elemző, és nemrég érkezett a rendőrséghez, továbbá Peder Rydh, a csapat harmadik tagja.
Ők hárman kezdenek el tehát nyomozni, de eleinte csak akadályokat találnak, szóval nem olyan "egyszerű" a helyzet, mint Camilla La(e)ckberg esetében, ahol az ügyeletes zsaru elég hamar nyomot talál.
Ohlsson ezzel szemben csak nagyon lassan adagolja az információkat, ennek ellenére a történet mégsem ül le, hiszen az újabb események olyan erejűek, mint egy jól irányzott pofon. A történet közepe felé a zsaruk ugyanis megtudják, hogy nem a kislány az egyetlen így elrabolt gyermek, hanem lényegében egy sorozatgyilkossal állnak szemben, tehát meg kell kezdeniük a versenyfutást az idővel, és meg kell állítaniuk a nyilvánvalóan pszichopata gyilkost, mielőtt újabb gyerekeket gyilkolna. A kötet elején elrabolt kislányt ugyanis már csak holtan találják meg Stockholmtól 500 kilométerre Umeaa városában, a kórház parkolójában. Azért ez nagyon durva.
Miközben folyik a nyomozás, az írónő részletesen bemutatja mindegyik szereplő lelkivilágát, a rendőröket is beleértve. Igazából pont ez a lélektani ábrázolás az  erőssége a skandináv krimiknek, ami nagyon emberivé teszi a műfajt, ugyanis itt nincsenek szuperhős rendőrök, illetve magánnyomozók, mint az amerikai krimikben.
Én szeretem a szuperhősöket különben, de néha jól jön a változatosság, és én La(e)ckbergnek köszönhetően őszintén megkedveltem a skandináv krimiket, meg szeretem a lélektant is, ami biztosítja, hogy ezek a könyvek, ne újabb klisékkel teli darabok legyenek. A gyilkossággal foglalkozó könyvek esetében ugyanis nagyon könnyű ezt a hibát elkövetni, és sokan el is követik. Ezekből születnek aztán a különböző egykaptafára íródott művek, de semmi gond, mert azért veszik ezeket is.
Ohlsson könyve nem tartozik ide, és remélem az elkövetkező művei sem fognak. A borító szövege alapján ugyanis egy regénysorozatot tervez a bűnügyi elemző Fredrika Bergman alakja köré, akinek a beilleszkedését is nyomon követheti az olvasó a rendőrség kötelékébe. Mindez azért is érdekes, mert Fredrika az egyetlen nő a csapatban ezért többszörösen bizonyítania kell a rátermettségét, amit a kollégái nem ismernek el, főleg azért nem, mert nem tartják igazi zsarunak.
Azt nem mondom, hogy az ő segítségével derítik fel a többiek a gyilkos személyét, de az ő elemző, rideg, távolságtartó gondolkodása nagyon sokat segít a csapatnak a megoldásban. Mindez a gondolkodásmód nagyon szokatlan egy nőtől, bár nekem az ő figurája nagyon szimpatikus, akármennyire férfias is.Na, de ebben a kemény, zárt és férfias világban, mint amilyen a rendőrség, muszáj ilyenné válnia.
Kristina Ohlsson velem egyidős, azaz 34 éves, svéd származású, de jelenleg Ausztriában él, Bécsben, mert ott dolgozik terrorizmusellenes szakértőként. Korábban a Svéd Titkosszolgálatnál, illetve a Külügyminisztériumban dolgozott, mint külpolitikai szakértő.
Ez az első magyar nyelvre lefordított regénye, amely az Animus Kiadó gondozásában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése