2013. december 1., vasárnap

Kenneth Rijock: A mosodás - a XX. század egyik legnagyobb pénzmosójának igaz története

Elsőre viccesnek hangzik a cím, de a fülszövegből kiderül, hogy pénzmosodáról van szó, vagyis gengszterekről, meg bűnözőkről, akiknek a nagy nehezen megkeresett pénzét tisztára kell mosni. Erre nagyon jók az ügyvédek, akik kiválóan ismerik a jogi kiskapukat, így el tudják intézni a dolgot. Az, hogy ez törvénytelen, kit érdekel, ha egy valag pénzt kapnak érte? Márpedig a pénz az nagy úr: minél több van belőle, annál tekintélyesebb valaki és annál több szava van a társadalomban.
A szerző, Kenneth Rijock is ebbe a buliba került bele egy cimborája révén, akinek az ismerőse segítséget kért ebben. Hősünk bele is ment, és ahogy ez már lenni szokott, belekerült az örvénybe, ami magával rántotta a bűn világába. Innét aztán nem volt menekvés: Rijock kb. 200 millió amerikai dollárt mosott tisztára, amíg le nem kapcsolták, és börtönbe nem került.
Érdekes, hogy olyan rettentő sokat nem kapott, mint ahogy az is, hogy vállalta egykori bűntársainak a lebuktatását, vagyis feljelentette a drogkereskedőket, akik korábban az ügyfelei voltak, szóval rablóból pandúr lett. Manapság már tisztességes életet él, és a magánélete is rendeződött.
Apropó, magánélet: a fülszöveg azt írja, hogy miközben szélhámoskodik a szerző, mindvégig egy rendőrnőbe szerelmes. Hát, ez nem egészen igaz, mert a rendőrnővel az évek során egyre növekszik az érzelmi távolság, mígnem megjelenik Rijock életében egy olyan nő, aki tényleg felizgatja, ezért szakít a rendőrnővel, hogy feleségül vehesse a választottját.Sajnos, a házassága nem tart sokáig, mert az asszony a férje börtönbüntetése alatt benyújtja a válókeresetet, hogy új életet kezdhessen. Rijocknak a szabadulása után szerencsére sikerül új társra lelnie, aki elfogadja a férfi múltját.
A könyv amúgy elsősorban a pénzmosásra teszi a hangsúlyt, és nem a börtönévekre, vagy a vadászatra, de hát ez érthető, hiszen bűnözőkről írni hálás téma: tetszik, nem tetszik ez van. Akárhogy is elítéljük őket, azért tudat alatt izgatja az embereket, hogy mégis hogy van bátorságuk ezt csinálni, illetve érdeklődnek a műhelytitkok után is. Na, meg erről lehet beszélni, mert érzelmeket vált ki: vannak, akik elítélik a fickót, mert egy szemét bűnöző, meg szélhámos, míg mások meg csodálják, hogy mennyire vagány, meg hidegvérű, meg stb. (Én inkább az utóbbiak közé tartozom).
A könyv nyelvezete amúgy nagyon lendületes és szórakoztató, és szerencsére Rijock nem zsúfolja tele mindenféle jogi zsargonnal, meg paragrafusokkal. Az egyetlen gond, hogy kurva sok szereplő van benne, úgyhogy sokszor nem tudtam követni, hogy akkor most melyik gengszterről van szó.
Kiadja a Geopen Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése