2013. december 22., vasárnap

Vavyan Fable: Kyra Eleison - a Vis Major folytatása

A szerző Vis Major sorozatának ez a második kötete. Az első csak szimplán Vis Major címmel jelent meg, amiben megismerkedhettünk a Vis Major-Kyra Emett akciózsaru-párossal. Az akciózsaru kifejezés azt takarja, hogy hőseink nem bűnesetek felderítésével foglalkoznak (az a nyomzsaruk feladata), hanem lefegyverzik a rosszfiúkat. Márpedig azokból a regénybeli fiktív nagyvárosban, Fertő Cityben akad dögivel, sőt: olyan, mintha az egész város másból sem állna, csak bűnözőkből, meg elmebetegekből.
A sorozat egyes darabjai engem némileg a Bud Spencer-Terence Hill páros vicces verekedős filmjeire emlékeztetnek, csak éppen Fable figurái jóval fajsúlyosabbak, extrémebbek, na meg a sorozatban időről időre előfordul egy-egy haláleset. Na persze megijedni nem kell, mert az írónő ezt is vicces formában tálalja.
A sorozat nyitó darabjában Vis Major, a modern szamuráj új társat kap, a hirtelenszőke Kyra Emettet, akivel már nem is különbözhetnének jobban egymástól. Míg a szamuráj szeret gyorsétkezdékben kajálni, és eléggé egyszerű, mint a faék, addig Kyra vegetariánus, bioételeken él, nagy kertbarát és eléggé kultúrsznob is. Ennek ellenére a két ember mégis egymásba szeret (naná, ezt a klisét még Fable sem hagyhatta ki), és egy pár lesz belőlük.
A Kyra Eleison ezzel folytatódik, ugyanakkor a regény önállóan is olvasható, tehát nincsenek utalások az előző kötetre, hogy megérthessük a történteket. Lényegében tehát az írónő egy klónregényt alkotott, ami majdnem ugyanolyan, mint az előző, tehát laza rendőrségi akciók gyűjteménye, miközben azért van egy kerettörténet is, ami az előző könyvhöz hasonlóan szintén nem olyan érdekes.
Annak ellenére, hogy a Kyra Eleison szintén egy jó dumákkal telepakolt vicces akcióregény, nekem valahogy mégis gyengébbnek bizonyult a Vis Majornál, sajna. (Nem jött át, ahogy Pély Barnabás mondta volt egykoron).
A könyvet kiadja a Fabyen Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése