2013. december 15., vasárnap

Libba Bray: Az az édes távoli harang - Gemma Doyle 3.

A Gemma Doyle sorozatnak jelen pillanatban ez az utolsó kötete, amely talán a legkomplexebb mű a három kötetből. Eleve már a vastagsága se semmi, hiszen több, mint 800 oldalas, szóval komoly kihívás elé néz, aki végig akarja olvasni.
Másrészt meg szintén több helyszínen játszódik a mű az előző kötethez, a Lázadó angyalokhoz hasonlóan: részben Londonban, részben a Spence Akadémián, részben pedig a birodalmakban. Mondjuk az akadémia nem játszik akkora szerepet, mint a történelmi London, vagy a birodalmak, ahol Gemmának végre rendet kell csinálnia.
Aki még nem olvasta az előző két kötetet, az most ne figyeljen ide: Gemmának az Lázadó angyalokban sikerült végre megtalánia a Templomot, és megkötni a Rettentő gyönyörűségben szétszóródott varázslatot, csak hát ezzel az a baj, hogy az összes hatalom nála landolt, amit a többi lény szintén meg akar szerezni, vagy legalábbis részt kapni belőle. Közben Gemma és barátnői lassan felnőtt korba érnek, ami azt jelenti, hogy befejezik az iskolát, és férjet kell találniuk, aki eltartja majd őket. A jó családból származó úrilányoknak, mint amilyen Gemma és Felicity is a különböző bálokon van lehetőségük erre. Ezek a bálok látszólag szórakoztató események, amelyeken beszélgetnek és táncolnak az emberek, de valójában kapcsolatépítő tréningek is, hiszen a lányokat főként innét adják férjhez, a férfiak pedig sokszor itt beszélik meg az üzleti eseményeiket. Éppen ezért nyomasztó és ugyanakkor izgalmas egy-egy ilyen bál, hiszen itt viselkedni kell, de ugyanakkor szépek a női ruhák, jó a zene, dekoratív a berendezés, és olykor izgalmas flörtökre adódik lehetőség, szóval nem csoda, hogy a lányok már nagyon várják, hogy elmehessenek egyre, főként Felicity.
Közben a barátnők használják a varázslatot elég sokszor hol a birodalmakban, hol a földi életben, talán ezért is nyúlik olyan hosszúra a könyv, illetve a történelmi leírások miatt. Kartik, az indiai fiatalember is visszatér, de a Gemmával bontakozó szerelmi szálat az írónő továbbra sem bontja ki sajnos. A történetről megint nem mesélnék, mert bonyolult, de az a lényeg, hogy Gemma vállára hatalmas felelősség nehezedik, hiszen nemcsak a saját életét kell elrendeznie, hanem a birodalmakban is rendet kell raknia. Aztán, hogy sikerül-e ez neki, majd a könyv végén kiderül.
Amit a Rettenrő gyönyörűségnél és a Lázadó angyaloknál írtam, az itt is érvényes, hiszen ez egy fantasy, egy történelmi és egy ifjúségi regény keveréke, misztikus elemekkel, ami eléggé emlékeztet engem Michael Ende Végtelen történetére.
A regény a Vörös Pöttyös Könyvek című sorozatban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése