2013. december 14., szombat

Libba Bray: Lázadó angyalok - Gemma Doyle 2.

A Rettentő gyönyörűségben megismert Gemma Doyle-nak, és barátnőinek, Felicitynek, Pippának és Ann-nek a története folytatódik ebben a könyvben, úgyhogy aki még nem olvasta az első kötetet, az ne olvassa el ezt a bejegyzést sem, mert fogok utalni az előző kötetre is.
Szóval a Rettentő gyönyörűség azt taglalta, hogy milyen lehet bejutni a földi élettel párhuzamos dimenziókba, illetve arra is, hogy tulajdonképpen nincs is halál, mert szeretteink a Földről való távozásuk után is tovább élnek egy párhuzamos dimenzióban, legfeljebb máshogyan. Nem véletlenül kapta a kötet a magyar címet, hiszen a túlvilágot varázslatosan szép helynek festi le a szerző, és ugyanakkor rettentően ijesztőnek is. A lányok Gemma varázserejének köszönhetően utazhattak el ebbe a világba, de Gemma elkövetett egy rettenetes hibát: összetörte a varázslatot őrző rúnákat, ezért elszabadult a varázslat. Erről bővebben az előző kötetben volt szó.
Ebben a kötetben az lesz az egyik feladata Gemmának, hogy megkösse ezt a varázslatot egy Templom nevű helyen, amiről senki sem tudja, hogy hol van, továbbá meg kell találnia az édesanyja gyilkosát, egy bizonyos Kirkét, és végezni vele, mielőtt ő kaparintaná meg a varázslatot.
Már az előző kötet sztorija is eléggé bonyolult volt, de a Lázadó angyalok még erre is rátesz egy lapáttal. A könyv ugyanis egyszerre több világot mutat be: egyrészt a birodalmak világát, ami nem egységes helyszín, és nem egyforma mindenütt, tehát ugyanúgy léteznek ott is gonosz lények, akárcsak az embereknél. A regény ezenkívül még a Spence Akadémián, illetve Londonban is játszódik, de az utóbbi jóval hangsúlyosabb, a suli, meg a tanulás már nem annyira lényeges.
Viszont a XIX. század végi Londont remekül ábrázolja a szerző, akárcsak a birodalmakat.
Nekem ez utóbbiról valahogy Michael Ende Végtelen története jutott az eszembe, amit filmen láttam. Kábé hasonló fílinget ábrázol Bray regénye is.
A lányok közül már csak hárman tartózkodnak a földi dimenzióban, Pippa ugyanis a birodalmakban ragadt, de egyelőre nem tudják, hogyan segítsenek rajta. Gemmának még mindig látomásai vannak, és még mindig ő viszi be a birodalmakba a társnőit, Felicityt és Annt. A lányok jelleme nem változik az előző kötethez képest, tehát Gemma még mindig lázadó és akaratos, Feliciy ugyanúgy beképzelt és fölényeskedő, míg Ann továbbra is félénk és önbizalomhiányos. Viszont amikor a birodalmakban tartózkodnak, akkor tudnak teremteni az elszabadult varázslattal, amit azért lenne fontos megkötni, mert átmehet az emberek világába a Földre, akik ezzel a hatalommal visszaélnének csak, amiből előbb-utóbb háború lenne. Éppen elég, hogy a birodalmak lakói háborúznak miatta. Na persze a lányok sem világmegváltó céllal használják, csak játszanak vele, ezért adódnak néha vicces pillanatok a könyvben. Újból megjelenik a titokzatos indiai fiatalember, Kartik is, akivel némi szerelmi szál is elindul a történetben, bár ez elég gyenge, hiszen Gemma csak fantáziál róla. Ugyanakkor hősnőnk megismerkedik egy előkelő családból való fiatalemberrel, Simonnal is, akivel úgy tűnik, vonzódnak egymáshoz.
Mint említettem egy nagyon komplex regényről van szó, ami szerintem sokkal jobbra sikeredett mint az előző kötet, úgyhogy izgatottan várom a harmadik részt is.A könyvet kiadja a Könyvmolyképző Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése