2013. június 16., vasárnap

E.L.James: 50 Árnyalat Trilógia: A sötét ötven árnyalata

A Szürke után ezt is elkezdtem olvasni, de szerintem ez sokkal rosszabbra sikerült, mint az előző, pedig az sem volt jó. Aki még nem fejezte be az előző regényt, az kérem, hogy ne olvassa el ezt a bejegyzést, mert utalást teszek az előző könyv végére.
Szóval a Szürke ott fejeződött be, hogy Ana és Christian szakítottak, jobban mondva Ana hagyta el a férfit, mert elege lett a különc szexuális szokásaiból. Ennek ellenére a csaj totálisan kiborult és hiányzik neki a férfi. (Erre mondta az egyik nóta:"hogy ha megversz is imádlak én.") A Sötét is ezzel az érzelgéssel indul, ami már eleve rossz pont nálam, úgyhogy eléggé gyorsan ugrottam át a könyv elejét.
Na, de semmi pánik, mert a két ember újrakezdi a kapcsolatukat, bár ezúttal más minőségben. Ezúttal kevesebb a szadomazo, meg a BDSM a szexben, továbbá a két szerető elkezdi mélyebben megismerni egymást.
Valójában már az előző kötetből lehetett sejteni, hogy ők többet jelentenek egymásnak, mint pusztán szeretők, hiszen Christian elvitte bemutatni Anát családjának, amit más alávetettekkel nem tett meg. Mindez most tovább folytatódik, ami azt jelenti, hogy Ana egyre több információt tud meg Christian múltjáról. Arra már az előző kötetben is történt utalás, hogy a férfit örökbe fogadta a Grey család, mert az anyja egy narkós kurva volt, de ebben a könyvben most részletesebben esik erről szó.
A könyv azonban inkább Ana fejlődését mutatja be: a naiv és félénk lányka gyakorlatilag teljesen eltűnik, és a helyébe egy pimasz, vitatkozó, sőt olykor hisztis én lép. Mindezt az hozza ki belőle, hogy megismeri az eddig elfojtott vágyait a szexen keresztül. Erről szólt az első kötet, ahol ugye az előbb említett BDSM és szadomazo módszerek szerepeltek. Ez a kötet viszont a normál erotikáé, vagyis pont fordítva történik, mint az életben: Christian ugyanis végre megengedi Anának, hogy hozzáérjen. (Na jó, azért kipróbálnak benne különböző segédeszközöket is).
Ha már Christiant említem, ő is változik, de nem annyira hangsúlyosan, szóval a parancsolgató énje azért megmarad, viszont Anára jobban vigyáz, illetve most már a barátnőjeként vállalja fel, amit az előző kötetben nem tett meg.
A könyv nyelvezete engem leginkább a Harlequin Kiadó szerelmes füzetecskéire emlékeztet, sőt ami azt illeti még nyálasabb is: a két fiatal ugyanis egyre jobban egymásba szeret, és ezt muszáj valamivel demonstrálni.Sajnos, emiatt kínszenvedés volt számomra olvasni ezt a könyvet.
A nyálas romantika mellett azonban ez mégiscsak egy erotikus regény, bár a szexjelenetekről ugyanaz a véleményem, mint amit a Szürkénél már leírtam, vagyis erotikusnak túl durva, pornográfnak meg túl gyenge. Ráadásul meglehetősen életszerűtlen, hogy egy szexuális viszony kedvéért összeállt páros egymásba szeressen, mert a poént már lelőtték, úgyhogy olyan sok felfedeznivaló már nem marad egymáson. Na, de a lényeg, hogy a lányok-asszonyok vegyék ezt a könyvet és álmodozzanak, hogy egyszer talán majd nekik is jut egy ilyen típusú szerető, mint amilyen Christian. Mondjuk szerintem erre relatíve kicsi az esély.
A könyvet kiadja az Ulpius Ház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése