2013. június 16., vasárnap

E.L. James: 50 Árnyalat Trilógia: A szürke ötven árnyalata

Erről a könyvről rengeteget írtak és beszéltek, sőt a megfilmesítése is folyamatban van, éppen ezért kíváncsi lettem rá, pedig alapból nem olvasok agyonreklámozott könyveket. Na, de itt a blogom, amiben olyan könyvekről igyekszem bejegyzéseket készíteni, ami várhatóan sok embert fog érdekelni, úgyhogy a Szürke egyszerűen nem maradhatott ki.
Többen a Twilighthoz hasonlították a könyvet, pedig itt nincsenek vámpírok, csak egy hipnotikus személyiségű fickó, meg egy félénk és naiv lányka. Talán  emiatt van ez, nem tudom. Sajnos kimaradtak nálam Stephenie Meyer örökbecsű művei.
Én inkább a Lady Chatterleyhez hasonlítanám, mert a szexről szól, továbbá legalább annyit beszélnek róla, mint Lawrence művéről anno, sőt egyesek a Szürkét is botránykönyvnek tartják a Chatterleyhez hasonlóan.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért is akkora durranás egy erotikus - sőt olykor pornográf - elemekkel teletűzdelt regény a mostani szexuális szabadosság korában. Talán pont ezért, ugyanis két véglet létezik egymás mellett: a minden sarkon megtalálható pucér lányok, és a sokféle netes ingyenpornó mellett még ma is zavarba jönnek az emberek a szexualitás témájától tele vannak emiatt bűntudattal, és nem tudják természetesen kezelni azt. Ezért esnek egyik végletből a másikba, és ezért lehet ilyen típusú könyveknek is sikere, mint amilyen a Szürke is.
A kiváló marketingről már nem is beszélve, hiszen a rengeteg reklám miatt még azok tisztában vannak ennek a könyvnek a létezésével, akiket igazából ez nem is érdekel.
Arról nem is beszélve, hogy a könyv egyfajta ideált testesít meg a férfi főszereplő, Christian Grey személyében, aki egy hipnotikus, manipulatív, diktátor hajlamú személyiség, akit egyszer valószínűleg minden nő bevállalna. Na, nem férjként, vagy barátként, hanem egy szeretői, szexuális jellegű viszonyban.
A női főszereplő Anastasia Steele viszont egyáltalán nem jelent ideált a férfiak számára, hiszen egy szerencsétlen hülye típusú naiv lánykáról van szó, aki elbotlik a saját lábában is (Christiannal is szó szerint így esik meg az első találkozásuk). A férfiak nem az ilyen típusú nők után bomlanak, hanem azok után, akik szeretnek élni, jókat enni, temperamentumosak, felvállalják a testüket és a személyiségüket, na meg van tartásuk. Mondjuk ezt a könyvet igazából nem is férfiaknak írták, mert akkor nem erről szólna.
Az Ana típusú lányok viszont kiválóak a nőgyűlölő pszichopaták számára, na meg a Christian féle uralkodó  típusú hapsiknak, bár a mai világban egyre kevesebb van ilyenekből. Azért is lett nagy sikere ennek a könyvnek.
Több kritikában olvastam azt, hogy ez egy szerelmes-romantikus regény, de ezzel nem értek egyet: a szereplők viszonya inkább végzetes és karmikus, de egyikük sem szerelmes a másikba, legalábbis a normális szerelem nem ilyen. Christian ugyanis nem tud igazából kötődni senkihez, míg Anának ő jelenti az első szexuális tapasztalatot, tehát szűz lányról van szó. Akkor ugyan honnét tudná, mi a szerelem? 
Mindenesetre Ana belesodródik ebbe a viszonyba, ahol szexuális tapasztalatokat szerez, ami által a személyisége is fejlődni kezd, és a félénkségét is szép lassan levetkőzi, sőt: a végén igencsak tűzrőlpattant nőszemély lesz belőle, szóval majdnem megkedveltem a csajt, de csak majdnem. Talán azért van ez, mert végre szembesül a személyiségének a sötétebb oldalával a szexnek köszönhetően.
Christian eközben nem változik semmit, szóval továbbra is egy diktátor marad, akinek eléggé furcsa a szexualitása, például nem szereti ha hozzáérnek, inkább a megkötözős játékokat kedveli, ahol ő lehet az uralkodó fél. Az is érdekes, hogy minden partnerével aláirat egy szerződést szex előtt, csak hogy tudják a partnerek, hogy hányas a kabát. Az én számomra ez furcsa, de a hálószoba magánterület, ahol sok minden beleférhet a szexbe feltéve, ha mindkét fél kölcsönösen akarja azt.
Olvasás közben azon tűnődtem, hogy vajon mi a mondanivalója a könyvnek, miért írhatta a szerző? Különösebb mondanivalója nincs, hiszen lényegében egy szexkönyvről van szó, amely valahol megrekedt félúton az erotika és a pornó között.
Eleve az utóbbi egy vizuális műfaj, amely férfiak számára készül, tehát ez nem egy írott műfaj. Az erotikus műfajhoz képest viszont a Szürke túl durva. Számomra kínszenvedés volt végigolvasni a könyvet: a szexjelenetek jó részét átugrottam, míg Ana és Christian játszmája, párbeszédei egy idő után idegesíteni kezdtek. Főleg Christiant vágtam volna tarkón időnként, mert nagyon nem szeretem a diktátor hajlamú fickókat. Szerencsére ők sem engem, úgyhogy efelől megnyugodhatok. Szóval a könyv két számomra ellenszenves főszereplő vergődéséről szól, semmi több.
A könyvet kiadja az Ulpius Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése