2013. október 23., szerda

Tessa de Loo: Ikrek

Több könyvesblogger is írta, hogy ez a könyv emlékeztet Ka(e)stner Két Lotti című könyvére. Ez annyiból igaz, hogy ebben a könyvben is elválasztanak egymástól két testvért, akik történetesen ikrek is, de ez a könyv már nem olyan vidám, mint Ka(e)stneré, sőt épp ellenkezőleg: egy rendkívül nyomasztó hangulatú, drámai műről van szó, ahol szintén az a cél, mint a két Lottiban, vagyis a két gyökeresen eltérő környezetben felnőtt testvér egymásra találása.
Amíg Ka(e)stner könyvében ez nagyon könnyen megy (már csak azért is, mert itt a szereplők még gyermekként találják meg egymást), addig Tessa de Loo művében már egyáltalán nem. Ráadásul itt még az ikrek külsőleg sem hasonlítanak egymásra, hiszen kétpetéjű ikrekről van szó.
Tovább nehezíti a dolgot az, hogy hat évs korukban választották el őket egymástól, és mindketten más-más környezetben nőttek fel. Míg Lotte Hollandiába került, addig Anna a szülőhazájában, Németországban maradt, és ha ez még nem lenne elég, a második világháború is közbeszólt. Ekkor a két testvér ellenséges oldalra került, hiszen Hollandia és Németország ellenfelekké vált a háborúban.
Mindez akkora törést okozott, hogy amikor a két testvér már idős korukban találkozik egy belgiumi fürdővárosban, még mindig alapvetően bizalmatlanok egymással. Különösen igaz ez Lottéra a holland nőre, aki nem tudja megbocsátani azt, amit a németek műveltek a háborúban, ezért minden németre haragszik, így a testvérére Annára is.
Ámde ezek csak felszínes dolgok, a mélységeket már csak egymással beszélgetve ismeri meg a két testvér, ezért a mű összevissza ugrál az időben: vagyis hol a jelenben, hol a múltban játszódik a könyv, mindez egy-egy fejezeten belül. Emiatt is nehéz olvasni.
A másik pedig, ami miatt nehéz olvasni, az a drámai hangulat, ami áthatja ezt a könyvet, illetve az eleje eléggé vontatottan indul, de aztán szerencsére kicsit tempósabb lesz a cselekmény.
Úgy vettem észre, mintha a szerző Anna történetét jobban kihangsúlyozná. Talán azért, mert neki sokkal nehezebb sorsa volt, mint Lotténak, illetve ő az erősebb, konokabb, büszkébb jellem is, aki fel mer lázadni a sorsa ellen. Ezzel szemben Lotte naivabb azért, mert őt jobban megkímélte az élet, és nem próbálták meg kihasználni, mint Annát.
A könyv olyan kérdésekre keresi a választ, hogy például kinek a bűne volt Hitler hatalomra jutása, illetve lehet-e egyáltalán hibáztatni valakit ezért? Ugyancsak érdekes kérdés az, hogy mi történik akkor, ha két azonos időben született testvér még gyermekkorban más környezetbe kerül? Vajon lesz-e, marad-e bennük valami közös, vagy az új körülmények teljesen átformálják őket?
Tessa de Loo ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni ebben a könyvben, miközben elkísérhetjük a nővéreket különböző vendéglátóegységekbe, ahol elmesélik egymásnak az életüket. Na persze nem az egészet, csak a két világháború közötti időszakot, illetve a háborús éveket főleg. Emiatt egy kicsit hiányos a mű, de annyi baj legyen.
Szerintem a szerző nagyon jól tud hangulatot teremteni, és engem főleg ez varázsolt el, és nem a történet, ami nekem túlzottan nyomasztó volt.
Az is érdekes, hogy a regény a Vörös Pöttyös Könyvek sorozatban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, ami elvileg egy ifjúsági kategória, sok-sok vámpíros, farkasemberes, meg fantasys művekkel. Ez a könyv viszont nem az, inkább egy felnőtt darab, szóval nem igazán értem, hogyan is kapcsolódik be a sorozat tematikájába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése