2013. október 27., vasárnap

Jo Nesbo(e): Leopárd - csak erős idezetűeknek!

A skandináv krimikre jellemző vonás, hogy a szerzők többnyire állandó rendőr főszereplővel dolgoztatnak. Nesbo(e)-nél Harry Holenak hívják a főszereplőt, aki egy kiégett, cinikus, alkesz zsaru, magánéleti problémákkal. Cserébe viszont kurvára ért a szakmájához, ezért a norvég rendőrség igyekszik előkeríteni a föld alól is, ha épp szükség van rá. Most ebben az epizódban épp Hongkongban él, ezért a kollégák egy ifjú rendőrnőt, Kaja Solnesst küldik el hozzá, hogy hozza haza Harryt, ugyanis egy sorozatgyilkosos ügyben szükség lenne rá, márpedig ő az egyetlen ilyen specialista Norvégiában.
A Harry Hole sorozat amúgy abban tér el a többi hasonló sorozattól, hogy van köztük egy összekötő kapocs, vagyis Nebo(e) folyton visszautal az előző epizódokra a könyveiben. Most például a Hóember című kötetre történnek visszautalások, de ettől függetlenül a Hole sorozat kötetei önállóan is olvashatók Mindezt azért mondom, mert nekem ez a második könyv, amit Nebo(e)-től olvasok. Az első az a Denevérember volt, a legelső Harry Hole-darab.
Na, visszatérve a Leopárdra: szóval Harryt hazacsalogatják Norvégiába és elkezd dolgozni az ügyön, amivel megbízták. Ennek a lényege, hogy fiatal női áldozatokat találnak különös sebekkel a szájukban, amiről később kiderül, hogy egy alma alakú kínzóeszköz okozta, amiben hegyes tűk vannak. Már ez is elég betegnek hangzik önmagában, de a nyomozás szálai egy elbaszott, beteg családi drámához vezetnek.
Na nem rögtön, mert Nesbo(e) bácsi eléggé megcsavarja a sztorit, hogy az olvasó összezavarodjon bele, emiatt kurva hosszú lett a regény, mert a szerző eléggé elnyújtja. Ámde ez az egyetlen hiba, ami felróható neki, más nincs. A Leopárd amúgy ezenkívül egy végig izgalmas, feszes lélektani krimi marad.
Harryt pedig bírom, mert az ilyen cinikus, száraz humorú fickókat kedvelem, sőt akár beléjük is tudnék szeretni. Jó, mondjuk az alkoholizmusa, meg a drogfogyasztása rossz pont, de a legtöbb esetben tünetmentes a figura, úgyhogy ez akár el is nézhető neki. Mellesleg Harry figurája eléggé emlékeztet Chandler állandó hősére, Lew Archerre, úgyhogy aki bírja Chandlert, az bírni fogja Nebo(e)-t is.
A könyvet kiadja az Animus Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése