2013. szeptember 15., vasárnap

Lakatos Levente: Loveclub - ahol valóra válnak legmerészebb vágyaid (Dr. Lengyel 1.)

A könyv arról szól, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, ha internetes társkereső, illetve közösségi oldalakon ismerkedünk. Na persze, a média már többször írt arról, hogy ezek a portálok kiváló terepet jelentenek a szélhámosok számára, de sorozatgyilkosságra eddig még nem volt példa. Ebben a könyvben viszont lesz, ugyanis a sorozatgyilkos, egy fiatal srác, ezen a Loveclub nevű internetes társkereső portálon szed fel lányokat, akiket aztán megdug, és végül meggyilkol, a gyilkosságokat azonban mindig öngyilkosságnak állítja be.
Mindez felkelti egy ifjú újságíró-gyakornok, Lili érdeklődését, aki élete nagy sztorijára vár, hogy befuthasson végre. Nos, úgy tűnik, hogy ez az álma valóra is válik a sorozatgyilkosnak köszönhetően, ugyanis Lili rááll az ügyre, hogy beszámolót készítsen róla.
Egy krimiben többnyire rendőrök, magánnyomozók is elő szoktak fordulni, vagy lelkes amatőrök, akik megpróbálják az esetet felderíteni. Lakatos Leventénél egy háromfős rendőrcsapat dolgozik az ügyön: Fényes Laura, Kovács és Farkas, de utóbbi két fickónak csak a vezetéknevét ismerjük meg a regényben. A rendőrök munkáját Dr.Lengyel Dávid kriminálpszichológus segíti, aki fiatal kora ellenére egyszerűen zseniális annyira, hogy a nemzetközi hatóságok is foglalkoztatják. A könyvben talán Dr. Lengyel figurája a legérdekesebb, ugyanis a szerző egy sorozatot tervezett köré, amelyből a következő kötet, a Bomlás már meg is jelent és olvastam is. A sorozat darabjai egymástól függetlenek, tehát önállóan olvashatók, bár a Bomlásban lesznek azért visszautalások.
Visszatérve Lengyel figurájára: a fickó annyira jól tud kérdezni és elemezni, hogy hamar nélkülözhetetlenné teszi magát mindenhol, és az észrevételei segítségével sikerül a gyilkos kilété felderíteni, míg a rendőrség eleve rosz nyomon indul el, és olyan gyanúsítottat fog el, aki ártatlan az ügyben. Mindez hálás téma a krimik világában, úgyhogy nem meglepő, hogy Lakatos is ezt a klisét alkalmazza.
Akkor most jöjjön a véleményem a könyvről: az utóbbi pár évben sokat beszélnek a fiatal íróról, aki elsősorban a tinilányok kedvence, ha már az ő korosztályukról ír regényeket. Sajnos, a bemutatkozó könyvét, a  Barbibébit nem olvastam, mert a könyvtárban nem találtam meg, csak ezt, illetve a Bomlást, tehát kénytelen voltam ezekkel beérni.
Elsősorban azzal a szándékkal kezdtem el olvasni, hogy majd jól lehúzom a könyveit itt a blogon (na meg azért is, hogy egy csomóan látogassák), de ebből már nem lesz semmi, ugyanis meglepően jónak találtam a két könyvet, pedig eléggé kekec vagyok.
Közben pedig olvasom a különböző portálokon, hogy mennyire megosztók Levente könyvei, ugyanis sokan igénytelennek meg szarnak tartják.
Az tény, hogy eléggé beteg dolgok vannak a könyveiben, amelyeket leginkább erotikus thrillerként jellemeznek a bennük található szexjelenetek miatt.
Mondjuk a szex egy eleve hálás téma, hiszen mindenkit izgat valahol, mert belénk van kódolva. Csak nem mindegy, hogy ez az irány merre tart.
Ahogy azt Levente könyvében olvasni fogjuk, ez az érdeklődés már beteges formát ölt, és a sorozatgyilkos mindig valamilyen szexuális indíttatásból öl.
Érdekesség, hogy a könyvben a sorozatgyilkos nézőpontját is megismerhetjük, egy testi hibával született fiatal srác személyében, aki emiatt hamar a perifériára kerül. Aztán a regényt olvasva kiderül, hogy ez csak mondvacsinált ok, mert a gyerek enyhén szólva is pszichopata, aki beteges vágyakkal rendelkezik.Mindez az ő elmondása alapján derül ki, ugyanis a srác visszavezeti az olvasót a gyökerekig, vagyis a gyermekkoráig.
Ő az egyetlen szereplő, aki egyes szám első személyben beszél, egyébként a regény egyes szám harmadik személyben íródik.
Egyébként ez a sorozatgyilkosos motívum eléggé újdonság a magyar krimik világában, eddig ugyanis nem volt jellemző. Na, de az amerikai, meg a skandináv krimikben bejött ez a műfaj, ezért a szerző azt gondolta, hogy hátha itthon is sikeres lesz. Ami azt illeti a tinik és a fiatalok körében ez be is jött. Engem, illetve az érettebb korosztályt azonban nem ez aggaszt, hanem az a világ, amit a szerző ábrázol a könyvben, vagyis a felgyorsult tempó és a megnövekedett ingerküszöb. A mostani kamaszok ugyanis már kurva korán elkezdik azt a z életet, amit például az én korosztályom kb. 16-18 éves korban kezdett el, vagyis a bulizást, és a másik nemmel történő ismerkedést beleértve a szexet is. A mostani gyerekek már kb. 12 éves korban cigiznek, piálnak (és nem üdítőt, vagy gyümölcslevet isznak), buliznak, a kiscsajok sportot űznek abból, hogy ki tud több pasit leszopni mondjuk pl. a mellékhelyiségben. Ha már szex: a különböző pornóoldalakon nagyon népszerű az ún. tini kategória, amikor valóban nagyon fiatal, vagy csak annak álcázott lánykák kefélnek mindenféle hapsival. Ráadásul ezek a kislányok sokkal érzékibbek és szenvedélyesebbek, mint az érett korosztály, szóval velük kiválóan el lehet adni ezeket az oldalakat.
Mindez különösen a fővárosban élőkre igaz, mert a nagyvárosi környezet ebből a szempontból is veszélyesebb, embertelenebb. Ezt a világot ábrázolja a könyvben Levente, akinek nem célja a népnevelés, mindössze bemutatja azt ami van. Márpedig ő eléggé jól ismeri ezt a világot, ugyanis a médiában dolgozik, mint firkász. Újságírónak ugyanis nem nevezném, mert bulvárlapoknál dolgozik, tehát lételeme a pletyka. Nem véletlen tehát, hogy az egyik szereplő Lili újságíró gyakornokként dolgozik. Amúgy szerintem van tehetsége a szerzőnek az íráshoz, legalábbis a Fejős-és Vass-féle vonalnál mindenképpen jobbak a munkái, bár ez csak az én véleményem.
A könyvet kiadja az Ulpius Ház


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése