2013. február 3., vasárnap

Sidney Sheldon: Az idő homokja (Hajsza)

Elég sok Sheldon művet olvastam már, de erről eddig nem tudtam, úgyhogy azonnal ki is hoztam a könyvtárból. Szerencsére nem okozott csalódást ezt a műve sem, na de lássuk, hogy miről is szól!
A könyv nem sokkal a Franco-féle diktatúra megszűnése után játszódik Spanyolországban - jobban mondva Baszkföldön -, amikor már János Károly uralkodott az országban.
A mű történelmi hátterét a baszk függetlenségi mozgalom adja, amit a spanyolok mindenáron meg akarnak akadályozni. A helyzet hasonló az északír függetlenségi mozgalomhoz, mert itt is vannak terroristák, akik robbantgatnak, meg embert rabolnak, közben pedig szabadságharcosoknak hívják magukat. A merényletek főleg a hivatalos személyek ellen irányulnak, ami nem teszi népszerűbbé őket Spanyolországban. Céljuk Baszkföld önállóságának az elismertetése, ami mind a mai napig nem történt meg.
A könyv egyik főhőse, Jaime Miró is egy baszk szabadságharcos, aki csavaros eszével mindig kivágja magát a csávából, ezért sohasem tudják elkapni a spanyol kormány emberei. A könyv elején egy bikaviadal eseményeinek a felhasználásával kiszabadítja két társát a pamplonai börtönből, hogy aztán Baszkföldre szökjenek.
A spanyol kormány erre válaszul megbízza Ramon Acoca ezredest, egy kőkemény, türelmetlen, gyakorlatilag érzéketlen fickót, hogy kapja el a szökevényeket. Miróhoz hasonlóan Acoca is mérhetetlenül elszánt, csak ő éppen a szökevényeket akarja elkapni, folyton sikertelenül. Mindez csak növeli a dühét és elszántságát.
A könyv nagy része gyakorlatilag ennek az üldözésnek a története.
Eközben egy ávilai kolostorban ciszterci apácák élik a rendkívül szigorú életüket úgy, hogy gyakorlatilag nem is nézhetnek egymásra, és csak kézjelek segítségével beszélhetnek egymással, mintha süketnémák lennének.
Mindez úgy kapcsolódik a történethez, hogy a szökevény szabadságharcosok egy rövid időre megszállnak itt, mielőtt tovább állnának. Csakhogy Acoca ezredes a katonáival nem sokkal ezután megtámadja a helyet, és az apácákat Madridba hurcolják.
Négy nőnek, Teresának, Gracielának, Luciának és Megannak azonban sikerül elmenekülniük. Innentől  kezdve a kormány rájuk is vadászik, mint a terroristákat támogató elemekre.A könyv ezeknek az embereknek a sorsát fonja össze.
Miközben olvastam a könyvet, mindvégig olyan érzésem volt, mintha egy filmet néznék, de ez az összes Sheldon műre igaz, amit eddig olvastam.
Aztán utánajártam az író munkásságának, és kiderült, hogy nem is fogtam annyira mellé: Sheldon ugyanis fiatalkorában musicaleket, illetve filmforgatókönyveket írt Hollywoodban. Regényeket már csak 50 éves korától kezdve írt.
Az idő homokja mindvégig izgalmas, pörgős cselekményű regény, amelyben komoly indulatok feszülnek egymásnak, sőt időnként isteni csoda történik a szereplőkkel, például váratlanul pénzhez jutnak.
A cselekmény jó része jelen időben játszódik, ámde a szerző minden szereplőnél tesz egy kis utazást a múltba, hogy megértsük, miért kerültek abba a helyzetbe, ahol vannak, illetve mi az, ami motiválja őket.
A regényben helyet kap a szerelem is, de azt már nem árulom el, hogy kik között. Tessék elolvasni a művet. Szerintem azok, akik kedvelik az üldözéses sztorikat, illetve a kalandregényeket, biztosan nem fognak csalódni.
Kiadja az I.P.C.Könyvek Kiadó A könyv egy korábbi kiadásban Hajsza címen jelent meg, ezért van a zárójel a címben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése