2013. február 5., kedd

Riskó Géza: R-Go: Szikora és bandája

Az R-GO a 80-as évek első felének egyik legsikeresebb pop-rock csapata volt, amely keverte a rockzenét a latinos dallamokkal, és egy nagyon egyedi hangzásvilágot hozott létre, a csikidamot.
Az együttes alapítója és frontembere, Szikora Róbert a Hungária dobosaként vált ismertté, de kilépett a zenekarból, illetve az eddig biztonságos hátteret jelentő dobszerkó mögül, és központi figurává vált.
Valahol várható is volt ez, hogy Szikora nem elégszik meg a háttérszereppel, hiszen a doboláson kívül gitározni és énekelni is tud, továbbá tehetséges zeneszerző is.
A Hungária dalok egy részének a zenéjét is ő jegyzi, illetve az egyik korai Szűcs Judith – lemeznek is nagyrészt ő az alkotója. Később az R - Góban is ő a fő dalszerző. A Hungáriával történő szakítás után hamarosan megalakította az R - Go legénységét. Már a legelső daluk, a Bombázó komoly sikereket aratott, amelyet aztán olyan dalok követtek, mint a Létezem, vagy a Rég várok valakire, illetve a Ballag a katona.
A vérpezsdítő és egyben érzelmes zenén kívül a csapat tagjai a színpadi látványnak is megadták a módját: kezdettől fogva őrült szerelésekben léptek fel, majd hamarosan rájöttek, hogy a színpadi produkciót még jobban feldobná az, ha csinos lányok táncolnának és vokáloznának a színpadon. Ők lettek az R-Go gidák, Charlotte Clavier és Varga Éva, majd Clavier kiválása után Bogdán Mariann.


Az R – Go legsikeresebb időszakáról könyv is született 1986-ban, amely egyrészt bemutatja a zenekar tagjait, Szikora Róbertet, Környei Attilát, Kozma Tibort, Holló Józsefet, Barile Pasqualet, illetve a gidákat, másrészt éves bontásban megismerteti velünk a zenekarral történt legfontosabb eseményeket. A könyv részben a zenekar tagjaival folytatott interjúkból áll, részben pedig a csapattal kapcsolatos legfontosabb eseményeket meséli el. Szikora Róbertre a szerző több figyelmet szentel, egyrészt mert ő a frontember, másrészt ő már a csapat indulásakor befutott zenész volt.
Az énekes mesél a karrierjének kezdetéről, a Hungáriában töltött időszakról, illetve arról is, hogy miért vált ki a csapatból. A könyv négy év történetén vezeti végig az olvasót, ami az R-Go fénykorát jelentette, de a sztori befejezetlen marad.
Ekkor még senki nem sejtette, hogy a zenekar akkori felállása megszűnik, és Szikora teljesen új felállásban szervezi meg a csapatot, amely 1994-ben a földbe állt. A retróláznak köszönhetően a zenekar 10 év szünet után ismét összeállt és azóta két lemezük is megjelent, de a korábbi sikereiket már nem tudják utolérni.
A bejegyzést egy korábbi írásomból vettem át. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése