2013. február 5., kedd

Rozsonits Tamás: Az út vadabb felén - a Hobo Blues Band 30 éve

A Hobo Blues Band 2008-ban ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Kezdetben Stones -, Hendrix -, illetve Doors - dalokat játszottak, majd ebből alakították ki a végleges stílusukat. Jelentőségük abban állt, hogy ők voltak az első hazai blues zenekar, akik  ráadásul magyarra fordították az angolszász-amerikai lázadók zenéjét karizmatikus frontemberüknek, Hobónak köszönhetően.
Az újfajta stílus hamar népszerűvé vált elsősorban a fiatalok körében, egy soproni kamaszfiú pedig annyira beleszeretett Hobóék zenéjébe, hogy ő maga is hangszert ragadott a kezébe és zenélni kezdett.
 Rozsonits Tamás – merthogy róla van szó – tíz évig püfölte a bőröket a Moby Dickben, majd a zenekar feloszlása zenei újságíró lett belőle, de rajongói énje is megmaradt. A Hobo Blues Bandről készített könyvét is ebből a rajongói szemszögből írta meg.
A könyv a zenekar egykori és mai tagjaival készített interjúkból épül fel, éppen ezért nem volt egyszerű vállalkozás elkészíteni ezt a könyvet, mert az elmúlt 30 év alatt a zenekar életét rengeteg tagcsere színesítette. A csapatban számos elismert zenész fordult meg, mint például Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Závodi János és Solti János.
Többek között ők is szerepelnek a könyvben, de a legelső felállástól kezdve egészen a mostaniig majdnem mindenki helyet kapott. A zenészek mesélnek a lemezekről, koncertekről, örömteli és feszült pillanatokról. Jellemző, hogy a zenekar történetének eseményeit több szemszögből is megismerhetjük, mert ugyanazt az eseményt minden tag másképp élte meg. Az interjúkon keresztül megismerünk egy korszakot, amely ma már történelem, ezért a könyv jóval több, mint egy egyszerű életrajz, vagy lexikon. A szerző nem áll meg a zenekar történetének ismertetésénél, hanem elemzi a zenekar összes lemezét, illetve mesél a saját koncertélményeiről is. Különösen a 2007-es erdélyi koncertturné volt fontos a számára, mert ezen a turnén vendégként vett részt, ráadásul közösen zenélhetett kedvenceivel. A kötetet diszkográfia és eddig még ki nem adott fotók teszik teljessé.
Kiadja az EMI. A bejegyzést egy korábbi írásomból vettem át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése