2013. február 5., kedd

Charles R. Cross: Tükörszoba - Jimi Hendrix életrajza

Sokak szerint máig ő a legjobb rockgitáros, aki rengeteg zenészt inspirált pályájuk kezdetén. Mindössze három év hírnév adatott meg neki, amikor 27 évesen váratlanul meghalt mértéktelen alkohol-és kábítószerfogyasztás következtében.
Ez a rövid időszak azonban történelmi jelentőségű volt a rock and roll történetében, hiszen fellépett a legelső könnyűzenei fesztiválon Montereyben, illetve két évvel később a legendás Woodstock Fesztiválon is, továbbá készített három lemezt csapatával a Jimi Hendrix Experience - szel.
Több életrajzi könyv készült róla – magyarul is -, de a Tükörszoba nem az a száraz, tényszerű életrajz, sokkal inkább egy életrajzi regény, amely gyakorlatilag hónapokra bontja le a zenész rövid életét, a családjával és munkatársaival készített interjúk alapján.
Ám a Tükörszoba nemcsak ettől különleges, hanem azért is, mert a gitáros felmenőinek – szüleinek, nagyszüleinek – életét is bemutatja elég részletesen. Jimi és testvére, Leon gyermekkora meglehetősen zűrzavaros és hányatott volt, szüleik ugyanis mind a ketten alkoholisták voltak, édesanyjuk ráadásul időnként lelépett a családtól, hogy az éppen aktuális szeretőjével éljen.
Miután édesanyja meghalt, végleg széthullott a családja, a fiú pedig ide-oda csapódott szülővárosa, Seattle gettóiban. Ekkoriban kezdett el gitározni, illetve első zenekara is ebben az időben született meg. Sokáig kereste a saját stílusát, eközben rengeteg zenekarban játszott és többször végigturnézta Amerikát.
A sors különös fintora, hogy a szülőhazájában nem sikerült befutnia, ehhez Angliába kellett, hogy költözzön, ahol mind a mai napig istenként tisztelik. Fellépéseire olyan zenészlegendák jártak, mint Paul McCartney, Eric Clapton, vagy Eric Burdon. Kísérőzenészei, Mitch Mitchell és Noel Redding is angolok voltak, velük készítette el a lemezeit is. A halál is Angliában érte nem sokkal a huszonnyolcadik születésnapja előtt.
A könyv nem hagyja elvarratlanul a szálakat a gitáros halála után, hanem figyelemmel kíséri a hagyatékát is, illetve bemutatja mi történt a zenészhez közel álló emberekkel egészen 2005-ig.
Charles R. Cross négy évig dolgozott a könyvön, ez alatt az idő alatt több, mint 300 interjút készített, beszélgetőpartnereinek listája a könyv végén olvasható, fejezetenként lebontva. A kötetet fekete-fehér képanyag egészíti ki.
A könyv a Legendák élve vagy halva című sorozatban jelent meg. Kiadja a Cartaphilus Kiadó 
Ez a bejegyzés egy régebbi írásom alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése