2013. január 11., péntek

Robin Cook: Invázió - csak erős idegzetűeknek

A Mester orvosi krimijeiről vált ismertté, de most kirándult a sci-fi műfajba is egy kicsit. Ettől még maradt az orvosi krimi műfajában is: ebből a sajátos keverékből született meg az Invázió, amelynek a lényege az, hogy a Földön egy csillaghullás következtében probléma támad az elektromos készülékekben, majd pedig különös fekete diszkoszra emlékeztető tárgyak jelennek meg a bolygón világszerte.
Az ember meg kíváncsi természetű, persze hogy megfogja ezeket a tárgyakat, hogy megtudja mi is ez, csakhogy ezek a fekete diszkoszok megszúrják őket. Innentől kezdve az emberek viselkedése és személyisége gyökeresen megváltozik, de ezt úgy értsd, hogy teljesen elvesztik az addigi személyiségüket, és idiótán vigyorgó droidokká válnak, akiket elsősorban a környezetszennyezés megállítása és a társadalom megjavítása érdekel.
Ez még tán szimpatikus is lenne, csakhogy a korábbi földi élet egy csapásra megváltozik, és megszűnik az addigi társadalmi rendszer és korlátok sincsenek már, szóval bekövetkezik a teljes anarchia. Ráadásul a megfertőzött emberek erőszakosan meg akarják téríteni a még nem fertőzött embereket, hogy nekik is jó legyen.
Ámde egy kis csapat felveszi a harcot az arctalan ellenség ellen, ugyanis a könyvből nem derül ki, hogy egészen pontosan milyen lényekről van szó, és honnan jönnek, de igazából nem is lényeges ez.
A céljuk mindenesetre az, hogy megállítsák a Föld további elpusztítását, és a negatív emberi viselkedésmintákat. Mindez azt jelenti, hogy a szerző kemény ítéletet is mond egyben az emberek felett, illetve szembesíti őket önmagukkal egy szórakoztató regényen keresztül, bár kérdés, hogy ezt mennyien fogják észrevenni....
A regény témájából kitűnik, hogy Cookot erősen foglalkoztatják a társadalmi kérdések, az emberi problémák, továbbá a 2012-es dimenzióváltás is, bár ez utóbbira semmiféle utalás nem történik a regényben. Ezt már csak én teszem hozzá, hiszen a regényben ábrázolt átalakulási folyamat elég hasonló ehhez a dimenzióváltáshoz, csak éppen ezt nem a földönkívüliek hozzák el, hanem alkalmazkodunk a Föld egyre növekvő rezgéséhez, továbbá nem válunk tőle droidokká. (Legalábbis nagyon remélem).
A könyv orvosi krimi jellegét pedig az adja, hogy ezek a kis diszkoszok vírusokat juttattak le a Földre istentelenül régen, és a tűn keresztül, amellyel megszúrják az embereket, egy fehérjét fecskendeznek bele az emberekbe, amely aktiválja ezt a vírust, illetve magát a fertőzést. A maroknyi kis csapatnak, akik szembeszállnak az ellenséggel, ezt az ellenszert kell megtalálniuk, de szerencsére van közöttük víruskutató és orvos szakember is, de egyetemisták is akadnak, szóval elég vegyes társaságról van szó, akik amúgy a való életben soha nem találkoztak volna valószínűleg.
A könyv nagyon olvastatja magát, szóval letehetetlen az utolsó oldalig. A sci-fi műfaj kedvelőinek különösen ajánlom, nem fognak csalódni.Kiadja az I.P.C. Könyvek Kft. és az Alexandra Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése