2013. január 14., hétfő

Mark Cotta Vaz: Lost: Az eltűntek krónikája - a sorozat hivatalos kézikönyve

A LOST egy amerikai sokszereplős sorozat, melyet 2004-ben kezdett el vetíteni egy addig kifejezetten gyenge TV-csatorna, az ABC. A lost kifejezés fizikai és szellemi síkon egyaránt azt jelenti: eltévedni, elveszni, mint ahogy a szereplőkkel is ez történik egy repülőgép-baleset során.
Az Oceanic 815 repülőgépjárat Sydneyből tart Los Angeles felé, amikor több ezer kilométerre eltér útvonalától és a levegőben darabokra esik, hogy aztán egy titokzatos Csendes-óceáni szigeten landoljon.
A katasztrófa túlélőinek amúgy Robinson-módra be kell rendezkedniük a szigeten, ami nem túl könnyű feladat, miközben meg kell tanulniuk egymással együttműködni, mert csak így maradhatnak életben.
A sorozat előbb Amerika-szerte, majd később a világon mindenütt hihetetlen sikert aratott, felemelve ezzel az addig gyengélkedő ABC -t.
A siker azért is meglepő, mert Amerikában elsősorban a különböző valóságsók, illetve a mi Mónika-, Balázs-,Claudia- sónkhoz hasonló beszélgetős műsorok népszerűek, csak ott a műsorvezető Jerry Springernek, Oprah Winfreynek, stb. hívják.
A sorozat sikerét leginkább azzal lehet magyarázni, hogy eltér az eddig sorozatkliséktől és nem különböző hivatásokat mutat be (pl. Helyszínelők, Vészhelyzet stb.), sokkal inkább a misztikumra helyezi a hangsúlyt: a szigeten ugyanis kezdettől fogva különös események történnek, továbbá a túlélőket is ún. flashbackeken (visszatekintések) keresztül ismerjük meg az első évadban, miközben sorukat is nyomon követhetjük.
Nálunk Magyarországon 2005-ben kezdték el vetíteni, és az első három évad sikeresen le is ment. Miután ez az írásom már vagy 3-4 éve megjelent, ezért nem tudhatom, hogy azóta véget ért-e a sorozat, miután én már évek óta tévét sem nézek, nemhogy sorozatokat. Mindenesetre a Lost-nak  6 évada van összesen...
A világsiker lehetővé tette, hogy könyveket és DVD-ket adjanak ki a sorozatról, de  egy számítógépes játék is megjelent a negyedik évaddal egy időben.
A sorozat hivatalos kézikönyve bemutatja az első évad összes epizódját Claire naplója alapján, illetve a főszereplőket részletesen: Jacket, Kate-t, Sawyert, Boone-t, Johnt, Sayidot, Sunt, Jint, Michaelt, Waltot, Charlie-t Hurleyt, Claire-t és Shannont, illetve az őket alakító színészeket. A könyv a Lost születésével és a próbaepizód forgatásával kapcsolatos ötleteléssel kezdődik, amit a szereplők bemutatkozása és a szereplőválogatás nehézségei követnek, illetve egy interjú a sorozatból elsőként kiírt Ian Somerhalderrel és az alkotókkal Lindeloffal és Abramssal, akik további érdekességeket árulnak el a sorozat alakulásával kapcsolatban.A kötet legvégén az olvasó bepillantást nyerhet egy epizód forgatásába Hawaii-on, ami három napot vett igénybe.A könyv színes fotókkal illusztrálja az eltűntek világát és olyan érdekességet ígér, amelyeket a rajongók máshonnan nem tudhatnak meg!
A bejegyzést egy évekkel ezelőtt megjelent írásomból emeltem át. A könyv magyar nyelven az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.A sorozatról bővebb információkat a Startlap megfelelő aloldalán találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése