2013. január 27., vasárnap

Danielle Steel: Johnny angyal

Danielle Steel műveit annyira nem szeretem, de voltak az írónőnek szerintem jó művei is, amelyek nem voltak annyira szenvedősek, úgyhogy fogok még az ő munkáiról írni ebben a blogban.
A Johnny angyal jelentősen eltér az írónő korábbi könyveitől, ugyanis ez nem szerelmes regény - bár van benne szerelem is -, sokkal inkább egy erősen spirituális jellegű családregény, amelyet az írónő személyes tragédiája ihletett: Steelnek ugyanis nagyon fiatalon meghalt a fia, Nick.
Igaz, hogy az ő életét egy másik regényben, a Hullócsillagom című könyvben már feldolgozta, de abban a könyvben nem írt arról, hogyan lehet ezen a borzasztó traumán túllépni. Egyáltalán túl lehet-e lépni, fellehet-e dolgozni ezt a tragédiát?
Steel könyve ezekre a kérdésekre kísérel meg választ adni ebben a könyvben, habár erre a kérdésre nincs egységes válasz: valakinek sikerül, valakit meg végképp padlóra küld a gyermeke halála.

A gyermek, a címszereplő Johnny Peterson egy igazi álomsrác: jóképű, jó tanuló és sportoló, ráadásul igazán jószívű és még nyugodt természetű is. Egy szóval ő egy tökéletes gyerek, aki a valóságban nincs is. (Mondjuk ez amúgy is egy regény).
A srác barátnője Becky Adams hasonló tulajdonságokkal rendelkezik: ő is csinos, jól tanul, jószívű és szelíd természetű, ráadásul az érdeklődési körük és az ízlésük is csaknem teljesen megegyezik. Semmi veszekedés, vita nincs köztük, és egyikük sem az a lázadó kamasz. Legalábbis Steel sehol nem utal erre.

A két családdal viszont annál inkább problémák vannak: Pteresonéknál az apa iszákos, ráadásul a két szülő között nem sok párbeszéd zajlik, úgyhogy gyakorlatilag egymás mellett élnek. Johnnyn kívül még két gyermekük van egy lány és egy fiú. Az utóbbival van egy kis probléma, ugyanis egy évekkel korábban történt autóbaleset hatására megnémult és azóta sem beszél, éppen ezért speciális iskolába jár. Az anya miatta hagyta ott az ápolónői munkáját, és azóta az apa könyvelői fizetéséből él a család.
Adamséknál sokkal komolyabb a probléma, ugyanis az apa váratlanul meghalt, tehát az anya mellett Beckynek is dolgoznia kell, hogy segítsen a négy kisebb testvére ellátásában.
Szóval egyik család sem gazdag, ami meglehetősen szokatlan elem a Steel könyvekhez képest, ahol általában a szereplők a felső tízezer tagjai közül kerülnek ki, vagy legalábbis nagyon sikeresek.
 Éppen a szalagavató bulijukat ünnepelték aznap a fiatalok, amikor tragikus autóbaleset történik és a kormánynál ülő Johnny meghal, Becky viszont túléli a balesetet komolyabb fizikai sérülés nélkül.

A gyászmunkát viszont mindannyiuknak el kell végezniük. Különösen a szülőkre vár nehéz feladat, ugyanis egy gyermeket elveszíteni hihetetlen fájdalommal jár, ráadásul a nem ez a természet rendje, hanem éppen fordítva!
Ámde az élet korántsem fekete vagy fehér, és a sors olykor kegyetlen próbák elé állítja az embert, hogy vajon végig tudja-e csinálni, amit rámértek, vagy elbukik.
Petersonék inkább a homokba dugják a fejüket, legalábbis az apa mindenképpen, ő ugyanis még többet iszik, hogy elmeneküljön a fájdalom elől. Az anya nem tud hová menekülni, és úgy érzi, hogy a szíve majd megszakad. Ebben a helyzetben tör rá a betegség is, ami miatt kórházba kerül.

Itt kezdődnek el különös látomásai, amelyeknek mindig Johnny a főszereplője. Hamarosan kiderül, hogy a fiú egy időre visszatérhet a Földre a korábbi testében, hogy elrendezze a családja dolgát. Mindezt a feladatot azért kapja onnét fentről, mert hirtelen halt meg. Egyetlen probléma van csak, hogy a fiú jelenlétét csak az édesanyja érzékelheti teljesen, mert az ő feladata lesz helyreállítani a Peterson és az Adams családok rendjét Johnny utasításain keresztül. Amint ez megtörténik, a fiú visszatér a szellemvilágba, és örökre eltűnik, hiszen már nem lesz többé szükség rá.

Szerintem nagyon megható történet, ráadásul Steel alaposan utánajárt a témának, mert amit a szellemvilágról ír a könyvben az tényleg így van. Ezt onnét tudom, hogy évek óta ezotériával foglalkozom, főleg médiumitással és okkultizmussal, és a szellemvilággal is többször kapcsolatba léptem már.
A jelenségnek az a magyarázata, hogy az elhunyt és a hozzátartozói között levő kötelék erős marad a halál után is, tehát végleges elmúlás nincs, csak átalakulás. Éppen ezért tudnak egymással kapcsolatba lépni a felek.
Mondjuk tudom, hogy a könyv olvasói közül nem mindenki hisz ezekben az ezoterikus dolgokban, de talán nem is ez a lényeg, hanem ez a könyv egy szép mese, ami segít a kikapcsolódásban, ugyanakkor a gyászolóknak vigaszt is nyújthat. Érdemes bekészíteni olvasás előtt egy csomag zsebkendőt, mert "sírós" könyv!
A könyvet a Maecenas Kiadó jelentette meg hazánkban, akárcsak az összes többi Steel művet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése