2013. július 8., hétfő

Fábián Janka: Lotti öröksége

Ez volt az első könyv, amit az írónőtől olvastam, úgyhogy ideje volt már írni róla, ugyanis megszerettem az ő világát annyira, hogy a legtöbb regényét olvastam is kivéve a nagyon újakat.
Jankáról tudni kell, hogy a romantikus jellegű családregényeit mindig valamilyen történelmi korban helyezi el: ebben a könyvben éppen a jakobinus korszak van soron. A lényeg nem is annyira a történelmi események/tények kihangsúlyozásában rejlik, sokkal inkább a korhű viselkedést, stílust, kultúrát mutatja be, szóval inkább életmódtörténetről van szó az ő esetében.
Mindez persze egyáltalán nem baj, hiszen így sok emberhez el tudja juttatni a történelmet, ugyanis a regényei meglehetősen keresettek, talán éppen emiatt.
A Lotti öröksége egy visszafogottabb, szolídabb könyve az írónőnek, szóval annyi csavar nincs benne, és nem is érzeleg túl sokat, de azért van min izgulni szerencsére.
Lotti, a címszereplő, egy fiatal magyar lány, aki sajnos nem ismerhette a szülei, mert mindketten tragikus körülmények között haltak meg, ezért aztán nem is tudja, hogy egy nemesi család sarja: az édesapját ugyanis botrányos szerelmi viszonya miatt kitagadja az apja a családból. Szerencsére a kislányt az édesapja pártfogója, Mártonfi Lőrinc pap veszi magához, aki a szereteten kívül a gyógyító tudományát is átadja a kislánynak, aki szintén gyógyítóvá válik.
Ezt a képességét aztán az 1809-es győri csatában kamatoztathatja is, amikor az osztrák/magyar, na meg a francia seregek csapnak össze egymással, és a harctéren rengeteg sebesült marad.
Mindössze két akadály álla lány előtt gyógyító képességeinek gyakorlásában: az egyik az, hogy mozgássérült, vagyis egy kicsit sántít, bár ez még áthidalható. Viszont az, hogy nőnek született, az ebben a korban komoly hátrányt jelentett, hiszen akkoriban a hölgyek még nem tanulhattak, hanem azt várták tőlük, hogy menjenek jól férjhez és szüljenek sok gyereket. Lotti ezt a problémát úgy oldja meg, hogy fiúnak öltözik, amivel sokakat megtéveszt.
Nem sokkal Lőrinc pap halála után szembesül vele, hogy semmije sem maradt, ezért a maga erejéből kell boldogulnia. Az egyetlen örökség, ami rámarad az a bizonytalan családi helyzet, amit rendeznie kell, ezért útra kel, hogy ezt megoldja.
Szerintem a végkifejlet kiszámítható lesz az olvasó számára, de erről nem mondok többet, mert a könyvben benne van a válasz.
A szerelmi szál sem marad ki a történetből, mert Lotti szerelmes lesz, csak éppen nem a megfelelő emberbe, de aztán helyrejönnek a dolgok ezen a téren is.
Akik netán most kezdenének ismerkedni az írónő könyveivel, azoknak ajánlom a figyelmébe, meg persze mindenki másnak, aki szereti a történelmi jellegű családregényeket.
Kiadja az Ulpius Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése