2013. július 7., vasárnap

Elizabeth Adler: Velem Velencében

Ez az első könyv, amit olvastam az írónőtől, úgyhogy egy kicsit utánajártam, hogy mire számíthatok tőle. Kiderült, hogy a szerző afféle romantikus krimiket ír, amelyek mind valamilyen egzotikus nyaralóhelyen játszódnak, lehetőleg pénzes szereplőkkel, akiknek nem gond az utazás/nyaralás.
Az írónő könyvei kiválóak strandoláshoz, utazáshoz azért, mert nem ébreszt különösebben gondolatokat az emberben, ami azt is jelenti egyúttal, hogy a cselekmény és a szereplők könnyen felejthetők, ráadásul a szerző valószínűleg egykaptafára készült történeteket ír. Na, mindegy, ezeknek a habkönnyű romantikus történeteknek hatalmas olvasótábora van (főként nők), úgyhogy meg lehet ebből élni. (Lehet nekem is ezt kéne csinálnom).
A Velem Velencében című könyv címe egy kissé megtévesztő, ugyanis nagyrészt nem Velencében játszódik, hanem Párizsban és Sanghajban, de még egy kicsit Amerikában is, szóval elég sok helyszínen.
A történet két unokatestvérről szól, akik még sohasem találkoztak személyesen, miután a családjuk két ága haragban van, de érdekes módon mindkét nő ugyanazt a szakmát választotta, vagyis régiségkereskedő lett.
Annyi a különbség csak, hogy Lily a félig kínai, félig amerikai nő lopott kincsekkel is kereskedik a bűntársával, Mary Lou-val együtt, míg Preshy, a Párizsban élő amerikai nő becsületesen játszik.
Lilynél azonban van egy nagyon értékes ékszer, amelyet Bennett James mindenáron meg akar szerezni,hogy eladja gazdag ügyfeleinek. A férfi ugyanakkor házasságszédelgő is, aki először egy gazdag kínai család egyetlen lánykáját vette feleségül, aki később elhalálozott egy sajnálatos balesetben, utána viszont Preshyre vet szemet, akiről azt hiszi, hogy a gazdag nagynénjétől majd sok pénzt örököl. Éppen ezért elcsábítja a lányt, aki szépen lépre is megy.Eközben Lily Velencében meghal és úgy tűnik baleset áldozata lesz, de előtte nem sokkal még Preshytől kér segítséget a nyakék ügyében. A lány nem sokkal a gyilkosság után Velencébe utazik már csak azért is, hogy találkozzon az egykori csábítójával.
A cselekmény izgalmasnak hangzik, és szerencsére a könyv is olvastatja magát, ráadásul nem is hosszú, úgyhogy egy nap alatt bőven végezni lehet vele.
A problémám az volt a regénnyel, hogy mind krimiszál, mind a romantikus rész kidolgozatlan maradt, főleg az előbbi. Szóval Adler rendesen levezethette volna ennek a cselekményét, ezenkívül pedig az olvasók nagy része igencsak hamar rájön, hogy ki a gyilkos. Na, de valószínű, hogy a krimiszálat csak ürügyként írta bele Adler a könyveibe, ugyanis a nyálas-romantikus regényekkel már tele a padlás, szóval kellett valami újdonság is. Jó hát nyál az itt is van, de azért nem vészes: a cselekmény miatt muszáj volt beleírni, hiszen a nő azért megy lépre, mert olyan igazi szerelmi kapcsolata még nem volt, a pasi meg a nők átveréséből él, úgyhogy muszáj csöpögnie, mert tudja, hogy a nők nagy részének erre van igénye.
Az az igazság, hogy én rosszabbat vártam ettől a könyvtől, úgyhogy fogok még Adlertől olvasni minden bizonnyal. A könyvet kiadja az Ulpius Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése