2013. április 21., vasárnap

Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?

Ez volt az első könyv, amit a Könyvmolyképző Kiadótól olvastam, akiknek a könyveit eddig eléggé kikerültem, mert azt hittem, hogy csak ilyen vámpíros, meg vérfarkasos, meg efféle fantasy műveket adnak ki.
Nos, hát tévedtem: ennek a könyvnek semmi köze az efféle figurákhoz, mert ez egy érzelmes történet azoknak, akik szeretik a szépet. Ennek ellenére mégsem az a csöpögős-nyálas regény ez, hanem inkább a szeretet hatalmáról szól, ezért nemcsak tiniknek, hanem az idősebb korosztálynak is bátran ajánlhatom a regény mondanivalója miatt.
A könyv két szerencsétlen sorsú fiatal, Mark és Macy találkozását meséli el, akiknek kevés örömben volt részük az életben.
Mark főiskolára jár, de elveszítette az ösztöndíját, ezért kénytelen félbehagyni a tanulmányait és melózni, hogy fenn tudja magát tartani a szülővárosától messze eső nagyvárosban. Persze akár haza is mehetne, de az apjával feszült a viszonyuk, szeretett édesanyja viszont elhunyt egy autóbalesetben. A fiút ráadásul a barátnője is éppen akkor hagyja el egy másik pasiért, ami már bőven elég ahhoz, hogy a srác megboruljon lelkileg.
Ennek tetejébe lerobban az autója, úgyhogy egy közeli kávézóban kér segítséget. Így találkozik Macyvel, aki ott dolgozik, és nemcsak hazaviszi a fiút, hanem lelkierőt is ad neki a folytatáshoz, pedig ő jóval durvább körülmények közül érkezett: édesanyja fiatalon meghalt rákban, míg az édesapja drogfüggő lett, ezért őt és a húgát (vagyis a címszereplő Noelt) elvették tőle, hogy örökbeadják más szülőknek.
Sajnos a két testvért elválasztják egymástól, pedig nagyon szeretik egymást, de nem lehet mit tenni, hiszen állítólag mindez az ő érdekükben történik. Innentől kezdve a két testvér szem elől téveszti egymást. Amíg Noel kifejezetten jó körülmények közé kerül, és sok szeretetet kap, addig Macyt egy átlag család veszi magához, ahol a nevelőanyja csicskáztatja, illetve üti-veri mindennap. Egy idő múlva a lány megszökik, mert nem bírja ezt a bánásmódot, és barátoknál lakik, illetve egy ideig az utcán is. Innét kerül a jelenlegi munkahelyére a kávézóba, ahol Markkal találkozik.
Ez a találkozás ébreszti rá arra, hogy meg kell keresnie a húgát, illetve rendeznie kell a dolgait a családjával, ámde az út rögös és akadályokkal teli, Noel aktáját ugyanis titkosították, ezért csak úgy nem lehet hozzáférni. Ámde a fiatalok nem adják fel. Eközben Marknak is rendeznie kell az apjával a viszonyát, tehát neki is megvan a maga feladata.
A könyv legfőbb mondanivalója az, hogy minden ember okkal érkezik az életünkbe éppen akkor, amikor szükség van rájuk. A lényeg az, hogy mindenkinek megvan a maga feladata az életben, szóval véletlen események nincsenek.
A könyv ugyanakkor a megbocsátás fontosságára hívja fel a figyelmet, ugyanis ha ez nem történik meg, az megbetegíti nemcsak a lelket, hanem a testet is. Ennek ellenére az emberek jelentős része képtelen erre, és még 10-20 évvel később is felemlegeti az egykori sérelmeket, főleg azokat, amiket a szülők okoztak.
Ezért mondtam azt, hogy érdemes az idősebb korosztálynak is elolvasni ezt a könyvet, mert sokkal többet segíthet, mint a mostanában oly divatos önfejlesztő-ezoterikus könyvek, ugyanis a regényben konkrét sorsok fonódnak össze, és nem egy tanácsadó véleményét olvashatjuk a pálya széléről.
A félreértések elkerülése végett mondanám, hogy a megbocsátás nem azt jelenti, hogy az adott személy tette helyes volt, és mindjárt szeretni is kell azt az adott személyt. Sokkal inkább érzelmi elengedésről van szó, ami azt jelenti, hogy az adott tetthez, vagy személyhez már nem fűzünk érzelmeket, vagy legalábbis nem azokat az érzelmeket társítjuk hozzá, mint egykor, amikor az egész történt. A regényben látni fogjuk ezt a folyamatot a gyakorlatban is.
Fontos tanulsága a könyvnek, hogy mindig meg kell ismernünk a szüleink előéletét, mert csak ekkor tudjuk őket igazán megérteni, ahogy ez ebben a regényben is látszik. Nekem valahogyan az volt az érzésem olvasás közben, hogy a regény erősen emlékeztet a Canfield-Hansen páros által szerkesztett Erőleves a léleknek című válogatássorozatra, illetve Nicholas Sparks műveire is. Tehát, akiknek tetszettek az előbb említett könyvek, azoknak ez a mű is be fog jönni.
A regény a Könyvmolyképző Kiadó egyik sorozatában, az Aranypöttyös Könyvekben jelent meg. Sajnos, egyelőre nem tudok sokat sem erről, sem a másik sorozatról, a Vörös Pöttyös Könyvekről, de megígérem, hogy fogok még ilyen könyveket olvasni, és akkor majd megírom a különbséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése