2013. április 13., szombat

Irigy Hónaljmirigy: A barátság receptje nyolc személyre

A furcsa nevű zenekar már több, mint húsz éve szórakoztatja a népet paródiadalaikkal úgy, hogy eközben mindvégig az ország egyik legnépszerűbb előadói maradtak. Akármilyen internetes fórumot néztem, negatív vélemény nem nagyon volt róluk, még legvérmesebb oldalakon (pl. Blikk, Bors, Ász) Vajon mi lehet a titkuk? Van több magyarázat is erre.
Az első az, hogy a zenekar nem üzleti alapon jött össze, tehát nem pénzt harácsoló menedzserek és kiadók álltak a hátuk mögött. A tagok egy része már gyerekkorából ismerte egymást, és onnét ered a barátságuk, de maga a csapat egy össznépi ökörködés miatt alakult meg az egyik mára már megszűnt rockkocsmában.
A banda népszerű rockszámok paródiaváltozatát adta elő Szilveszter alkalmából, és mindössze ennyi volt. Nem ebből akartak pénzt keresni, mert volt már munkájuk. Aztán mégis úgy hozta az élet, hogy most ebből élnek... A barátságuknak köszönhető, hogy gyakorlatilag tagcserék nélkül csinálták végig ezt a több, mint 20 évet, ami még világszerte is ritkaság, nemhogy Magyarországon.
Ha már a zenét említem: ezeknek a srácoknak van tehetsége, érzéke a zenéléshez és az énekléshez, de ami még fontosabb az, hogy kiváló előadóművészek és van kisugárzásuk a színpadon. Enélkül egyszerűen nem megy. Ráadásul ők jóval többek, mint egy humoros zenekar, hiszen ők az önálló vicces műsoraikkal a tévében is szerepeltek éveken keresztül. Ezekről a műsorokról azt kell tudni, hogy eredetileg a fiúk ezt nem kereskedelmi forgalomba szánták, vagyis lényegében amatőr felvételekről van szó, de mégis fantáziát látott benne a tévé, ezért is adták le ezeket. A Mirigy műsorai üdítő változatosságot jelentettek a kereskedelmi tévék ostobenkó, megjátszós műsorai között.
Ha már az ökörködést, meg a humort említem: a nyolc kannak ez egész egyszerűen a vérében van. Ők nem színészek, akik eljátsszák a vicces gyerekeket, hanem ők valóban teli vannak humorral. Ahogy olvasom a könyvben, nekik egyszerűen lételemük egymás ugratása és a baromkodás, illetve vicces, jópofa előadásmód, ami a könyv szövegében majdnem mindvégig velünk marad kivéve, amikor mások beszélnek a zenekarról.
Ráadásul az is nagy szerencse a színészekkel és a humoristákkal ellentétben, hogy a fiúk nem égtek ki, van miből meríteni, úgyhogy a közeljövőben is fognak minket szórakoztatni a poénjaikkal.
Végezetül pedig: hiába a jó humor, a kiváló előadóművészi véna, ha nincs igény a műfajra, akkor nem veszik meg. Ámde szerencsére volt, van és lesz is igény az ő műsoraikra, fellépéseikre, tehát van közönség és ülnek a poénok.
Én nem vagyok rajongója a Mirigynek és nem tudok róluk túlzottan sokat, de a fenti gondolatokat ennek a könyvnek az alapján állítottam össze, amely a zenekar 20 éves évfordulójára jelent meg.
A könyv összefoglalja a megalakulás óta eltelt 20 évet, illetve a tagok is elmesélik az életüket a gyermekkortól kezdve a jelen időig.
Miután a Mirigy egy sajátos műfajban nyomul, és nem éppen hétköznapi figurák alkotják, ezért senki ne várjon hagyományos életrajzot. Sokkal inkább vicces sztorik vannak benne, és maguk a tagok is igyekeznek jópofán, szórakoztató módon mesélni, tehát az olvasó biztosan nem fog csalódni, sem unatkozni.
A tartalomjegyzék is eltér a hagyományostól, ugyanis a zenekar történetét, a recept címszóval jelölik, míg a tagok életrajzát a hozzávalók szócska rejti. Nekem a tagok önéletrajza közül a legjobban Uszkó László, illetve Varga Győző sztorija tetszik.
Azt is megfigyeltem, hogy a Mirigy tagjai közül sokan házasok, illetve gyerekeik is vannak, ráadásul mindegyikük ugyanazzal az asszonnyal él évek óta, úgyhogy vannak dolgok, amiket komolyan vesznek azért...:)
A könyv jórészt a Mirigyék beszámolóiból áll össze, de megszólal a kötetben Galambos Lajos, Árpa Joschi producer (nem mellesleg Árpa Attila édesapja is), illetve az egykori és a jelenlegi menedzserük a kötet végén. Ez a rész a körítés címet kapta, de ez a legvékonyabb fejezete a könyvnek. Mindez azt mutatja, hogy ezek a srácok nem egy öntömjénező, egoista brigád, ami nekem rokonszenves vonás.
A kötet legvégén pedig van egy diszkográfia és egy lista a tévéműsorokról, amelyek a menü cd-re, illetve a készételek tévére elnevezéseket kapták. A kötet végén pedig elég sok színes fotó látható a zenekarról.
Nekem tetszett a könyv, pedig nem vagyok rajongó, úgyhogy a rajongók minden bizonnyal imádni fogják.
Kiadja az Alexandra Kiadó

A Blikk a 20 éves évforduló alkalmából készített egy cikksorozatot ennek a könyvnek az alapján, amelyet most megmutatok nektek. Sajnos egy-két cikket már töröltek azóta, de a legtöbb még megvan.

Szilveszteri bulira álltak össze először
Hatalmas botrány lett a romás műsorból
Ambrus Zoli újraszületett
Őszintén vallanak a Mirigyek a szerelemről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése