2013. április 18., csütörtök

Freddie Mercury - Peter Freestone, a legjobb barát vallomása

Amikor meghal egy híres ember, akkor minél többen igyekszenek ebből üzletet csinálni, ami azzal jár, hogy a sajtó hetekig-hónapokig cikkezik róla, továbbá könyv is megjelenik róla, akár több is. Az, hogy olyan emberről írnak, aki már nem tud tiltakozni ez ellen, az mit sem számít.
Freddie Mercury is így járt:, őt is alaposan kivesézte a sajtó, és különböző könyvek is jelentek meg róla, illetve a zenekarról. Az már csak adalék, hogy a halálának éve éppen pont a Queen megalakulásának 20. évfordulójára esett, amit valószínűleg hatalmas banzájjal ünnepeltek volna meg, ha Freddie egészséges marad.
Ezt a könyvet egy olyan ember írta, aki 12 éven dolgozott közvetlenül mellette személyi asszisztensként, de ez amolyan gyűjtőfogalom volt, hiszen Peter Freestone-nak számos feladatot kellett az énekes mellett ellátnia. Volt titkár, szakács, komornyik, mosogató, takarító, de ő szerezte be a háztartásához szükséges mindennapi dolgokat, illetve a turnékra is elkísérte. Ezek után ha valaki ismerte az énekest, az pontosan ő volt.
Éppen ezért úgy gondolta, hogy mindezt a nagyvilág elé tárja, és ír egy könyvet arról, hogy ki volt valójában Freddie Mercury: milyen volt vele dolgozni, illetve milyen volt a hétköznapi életben, amikor nem turnézott, illetve nem készített lemezt.
Nekem az a benyomásom ezzel a könyvel kapcsolatban, hogy túl részletes, szóval Freestone-nak nagyon jó a beszélőkéje. Végül is a munkaadója mellett ő csak a háttérben lehetett, de a halála után ő is előtérbe kerülhetett egy ideig.
A könyv egyaránt szól a Queenről és Mercuryról is, de a kettőt nem is lehet egymástól elválasztani. Freestone részletesen elmondja, hogy milyen volt a zenekarral turnézni, hogyan készítették a lemezeket, illetve a videoklipeket a 80-as években.
Persze erről az általam már korábban bemutatott Hince féle könyv is ír, de az azért nem annyira részletes, illetve Hince csak a turnékról ír bővebben, a lemezkészítésről, szövegírásról már nem. Freestone viszont igen, sőt ő azt is elmondja, röviden 1979-től 1991-ig hogyan és milyen körülmények között készült az összes Queen videoklip! Ugyanígy beszámol a lemezkészítés és a  turnézás folyamatáról is.. Freestone 1979-től kezdett el dolgozni a zenekar alkalmazásában az akkori turnéjukon, de akkor még a teljes zenekarnak segített, később lett csak Freddie asszisztense.
Ennek szellemében a könyv is csak később kezd el beszélni magáról az énekesről, arról, hogy mit szeretett, milyen körülmények között élt, amikor éppen nem dolgozott, de beszél a betegségéről, illetve a halálának körülményeiről is. A könyv nem sokkal az énekes halála után fejeződik be.
Freestone célja az volt a könyvvel, hogy eloszlasson bizonyos pletykákat az énekessel kapcsolatban, ugyanakkor ez nem bulvárkönyv, inkább az énekes, illetve a zenekar háttérmunkáját mutatja be, amit a rajongók nem láthatnak. Volt egy-két könyv, amelyik arra ment rá, hogy Freddie-nek milyen szar, hogy nincs családja, és lényegében az énekes sajnáltatása volt a célja, de Freestone-nál ennek nyoma sincs: szerinte az énekes így volt boldog, ahogy, ráadásul voltak barátai is. Szóval a lényeg az, hogy Freestone szerint az énekes nem volt magányos, bár azt elismeri, hogy nehezen tudott úgy istenigazából kötődni az emberekhez.
Olvastam egyébként még egy-két Freddie-vel kapcsolatos életrajzot, de eddig ez a legrészletesebb. Egyetlen hibája az, hogy túlzottan apró betűvel szedték a sorokat, ezért erősebb szemüveg, vagy nagyító kell az olvasásához, de amúgy korrekt a könyv, amelynek a korábbi változatát a Rózsavölgyi és Társa, míg a mostani formáját a Helikon (Trubadúr) Kiadó jelentette meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése