2014. január 5., vasárnap

Pál Ferenc (Feri atya): A függőségtől az intimitásig - vágy, élmény, kapcsolat

Pál Feri atya nevével a Szeretlek Magyarország Magazinban találkoztam először, ahol többször is reklámozták az előadását, mint hatalmas közönségsikert. Miután többször is láttam a reklámot, utánanéztem, hogy mégis ki ez a fickó és mit tud.
Kiderült, hogy a hatalmas siker nem véletlen, ugyanis egy elképesztően jó előadóról van szó, aki az élet fontos kérdéseiről szórakoztató formában képes beszélni, miközben a közönség tanul is valamit.
A papokkal kapcsolatban is él egy sztereotípia az emberek fejében: többnyire fekete reverendában képzelik el őket savanyú arccal, mint akik képtelenek élvezni az életet. Ha az idősebb korosztályba tartozol, akkor még a gyóntatófülkéket is látod magad előtt, ahol mondjuk megbüntettek tíz Miatyánkra a bűnös gondolataidért/cselekedeteidért, mintha ezáltal máris feloldozást nyertél volna. Ez persze nem így van, de a néppel sok mindent el lehet hitetni, ha elég sokszor mondják.
Ezek után érthető a bizalmatlanság a papok felé, hiszen nem mindenki hisz abban az Istenben, meg abban a vallásban, de szerencsére Feri atya nem felel meg a papokról kialakult képnek. Talán ezért is lett olyan népszerű. Először is nem visel reverendát (legalábbis az előadásokon nem), és nem várja el azt sem, hogy higgy Istenben, illetve gyakorold a vallást, szóval nyugodtan légy rossz.
Azt már említettem, hogy kiváló előadó, de azt még nem, hogy valójában képzett mentálhigiénés szakemberről van szó, aki az emberek lelki egészségét segít megőrizni. Mindez nem is áll olyan messze a papi szakmától, amit Feri szintén gyakorol, tehát miséztet, gyóntat, illetve esket is.
Feri atya azonban az előadásainak köszönhetően lett közismert, amelyeket vagy 14 éve kezdett el tartani, de aztán a népszerűség növekedésével folyton nagyobb előadótermet kellett választani. Ha esetleg lemaradtál egy előadásról, nem gond, mert a különböző hang-és videóanyagok szerencsére már a neten is megtalálhatók. Ha érdekelnek az ingyenesen letölthető hanganyagok, akkor Pál Feri hivatalos oldalán megtalálhatod őket, akárcsak a Youtube videókat Sőt, azóta már könyvei is jelentek meg Ferinek. Ezek közül az egyikről fogok most beszélni, ami a párkapcsolatokról szól.
Mindenki mondja, hogy az ember társas lény, tehát igény van ezekre, de valahogy nem tudjuk jól csinálni a dolgot.
Régen más volt, mert akkor az egyetlen törvényes kapcsolat a házasság volt, amelyből nem lehetett kilépni, tehát az emberek emiatt azt gondolták, hogy ez a boldogság kulcsa. Kívülről ez sokszor így is volt, de sokszor nem voltak boldogok az emberek, csak megalkudtak, mert nem lehetett mást tenni.
Manapság amikor már teljesen természetes dolog a válás/szakítás, úgy tűnt, a párkapcsolatoknak befellegzett, hiszen az emberek nem képesek kitartani egy kapcsolatban.
Igazából itt nm a válás/szakítás a baj, hanem az, hogy akkor is ezt a lépést választjuk, ha az adott kapcsolatot még meg lehetne mondjuk menteni. Helyette mégis szakítanak az emberek, hogy aztán a következő kapcsolatukban ismét ugyanazokat a hibákat kövessék el.
Feri könyve, illetve előadásai nem gyakorlati segítséget nyújtanak, tehát egyik sem fogja megmondani konkrétan, hogy mit tegyél egy kiegyensúlyozott kapcsolat kialakításáért, inkább csak helyzetképet nyújtanak.
Itt van például ez a könyv, ami olyan alapfogalmakat kíván tisztázni, mint a vonzalom, intimitás, függőség, vagy éppen meghittség. Az emberek jó része ugyanis nincs tisztában ezeknek a fogalmaknak a jelentésével, pedig fontos lenne ahhoz, hogy egészséges, bizalmon alapuló kapcsolatok alakuljanak ki.
A könyv mindezt közérthetően magyarázza meg, pl. mi az, ami egészséges, és mi az ami a kapcsolatfüggő személyekre jellemző, de azt is elmondja a könyv, hogy az ember általában kikhez vonzódik úgy általában.
A szerkesztés remekül oldotta meg mindezt, ugyanis az ismérveket, definíciókat vastagított betűvel szedték, míg a szöveg nagy részét normálisan, tehát egyből láthatod azt, ami fontos.
A könyv lényegében Feri atya a témával kapcsolatos előadásainak írott anyaga, ami ugyanolyan élvezetes, mintha élőben hallgatnád: a komoly témák mellett itt is belecsempészi az atya a humort a szövegeibe, ugyanakkor vallással, Tízparancsolattal, imádságokkal, stb. továbbra sem fogsz találkozni. Sokkal inkább egy pszichológiai, életvezetési könyv ez, amelynek a segítségével talán te is másképp látod majd a dolgokat. Ez a szemléletváltás lenne ugyanis az első, amelynek a segítségével az életed eseményei megváltozhatnak.
Ha még többre vagy kíváncsi, akkor a Citátumon találsz bőven idézeteket Feritől, vagy nézd meg a Facebook oldalát is


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése