2014. január 17., péntek

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

A szerző ezúttal egy ún. regény a regényben megoldást választott: a cím ugyanis egy regénynek a címe, amely jelentősen megváltoztatja az akkor még kisfiú Daniel Sempere életét, akit az édesapja visz el Barcelona egyik rejtélyes zugába, az Elfeledett Könyvek Temetőjébe, ahol választania kell a srácnak egy kéziratot, cserébe viszont ne szóljon a helyről senkinek egy szót se.
Mindez eléggé hátborzongatóan és misztikusan hangzik, pedig az igazi utazás csak ezután kezdődik el. Maga az Elfeledett Könyvek Temetője Zafón további regényeiben is szerepel egyébként (mint ahogy a Sempere Könyvkereskedés is), és azt kell tudni róla, hogy azokat a könyveket adják le ide, amelyeket mindenki más elfelejtett már, és most várják, hogy újra felfedezzék őket.
Így járt a Szél árnyéka is, amelyet egy bizonyos Julián Carax írt, aki valamiért azt akarta, hogy elfeledjék a nevét, ráadásul meg is halt. Ámde ezt a fiút nem tántorítja el a nyomozástól, tehát elkezd kutatni a rejtélyes író után. Közben váratlan segítséget is kap egy utcai koldus, Fermín személyében, aki hamarosan elkezd náluk dolgozni a boltban. Ő is egy eléggé rejtélyes figura, akin látszik, hogy nem egy közönséges utcai koldus, hanem valaha jobb napokat láthatott. Szóval ők ketten indulnak a rejtély nyomába, miközben egy komoly ellenfél fenyegeti őket, na meg ott van mögöttük a francói diktatúra is.
A szél árnyéka hasonló az Angyali játszmához, legalábbis a jellegzetes zafóni hangulat itt is megvan, de kevésbé összetett a mű, legalábbis én könnyebben eligazodtam rajta, szóval akkora csavarok nincsenek benne.
Ami viszont van benne, az a jellegzetes spanyol hangulat, szerelem, na meg Barcelona szeretete. A szerző ismét csak nem a város turistahelyeit mutatja be az olvasóknak, hanem a rejtett zugokat, ahová a kirándulók nemigen tévednek be. Ilyen helyeken folyik a kutatás Carax után, amíg fény nem derül a rejtélyre, ami számomra komoly meglepetés volt. A történetből a szerelem sem hiányozhat, sőt mint kiderül ez az érzelem mozgat mindent a regényben, de ezt majd az olvasó is meg fogja látni.
Kiadja az Ulpius Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése