2016. június 7., kedd

Markus Zusak. Az üzenet

A szerző a Könyvtolvaj című művével lett ismert, ezért aki az Üzenetet összehasonlítja vele, csalódni fog. Megmondom,miért: az előző kötet történelmi korban játszódik, és másfajta nyelvezetet használ, na meg a történetmesélése is egyedi jellegzetes.
Ezzel szemben az Üzenet a mában játszódik és a stílusa is teljesen más, hiszen alapvetően szlenget használ a szerző, hiszen végtére is ifjúsági regényről van szó, viszont nem mindenki bírja ezt a a fogalmazásmódot, mert eddig nem ezt olvasták a szerzőtől.
Viszont szerintem az is próbálkozzon meg ezzel a regénnyel, aki idegenkedik a jassznyelvtől, mert a könyvnek nagyon fontos mondanivalója van, amit nemcsak a gyerekek/fiatalok, de az idősebbek is megszívlelhetnek, mert jó irányba változni, tenni embertársainkért sohase késő!
A történet hőse egy fiatal srác, Ed Kennedy, aki annyira átlagos, hogy már gyakorlatilag balfasznak számít. Na de ne csodálkozzunk ezen hiszen egy lerobbant külvárosban él, ahol minden ócska és szürke. Erre mondja a spiritualitás, hogy alacsony rezgésszámú. Ezek után nem meglepő, hogy az itt élő emberek is hasonlóak, köszönhetően az ingerszegény környezetnek. Végtére is különösebben értelmes szórakozási lehetőség nincs, az emberek vagy piálnak, vagy valóságsókat és egyéb baromságokat néznek a tévében, vagy zsugáznak, ahogy azt Ed és pár haverja teszi.
Ámde Ed élete nagyot fordul, amikor a regény elején sikeresen megakadályoz egy bankrablást, amibe csak véletlenül csöppen bele és esze ágában sem volt beleavatkozni az eseményekbe.  Csakhogy tettével ő lett a nap hőse, és kapott 15 perc hírnevet.
Ámd itt még nincs vége a történetnek, ugyani a srác nem sokkal ezután titokzatos üzeneteket kap a postán egymás után francia kártyákon. Persze ezek az üzenetek nem egyértelműek, szóval nem arról van szó, hogy mit tudom én menjen le a boltba kenyérért, vagy igyon meg az XY kocsmában egy sört. Na nem, az tól egyszerű lenne. Éppen ezért Ed azt hiszi, hogy a haverjai szívatják.
Csakhogy ezúttal nem ők a hunyók, tehát Ed azon van, hogy kitalálja a rejtjeles üzenetekből a feladatokat, és azután végre is hajtsa azokat. Ns, egyik nehezebb, mint a másik, hiszen a srácnak nemcsak az intuíciójára kell támaszkodnia, hanem a kezdeményezőkészségére, a bátorságára és az erejére is, szóval csupa olyan tulajdonságra, amelyről azt hitte, hogy nincs is. Talán mert már a muterja is elhitette vele, hogy egy kalap szart nem ér, mint ember, de maga a kisváros sem hagyta őt fejlődni. Erre itt vannak a feladatok, amiben valamilyen kurva nagy dolgot várnak tőle, és ez még nem lenne elég, különös alakok látogatják meg az éjszaka közepén, akik aztán kikényszerítik belőle, hogy induljon el végre.
Nos, miután én évekig foglalkoztam ezotériával/spiritualitással, számomra egyértelmű volt, hogy az üzeneteket a Szellemvilág, vagy Univerzum, vagy Felsőbb Szféra (mindegy minek nevezzük) küldi a fiú részére, mert őt szemelték ki arra, hogy mások életét megváltoztassa, és ezzel a saját sorsát is.
Aki azt hiszi, hogy a sráccal valódi csoda történik, megnyeri a lottót, esetleg híressé válik és elköltözik a a gettóból valami menő villanegyedbe, az csalódni fog, Na de sok ember ilyen, hogy a sikert a pénzben, meg a státusszimbólumokban méri.
Zusak azonban egy másik utat mutat, amit már a Könyvtolvajban is észrevehettünk: ez pedig az emberség, a segítőkészség, a segíteni akarás még akkor is, ha az ember akkora gödörben van, hogy már gyakorlatilag az eget sem látja, nemhogy kimásszon onnét.  Így volt ez Liesellel, a Könyvtolvaj főhősével, és így van ez Eddel is. Viszont mindketten olyan próbákat kapnak ebben a rideg földi életben, amelyeket ha végigcsinálnak, akkor tisztán kerülnek ki a helyzetből, és másokat is felemelnek ezzel.
Ez főleg Ed esetében látszik, aki sok új emberrel találkozik a kötetben, akiknek segítenie kell valahogyan, és az is érdekes, hogy milyen szeretettel fogadják mindenütt és senki se gyanakszik rá.  Sőt, többen felismerni vélik, hogy kicsoda, és mi a feladata, és segítenek neki a küldetés beteljesítésében.
A könyv elsősorban ifjúsági regény a szereplők, és a nyelvezete miatt, de ez nem azt jelenti, hogy felnőttek nem olvashatják, sőt: Zusakban az a jó, hogy mindkét korosztályhoz tud szólni egyszerre, mert a fentebb említett fogalmak mindenki számára értékek kellenének hogy legyenek. Csak az a gond, hogy az idősebb generációk már sokszor kiégtek, és elfásultak, ezért nekik gyógyír lehet ez a könyv valamilyen szinten.
Zusak ugyanis lazán és lendületesen mesél, tehát kifejezetten élvezetes olvasni a sorokat, bár vannak olyan szófordulatai, amelyeket nem bírtam. Ettől függetlenül ez a regény kifejezetten jó, tetszik az alapötlete, úgyhogy  tudom ajánlani bárkinek. Kiadja az Európa Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése