2016. május 29., vasárnap

Frei Tamás: Agrárbárók -az André trilógia folytatódik


Korábban maga Frei Tamás se gondolta volna, hogy az André trilógiát folytassa, de aztán valahogy mégis úgy alakult, hogy a francia származású ex-idegenlégiós mégis visszatér, hogy újból hőstetteket hajtson végre.
Csakhogy most nem is annyira a világ megmentése a cél, inkább bosszút állni azokon, akik őt és a családját fenyegetik Eközben belekeveredik egy igen komoly politikai játszmába, amely az USA és Oroszország között zajlik, akik több évtizedes ellenfelek már, és a harc mi másért is folyna, mint a világuralomért? Eddig valahogy az USA nyert, de az oroszokat nem lehet csak úgy semmibe venni, ahogy ezt a szerző bővebben kifejti ebben a regényben, ami az Agrárbárók címet kapta.
Azért pont Agrárbárók lett a Cím, mert a mostani hatalom (legalábbis Magyarországon mindenképp) az agráriparból gazdagodott meg, enni-inni ugyanis mindenkinek kell, márpedig a kaját pontosan ez az ágazat termeli meg.
Azelőtt, amíg meg nem jelent a tőke, illetve az azon alapuló társadalmi-gazdasági-politikai rendszer, az embereknek nem mindig jutott az alapvető élelmiszerekből, mert ha jött egy rossz időjárás, akkor vége volt a termésnek, és éheztek.
A tőke, illetve az ezen alapuló nagyipari termelés viszont lehetővé tette a tartalékok képzését, ezért is van ebben az ágazatban annyi pénz. Frei könyve már nem is annyira a mezőgazdaságról szól, hanem sokszor a politikáról is, hiszen a kettő szorosan összefonódik, és nemcsak ebben a történetben, hanem amúgy is.
Magyarország úgy tűnik, nem kap szerepet ebben a regényben, hiszen látszólag kevés magyar helyszín és szereplő akad benne, de ugyanakkor mégis fontos szerepe van részben azért, mert agrárország, részben pedig azért, mert a regény részben a megtalált Anjou kincsek felszínre hozásáról szól, amelyek magyar eredetűek.
Ugyanakkor Magyarország egy fontos stratégiai pont is, amellyel a többi állam is tisztában van, és szeretné uralma al hajtani eme területet. Érdekes, hogy ez nem csak Frei regényeiben van így, hanem a való életben is, de a szerző regényeiben valahogy mindig Magyarország a kulcs, illetve ezt a kis országot kell megmenteni. Ebben a regényben ez nem annyira így van, inkább arról van szó, hogy az ország melyik oldalra álljon: Amerika, vagy Oroszország? Vajon hosszabb távon ki lesz a nyerő?Csak mert ettől függ ennek a kis országnak a sorsa. Persze ez igazából nem olyan nagy újdonság, hiszen a két szuperhatalom már évtizedek óta verseng egymással, legfeljebb stratégiát változtattak az elmúlt időszakban.
A kommunista diktatúra ideje alatt ugyanis alapvetően politikai ellentét volt közöttük, most viszont mezőgazdasági, de ezeket a szerző bővebben elmeséli a könyvben, amely eddig Frei Tamás talán legösszeszedettebb és ugyanakkor legrémítőbb műve is egyben.
Talán az összeszedettség nem szorul annyira magyarázatra, hiszen a szerző egykor haditudósítóként, majd a Dosszié című ismeretterjesztő műsor riportereként dolgozott, és a munkájának köszönhetően a bolygó számos pontján megfordult, miközben rengeteget tanult más kultúráktól. Ebből adódóan mind a földrajzi helyszíneket, mind az embereket és mind a technikai eszközöket hitelesen mutatja be, hiszen ő már mindezeket látta, tapasztalta.
A rémítő kategória már egy kicsivel több magyarázatra szorul, habár a szerzőnek nem ez az első akciófilmekre hajazó regénye, de valahogy eddig a politikai-stratégiai vonal volt erősebb, míg ebben a könyvben az akciójelenetek is komolyabb hangsúlyt kaptak, például a gyerekek elleni robbanásos merénylet Nizzában, az ukrajnai háborús állapotok, vagy a magyar Anjou kincseket felszínre hozó tengeralattjáró megtámadása, és a személyzetének kivégzése, illetve a New York Times riporterének meggyilkolása. Emiatt ezt a könyvet csak erős idegzetűeknek ajánlott olvasni.
A regény az előzőekhez hasonlóan több helyszínen, több idősíkon és több szereplővel játszódik, emiatt eléggé nehéz követni, de magára a tartalomra, és a leírásokra is oda kell figyelni, szóval ez nem egy bugyuta háttérolvasmány.
Frei tipikus Ikrekként ide-oda csapong a helyszínek, a szereplők és az idősíkok között, és sokszor csak felszínesen ábrázolja a karaktereket, de aztán a történet végén minden a helyére kerül, és pont így jó.
Akiket érdeknének részletek, azoknak mutatnék párat, amelyek a Blikkben jelentek meg:
1. Szétlopta az országot a magyar elit
2. Szervkereskedők vadásznak a menekültekre
3.Sírva halnak meg az öngyilkos merénylők
4. Génmanipulált vetőmaggal támadnak Európa ellen
A könyvet megjelentette az Alexandra Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése