2016. augusztus 22., hétfő

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street

Amióta megláttam ezt a könyvet a boltban, eldöntöttem, hogy egyből olvasni akarom. Ez a vágyam csak nemrég vált valóra, és szerencsére nem kellett csalódnom. A könyv ugyanis nagyon jó, és kellőképpen szívszorító olvasmány.
Nem mondanám kifejezetten ifjúsági regénynek, még akkor sem, ha a főszereplője egy 11 éves kislány, de ugyanakkor mégiscsak ebbe a kategóriába soroltam a könyvet, ami egyben történelmi regény is, hiszen a második világháború idején játszódik.
Témája a holokauszt, amitől nagyon sok ember frászt kap, hiszen nem kedvelik a zsidókat, de fontos megértenetek azt, hogy a Hitler által kitalált megsemmisítőtáborok a történelem megbocsáthatatlan fejezetei, melyekt nem lehet csak úgy meg nem történtté tenni.
Gondoljátok el, hogy ott ártatlan embereket öltek meg kegyetlenül, akik semmiről sem tehettek, családokat szakítva szét ezzel.
Lehet, hogy szerintetek a zsidók kurva nagy pénzt keresnek ezzel, de azok az emberek, akik ezt átélték, valahol mélyen megtörtek belül, és muszáj valahogy valamilyen formában kiönteni a lelküket, hogy megkönnyebbüljenek.
Ez a mostani regény azonban nem a táborokról szól, hanem egy kapcsolódó témáról, amiről én végzett történészként nem tudtam: a náci Németország területéről több ún. gyermektranszport indult, amely zsidó gyerekeket szállított Angliába nevelőszülőkhöz. Ennek emlékét a regény címében szereplő Liverpool Street pályaudvaron szobor is őrzi. A Liverpool Street pályaudvarról azt érdemes tudni, hogy London belvárosának egyik viszonylag nagy forgalmú helyi és helyközi vasúti pályaudvara, ahonnét elsősorban észak és nyugat felé mennek a vonatok.
Ide érkezik meg 1939-ben egy Ziska Mangold nevű német kislány Berlinből a fentebb említett gyermektranszport egyik utasaként. Igaz, hogy az ő szülei már nem voltak zsidók, mert áttértek az evangélikus vallásra, de Hitlernek ez nem számított: ők ugyanolyan veszélyben voltak, mint a zsidók. Éppen ezért ment Ziska is Angliába, hogy biztonságban legyen.
Eleinte egy táborban él, de aztán a sors, és persze Ziska maga is tesz róla, hogy új családra találjon: ők lesznek Shepardék, akiknek már van egy fiuk, de mégis befogadják a német lányt, akinek innentől kezdve két családja lesz. Mindez felveti a kérdést: hogyan tovább, ha vége lesz a háborúnak?
Azt gondolom, hogy nagyon szépen megírt drámai regény ez az emberi-és családi kapcsolatokról, szeretetről, halálról, és a háborúról egy 11 éves kislány szemén át nézve, akinek fogalma sincs, mit jelenti zsidónak lenni, és hogy ez miért baj Hitlernek. Sajnos ez utóbbit a felnőttek sem értették nemhogy egy gyerek, csak azt vették észre, hogy egyik napról a másikra üldözöttek lettek.
A regény cselekmények 1939-ben kezdődik a háború kitörése előtt nem sokkal, és 1945-ben végződik. Ez alatt az idő alatt a regény szereplőinek életét gyökeresen megváltoztatja a háború, ezért ők maguk is változnak, méghozzá nem keveset, végtére is a háborús helyzet extrém megterhelést jelent a személyiségnek.
Végül is gondoljatok bele: ti mit csinálnátok, ha jönne egy háború, amihez voltaképp nincs közötök, de mégis érintettek lesztek, mert a lakóhelyeteket lebombázzák, és nektek óvóhelyeken kellene éjszakáznotok, hogy túléljétek. Nem lenne vezetékes víz, áram, gáz, villany, leállna a közlekedés, stb. Vajon mit szólnátok hozzá? Mit tennétek, hogyan viselkednétek?
Hőseink azt teszik, amit tudnak abban az elembertelenedett világban, ami akkor volt. Sajnos, nem mindenki bírta ki ép elmével a háborút, de Ziska erős csaj, egy igazi túlélő, aki képes volt feldolgozni, sőt előnyére fordítani azt a helyzetet, hogy a valódi szüleit elveszítve talál magának egy új családot, akik szeretik őt és jó körülmények közé kerül ráadásul. Mindez kurva nagy szó, pláne abban a világban, hiszen könnyedén megeshetett volna az ellenkezője is. Ennek ellenére Ziska mindvégig szeretné újraegyesíteni a családját Angliában és kiutaztatni a legjobb barátnőjét, Bekkát is.
Szívszorító egy helyzet, és őszintén megmondom, nem tudom, én az ő helyzetében, hogy reagáltam volna, ha mindez velem történt volna meg.
Mindenesetre a regény legfőbb vezérfonala a szeretet, még ebben az ellenséges, háborús légkörben is, habár a szerző jrt bele háborús jeleneteket is, de alapvetően nem ez a lényeg, inkább csak a hátteret adja.
A könyv az Aranypöttyös Könyvek című sorozatban jelent meg, a Könyvmolyképző Kiadógondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése