2015. február 10., kedd

Nyáry Krisztián: Igazi hősök - 33 magyar

Nyáry Krisztián arról lett ismert, hogy írók és költők szerelmi életét mutatta be röviden a Facebookon. Igazából nem akart ő híres lenni, csak hát a bejegyzései nyilvánosak voltak, és így bárki megoszthatta őket. Meg is tették, aztán a többi már történelem. Mindenesetre Nyáry Krisztián most már közéleti személyiség lett, akinek számít a véleménye, és egyre többet hívják az újságok, hogy nyilatkozzon erről-arról.
A nagy sikerű Így szerettek ők című két kötet után kíváncsian vártuk, hogy a szerző mivel áll elő, mi lesz a következő ötlete. Szerencsére nem kellett csalódnunk, mert az új kötet is igényes külsejű, és színvonalas tartalmú lett. Igaz ezúttal nem szépirodalomról van szó benne, hanem olyan emberekről, akik értéket adtak a világnak, mert mondjuk feltaláltak valami fontosat, vagy egyéb rendkívüli teljesítményt nyújtottak (pl. a sportban), amire az átlagember nem képes. Mindezt ráadásul talán a legembertelenebb században, a XX-ban. Persze lehet ezzel vitatkozni, mert vannak, akik a középkort sokkal durvábbnak tartják, vagy az ókort.
Szerintem ez nem így van, ugyanis akkoriban még az emberiség nem ébredt öntudatára, míg a XVIII. század közepétől kezdve ez először szép lassan, majd a XX. században robbanásszerűen ment végbe. Mindez azzal járt, hogy az emberek egyre intelligensebbek lettek, és ehhez sajnos az állami hatalom is igazodott, úgyhogy egyik diktatúra követte a másikat, ebből következően az üldözések, kivégzések is egyre brutálisabbak lettek. Mindez azzal járt, hogy több százezren haltak meg csak azért, mert rossz oldalon álltak. Arról nem is beszélve, hogy a két világháború is ekkor zajlott, vagyis az emberiség ekkor már nemcsak regionálisan harcolt egymással, hanem globálisan, és fennállt a veszély, hogy esetleg véglegesen elpusztul az emberi társadalom.
Ámde voltak olyan emberek, akik még ebben az embertelen környezetben is megpróbáltak emberek maradni, illetve kiemelkedni ebből a társadalomból, de a döntésük sokszor azzal járt, hogy üldözték, bántották őket, amibe páran bele is haltak, illetve végleg megnyomorodtak.
Nyáry Krisztián kizárólag magyarokról írt ebben a kötetben, ugyanis mi is azok vagyunk, ezért fontos, hogy a saját nemzetünk értékes embereit minél jobban megismerjük.
Sajnos, ez sokszor csak elv marad ugyanis a mostani (bulvár)médiában nem ezt látjuk/halljuk, hanem a szemetet, de úgy tűnik ennek a nemzetnek valahogy nincs szüksége a tehetséges, jó képességű fiatalokra/emberekre, ezért azok kimennek külföldre, itthon meg marad a középszer, meg a szemét. Persze túloztam nem kicsit, de nagyjából erről van szó kb. Nem egy új folyamat ez, mert ha megfigyeljük, a legtöbb magyar Nobel-díjas valamiért külföldre szakadt magyar, aki az ottani országban aratta le a dicsőségeket és oda fizetett adót, nem pedig nálunk. Mindez azért elgondolkodtató, nem?
A Nyáry Krisztián kötetében szereplő 33 magyar jelentős része azonban a nehézségek ellenére mégis a hazáját választotta a külföldi élet helyette, pedig a hazájuktól lófaszt sem kaptak. Na jó, de: üldöztetést, megalázást, hosszú börtönéveket.Voltak, akik belehaltak ebbe, mások pedig végleg megnyomorodtak, de volt,aki a börtönben is dolgozott tovább az álmain.
A szerző valószínűleg szándékosan választotta ezt a koncepciót,hogy nem emigráns magyarokról ír, hogy ezzel inspirációt adjon az embereknek, ne hagyják itt a hazájukat. Persze lehet, hogy rosszul látom a dolgokat.
Mindenesetre olyan emberekről van szó, akiket ma tisztelünk az elért eredményeikért, de a kortársak a legjobb esetben is bolondnak nézték őket, rosszabb esetben pedig lásd, mint fentebb elmondtam.
A szereplők származása vegyes: voltak, akik jó családból érkeztek, mint pl. Pallavicini Antal gróf, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, vagy Sina Simon mecénás, de Széchenyi Ödön is ilyen volt.
Sokan mások pedig munkáscsaládból, rossz körülmények közül emelkedtek ki, mint pl. Papp László, Lakatos Menyhért, Cziffra György, akik ráadásul cigányok is voltak, tehát eleve hátrányból indultak.
Szerencsére nem csak férfiak szerepelnek a kötetben, hanem nők is, ami azért fontos, mert ők kétszeresen is hátrányos helyzetből indultak, hiszen őket még a legértelmesebb, legfelvilágosultabb férfiak is elnyomták (sőt, éppen ők) és a tűzhely mögé kényszerítették, na meg a hálószobába, hiszen ők a gyerekszülésen, a szexen, meg a házimunkán kívül másra úgysem jók.
Hát, ez a tézis jó nagy baromságnak bizonyult az elmúlt 150-200 évben, amely már nemcsak a férfiak történelme volt, hanem egyre inkább részt vettek benne a nők is, akik megmutatták, hogy mi mindenre képesek. A női nem egyenrangúsítása azonban közel sem zárult le, de ez már nem ennek a kötetnek a témája. Szerencsére, Nyáry Krisztián nem tartozik a hímsoviniszta macsók közé, amit az is bizonyít, hogy a felesége, Andrea nemcsak a magánéletben volt társa, hanem a munkában is. A hölgy ugyanis a szerző köteteinek a szerkesztője volt, tehát az igényesen megmunkált, fekete-fehér képekkel ellátott könyvek az ő keze munkáját dicsérik.
Az Igazi hősök felépítése tehát hasonló az Így szerettek ők két kötetéhez: van egy vastag betűvel szedett bevezető szakasz minden életrajzhoz, ami felkelti az érdeklődést az iránt, hogy tovább olvassunk, továbbá minden bejegyzéshez tartoznak fotók is, továbbá egy-egy idézett szövegrész minden életrajz végén. Az előző két kötettől eltérően itt nem a szépirodalom iránti érdeklődés felkeltése a cél (ezért is van kevesebb idézet a könyvben), hanem az emberi értékek bemutatása, miközben a sorok mögött a magyar történelmet is megismerhetjük, igaz csak kivonatos formában. Ez nem is baj, mert sokan ezzel sincsenek tisztában, csak a bulvárból ránk ömlő szemetet ismerik, úgy hogy éppen ideje ezen változtatni.
Éppen ezért jómagam is készítettem egy listát a kötetben szereplő emberekről. Vannak, akiknek a neve mellett linkek láthatók, amelyekre érdemes rákattintani, mert idézetek olvashatók a műből a mellettük levő emberrel kapcsolatban. Természetesen kikereshettem volna mind a 33 magyar életrajzát, hiszen a szerző Facebook profilján és  ennek a könyvnek a Facebook oldalán már szerepelnek ezek a történetek, de ha megteszem, akkor semmi értelme megvenni a könyvet, nemde?
Egyébként a szerző nyilvános Facebook bejegyzéseit már több, mint 36000-en követik, ami nagyon szép szám. Igaz, hogy a bulvárgagyival foglakozó Blikket, meg Borsot kétszer annyian lájkolták, mint Nyáryt, de ez azért így is jó arány szerintem.
A könyvet a szerző korábbi könyveihez hasonlóan a Corvina Kiadó jelentette meg.

Szereplők: Halassy Olivér az első paraolimpiai bajnok  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151075147754855&set=p.10151075147754855&type=1&theater
                 Semmelweis Ignác az anyák megmentője
                  Lakatos Menyhért író https://www.facebook.com/egalplusz/posts/405390552860204
                  Papp László ökölvívó https://www.facebook.com/igazihosok/photos/a.726082654126668.1073741829.725726100828990/726726734062260/
                  Ocskay László zsidómentő a magyar Schindler  http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-hosokrol-irt-nyary-krisztian-legujabb-konyveben/
                  Cziffra György zongoraművész  http://13.kerulet.ittlakunk.hu/arcok/141204/igazi-hosok-emberi-sorsok-cziffra-gyorgy
                  Bányai Júlia az 1848-as magyar szabadságharc katonája http://www.nlcafe.hu/ezvan/20140521/banyai-julia-az-asszony-aki-ferfi-ruhaban-lett-katonahos-/
                   Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő és egyben diplomás nő is https://www.facebook.com/semmelweisegyetem/posts/10152400801599462
                   Elek Ilona tőrvívó http://www.nlcafe.hu/szabadido/20141129/nyary-krisztian-konyv-hosok-reszlet/
                   Sina Simon mecénás
                   Schlachta Margit apáca
                   Petschauer Attila vívó
                   Feinsilber Róbert ingyenkonyha-üzemeltető
                    Széchenyi Ödön az első magyar tűzoltóság megalapítója
                    Papp Simon az első olajkutató mérnök
                   Veres Pálné Beniczky Hermin a magyar nőnevelés úttörője https://www.facebook.com/nyary.krisztian/posts/10152751938514855:0                                               http://www.nlcafe.hu/szabadido/20141127/nyari-krisztian-konyv-hosok-veres-beniczky-hermin/                             Kner Izidor nyomdász http://olvassbele.com/2014/12/22/nyary-krisztian-igazi-hosok-reszlet/
                     Ganz Ábrahám feltaláló és gyáros
                     Lenkey János aradi vértanú
                     Pallavicini Antal őrgróf és katona
                     Baumgarten Ferenc Ferdinánd irodalmi mecénás
                     Simon Jolán avantgárd színésznő  http://www.nlcafe.hu/szabadido/20141126/nyari-krisztian-konyv-hosok/
                     Bay Zoltán fizikus
                     Bulyovszky Lilla az első magyar színpadi világsztár
                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése