2014. október 16., csütörtök

Rachel Vincent vérmacskás sorozata (Stray, Rogue, Pride, Prey Shift, Alpha)

Angelika Blogján találkoztam először a paranormális könyvek fogalmával, de akkor még azt sem tudtam, hogy mi az. Most már kiderítettem, hogy így hívják az összes alakváltókkal, vámpírokkal, tündérekkel, démonokkal, angyalokal telepakolt regényeket, szóval lényegében a fantasy egy továbbfejlesztett változatáról van szó.
A mostani könyvsorozat ún. alakváltókról szól, akik át tudnak alakulni emberből valamilyen más lénnyé, például jelen esetben macskává, de ez lehet bármi. Macska alatt persze nem a szolíd házimacskákat kell érteni, hanem vérmacskákat, akik átmenetet képeznek a vadmacskák és a nagymacskák között.
Az az érdekes, hogy ezek az alakváltók egyszerre két világban élnek, azaz képesek beilleszkedni az emberi társadalomba is, de vérmacskaként is megvan a saját külön társadalmi rendszerük, ahol szintén mindenkinek megvan a maga helye.
A regény főszereplője, Faythe Sanders egy lázadó egyetemista lány, aki szeretne már függetlenné válni a családjától, de nem lehet, mert a vérmacskák társadalmában olyan események történnek, hogy ott kell hagynia a sulit és haza kell térnie a családjához egy oklahomai farmra.
A lány megállapodik az édesapjával, hogy egy bizonyos időszakra neki dolgozik, és a vérmacskák társadalmát szolgálja, ami egy hatalmas dolog abban a szigorú társadalmi rendszerben, amelyben ők élnek.
A vérmacskák ugyanis meglehetősen vigyáznak a nőstényeikre, amelynek okára a szerző elég részletes magyarázatot ad, tehát elvileg Faythe-nek nem volna szabad végrehajtói feladatokat vállalnia a családjában, hanem meg kellene találnia a megfelelő kandúrt, és gyermeket szülni neki, hogy a társadalmuk továbbra is fennmaradhasson.
Nos, a megfelelő kandúr az meg is lenne Marc személyében, aki szintén végrehajtó az ő falkájukban, és szerencsére a két fiatal vonzódik is egymáshoz, csak hát a lány még nem akarja lekötni magát ennyire. Ez mondjuk érthető is, hiszen Faythe egy vagány, szókimondó csajszi, akinek szerencsére helyén van az esze és a szíve, még akkor is, ha sokszor kerül bajba a nagyszájúsága miatt.
Szóval a lényeg, hogy ebben a különös társadalomban éppen pont az értékesnek tartott nőstények kerülnek bajba, mert valaki elrabolja, aztán meg is erőszakolja őket. Legalábbis az első kötet, a Stray (Kóborok) erről szól. Faythe tehát akcióba lendül, de közben az ő élete is veszélybe kerül, tehát minden erejére szüksége lesz, hogy a bajból ki tudja karmolni magát.
Annak ellenére, hogy az első kötet címe Kóborok, valójában csak a második részben, a Rogue-ban (Latrok) fejti ki részletesebben, hogy valójában mit is jelent ez, ugyanakkor még részletesebb betekintést kapunk a vérmacskák társadalmába.
Kiderül ugyanis, hogy náluk is van bűnözés, de persze nem olyan értelemben, mint nálunk embereknél. Viszont vannak olyan bűnök, amelyek elkövetéséért kivégzés jár ebben a társadalomban. Sajnos, Faythe is elkövet egy ilyen bűnt, igaz véletlenül, de akkor is lakolnia kell érte. Az emiatt lefolytatott büntetőperről már a harmadik kötetben, a Pride-ban (Falka) lehet olvasni.
A második kötetben arról van szó, hogy sorra ölik meg a kóborokat a vérmacskák területén, ami nagyon úgy néz ki, hogy összefüggésben áll emberi nőstények eltűnésével.
Az időközben végrehajtóvá kinevezett Faythe és a szerelme Marc feladata lesz eme rejtély kiderítése.
Eközben találnak egy hölgyet, és egy tinédzserlányt, akiknek szintén közük van a  vérmacskákhoz, méghozzá elég sok. Róluk szól a második, a harmadik és részben a negyedik kötet is.
Picit visszatérve a harmadik kötetre, a Pride-ra: amellett, hogy a szerző itt tárgyalja Faythe perét, kiderül, hogy egy kóbor kandúr tinédzser lányt kerget a hegyekben, akit meg kell menteni, mielőtt erőszak áldozata lesz.
A negyedik kötetben (Prey-Préda) Faythe falkája kezd szétesni, hiszen a lány pere az édesapjának, Gregnek a hatalmát is meggyengíti, ezért felfüggesztik a szerepét a Tanácsban, és szavazatokat kell szereznie, hogy megtartsa a hatalmát. Mindez nem lesz könnyű, hiszen nem mindenki támogatja őt, mert vannak ellenségei. Faythe és a szerelme Marc elszakad egymástól a lány perének következtében.
Az ötödik részben (Shift-Változás) történik meg a leszámolás a Sanders klán és a hatalmukat fenyegtő falka között. Eközben Sanderséket megtámadják a mennydörgőmadarak is azzal az indokkal, hogy a vérmacskák megölték az egyik tagjukat, amit meg akarnak bosszulni. Cserébe jól elrabolják Faythe-t és Kacit a tinilányt, úgyhogy az egyetlen női végrehajtón, azaz Faythe-en a világ szeme, szóval neki kell megmenteni magukat, miközben folyik a leszámolás is.
Az utolsó kötet (Alpha - Alfa) talán a legakciódúsabb a többi közül, ugyanis a Tanács tagjai között háború zajlik a hatalomért, amelyben élet-halál a tét. Eközben Faythe és Marc szerelme is komoly veszélybe kerül, ugyanis a Sanders klán egyik tagja Jace is szereti a lányt, de ez a sorozat korábbi köteteit olvasva nem újdonság, hiszen korábban is volt erről szó. Ámde a szerelmi háromszög ebben a kötetben teljesedik ki igazán, amikor is a lánynak végleg választania kell a két fiú közül.
Miközben olvastam a köteteket az a benyomásom támadt, hogy mindegyik résznek összetett a cselekménye, azaz egyszerre több szálon fut a sztori, éppen ezért nehéz elmesélni, hogy miről szól. A lényeg, hogy van benne akció, és szerelem, na meg fantasyjelleg is. Igazából nem kifejezetten az a hagyományos fantasy ez, mert nincs benne mesevilág, inkább egy olyan modernebb változat ez, ahol a szereplők valós környezetben élnek az emberek világába beépülve, közöttük létezve, de ugyanakkor mégis rendkívüli képességű lényekről van szó, akik most jelen esetben képesek macskává változni, és akként élni.
Emiatt én eléggé féltem ettől a sorozattól, mert korábban nem olvastam ebből a műfajból semmit, de kár volt annyira tartanom tőle, ugyanis megszerettem mind a műfajt, mind a szereplőket, úgyhogy fogok még ilyeneket olvasni.
A szereplők jó részét is megkedveltem, kivéve az igazán gonosz karaktereket, ugyanakkor abszolút kedvenc szereplőt nem tudnék mondani. Na jó, ha igazán a nyakamon lenne a kés, akkor Faythe apját, Greget mondanám annak, mert bejön a nyugalma, a higgadtsága, ahogyan minden helyzetet kezelni tud. Persze, ő már az idősebb generációhoz tartozik, akinek van élettapasztalat, míg Faythe és korosztálya forrófejűbb, meggondolatlanabb típus, de majd ahogy múlnak az évek, lenyugszanak.
Még Marc az, akit komolyan kedvelek, bár én már öreg vagyok hozzá, inkább a kamasz és huszonéves lányok bálványa ő, de a kisugárzása alól én sem tudom kivonni magamat.
Olvasom Molyon, illetve itt-ott, hogy mennyire irritáló Faythe karaktere. Én ezzel nem értek egyet, szerintem jó fej, vagány lány, csak éretlen még, gyakorlatilag kamasz szinten van, de szerintem nincs nagy baj ezzel az ő korában. Nekem mindenesetre rokonszenves az, hogy nő létére ennyire komoly szerepet kapjon egy olyan férfiközpontú társadalomban, mint amilyen az övék.
Szerintem érdemes időt és energiát szánni erre a sorozatra nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebbeknek is.
Rachel Vincent könyvei a Vörös Pöttyös sorozatban jelentek meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése