2014. szeptember 11., csütörtök

Ozzy Osbourne: Bízz bennem, a nevem Dr. Ozzy

Szerintem az énekest mindenki ismeri, még akkor is ha nem kedveli a rockzenét, mert egy akkora ikonná nőtte ki magát. Végül is, ha Ozzy nincs, akkor valószínűleg a heavy metal sem létezne, így viszont létezik a Black Sabbathnak köszönhetően, amelynek Ozzy alapító tagja és show manje volt. Nem véletlen, hogy az énekes távozásával már a banda sem tudott akkora sikereket elérni, pedig az Ozzy helyére érkező Ronnie James Dio sem volt éppen akárki, de ő nem volt olyan őrült, mint Ozzy.
Ezzel szemben Osbourne szólókarrierje kiválóan alakult: sok-sok jó lemez, turnék a Föld körül, na meg egy saját fesztivál, az Ozzfest, amelyen megtiszteltetés játszani minden metálzenésznek.
Később aztán következett az Ozzycsalád életét bemutató valóságshow széria, most pedig már itt a következő projekt, amikor is az őrült énekes doktorrá válik és tanácsokat osztogat a Sunday Timesban, meg a Rolling Stoneban. Persze mindezt nem kell komolyan venni, hiszen csak poén. Maga az énekes is azt tanácsolja, hogy ha valami komoly problémátok van, akkor forduljatok szakemberhez, és ne kísérletezzetek semmilyen marhasággal.
Sajnos, a doktorosdiról a magyar rajongók lemaradtak volna, ha nem gyűjtik össze a zenész tanácsait egy könyvbe, és mindezt nem fordítják le magyarra, így viszont ebben a távoli kis országban is képet kaphatunk Ozzy marhaságairól.
Higgyétek el érdemes, mert a doktor úr kellőképpen őrült és humoros tanácsokat ad, bár időnként kiakad a kérdezők hülye kérdésein, de ezzel én is így voltam. Például hogy mi a csuklás leghatásosabb ellenszere, illetve aggasztó-e, ha valakinek egy harmadik mellbimbója is van, vagy pl. a fiúm mellkasára egy sertésborda és két csirkecomb van tetoválva, és hogy ez normállis-e?
Ozzy művészúr az élet minden területére kiterjedően ad tanácsot, legyenek azok test-lelki-családi problémák, de a drog-és alkoholproblémákra is kitér. Sőt, egy idő után mindent ebből a szemszögből akar megoldani, vagyis visszaemlékezik, hogy belőtt, bepiált állapotban miket művelt.
Hát, van mire emlékeznie, hiszen vagy negyven évig pusztította magát, de aztán most már leállt. Mindenestre nem szégyelli ezt a korszakát sem, és teljesen természetesen beszél erről a korszakáról is fölösleges érzelmek nélkül, hiszen már elmúlt, túl van rajta.
Emiatt aztán sokszor önéletrajzi jellegűvé válik a kötet, de hát minden szentnek saját maga felé nyúlik a keze, és ebben nem kivétel Ozzy sem.
Mindenesetre ezek után azt tanácsolja mindenkinek, hogy ne drogozzon, meg piáljon, mert nem éri meg. Az egy dolog, hogy ő túlélte, de ettől még más nem fogja, mert higgyétek el, hogy a cucc sok esetben erősebb, mint az ember, tisztelet a kivételnek. Ámde a leállt drogfüggő és alkoholista attól még beteg marad, hogy most éppen nem csinálja, szóval Ozzy sem állhat modellt az egészség szobrának, attól tartok.
Ezek után persze felmerül a kérdés, hogy érdemes-e elfogadni egyáltalán ennek az embernek a tanácsadását, hiszen a hitelesség kérdése mindenképpen felmerül, de szerintem igen. Ő legalább már kipróbálta azt, amiről beszél, és nem a pálya széléről ugat. Nem véletlen, hogy sokszor leállt drogosok is dolgoznak tanácsadóként, bár mint említettem, Ozzy tanácsait nem érdemes komolyan venni, hiszen csak viccel.
Ennek ellenére én bírom ezt a fickót, mert nagy arc szerintem. Nyilván nem egy Pavarotti az éneklésben, és nem egy Dr. Phil a gyógyításban, de amihez nagyon ért, az a figyelem felkeltése és megtartása. Végül is ez az, ami igazán számít, na meg a kisugárzás. Márpedig Ozzy egy jelenség a színpadon is és a kamerák előtt is, tessék tudomásul venni.
Akit érdekel, annak mutatnék néhány részletet a könyvből, amelyet a Cartaphilus Kiadó jelentetett meg hazánkban:

http://olvassbele.com/2012/08/24/ozzy-osbourne-bizz-bennem-a-nevem-dr-ozzy-reszlet/
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=26660
http://www.heavymetal.hu/cikk.jsp?id=981

Ja, és felhívnám a figyelmet arra, hogy a mester nem spórolja ki a trágár szavakat/kifejezéseket sema műből. Engem nem zavar, mert én is így vagyok vele, de akit igen, az kerülje el nagy ívben a művet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése