2014. február 22., szombat

Frei Tamás: A bankár

A szerző előző regénye annyira nagy siker lett, hogy Frei Tamás elhatározta: megírja a folytatást is, a Bankár címmel. Nem szerves folytatásról van szó, mindössze az előző könyvben szereplő André és Adrienn szerepel itt újra, és az ő történetük folytatódik, de amúgy önálló regényről van szó. Mindezt az is mutatja, hogy Frei nem utal vissza az előző könyvben történt eseményekre, hanem folyamatosan mondja a történetet.
Az előző regényt akik olvasták, azok mát tudják, hogy az idegenlégiós André, és a modell Adrienn ott szeretnek egymásba, míg ebben a könyvben már szerelmespárként élnek együtt Genovában, amíg egy orosz merénylő szét nem szakítja őket. Szerencsére mindketten túlélik a merényletet, de ezután elszakadnak egymástól.
A regény központi szála azonban nem hozzájuk kötődik, hanem a Farkas Vilmos-Simonyi János pároshoz, akik mindketten bankárok, de egymás ellen fordultak annyira, hogy Farkas elraboltatja Simonyit, illetve a családját Amerikában azért, hogy csődbe vihesse Magyarországot és az amerikai kollégái hülyére keressék magukat a magyar államkötvényekkel.
Szóval ismét Magyarország lesz a kulcshelyszín, úgyhogy ez a kis ország nagyon tudhat valamit.
A különbség annyi az előző részhez képest, hogy most nem a politikára tevődik a hangsúly, hanem a pénzügyekre, viszont a regény műfaja továbbra is ugyanaz, vagyis konspirációs akcióthriller, azaz a szerző gondolkodtat is, hiszen különböző stratégiákat, manővereket mutat be ezúttal a pénzügyekkel kapcsolatban. Ámde ezenkívül is komoly tudásanyagot tartalmaz a regény, a szerző egykori műsorának, a Dossziénak köszönhetően, amelynek köszönhetően Frei Tamás gyakorlatilag az egész bolygót beutazta. Ebből következik, hogy a könyvei nem íróasztal mögötti fantáziálgatások, hanem érződik rajtuk, hogy a szerző valóban járt ezeken a helyeken, és ismeri ott az életet.
A kötet felépítése hasonló a Megmentőéhez, vagyis kis tükörcserepekből áll össze ez a könyv is, amelyek más-más helyeken játszódnak, de a Bankár cselekményét könnyebb átlátni, mint a Megmentőét.
Ebben a könyvben is vannak akciójelenetek, mint az előzőben, de nem olyan sok: inkább a konspiráción (vagyis az agyalgatáson) van a hangsúly, mint a csihipuhin, vagy a lődözésen.
André és Adrienn karaktere változatlan, szóval jellembeli fejlődés nincs azonkívül, hogy immár egy párt alkotnak. Pedig ez komoly munkát igényel, hogy a kapcsolatukat megtartsák, illetve kiegyensúlyozottan éljenek.
A kérdés már csak annyi, hogy sikerülhet-e mindez nekik, de még fontosabb, hogy Magyarországot vajon megmentik-e az államcsődtől? Erre ad választ Frei Tamás könyve, amit ismét csak az Ulpius Ház jelentetett meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése