2016. augusztus 17., szerda

Libba Bray: The Diviners - A Látók sorozat CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK

A sorozat darabjai:
1.The Diviners - A Látók
2. Lair of dreams - Álmok tengere

Szerintem mindannyiótokat érdekelnek valamilyen szinten a természetfölötti képességek, mint például a látnokság, illetve a médiumitás, de sokan hisztek abban is, hogy léteznek velünk párhuzamos világok is. Sokan állítják, hogy az emberek lelke is egy ilyen világba kerül a Halál után, éppen ezért valódi Halál nem is létezik, csak dimenzióváltás: ezért nem vihető át a test abba a másik világba, mert az csak itt a Földön létezik, de a lélek örök, mert sokkal magasabb a rezgésszáma, mint a testnek. 
Mindezt azért írtam le, mert a szerző regényei mindig ilyen dimenzióutazásokról szólnak. Na nem oda, ahová az ember a halála után kerül, inkább egy másik csodálatos világba. Sokan a szerzőt már megismerhettétek a Gemma Doyle trilógiával (Rettentő gyönyörűség, Lázadó angyalok, Az az édes távoli harang), de több blogger, illetve olvasó írja, hogy ez a sorozat az első találkozása az írónő műveivel. Nekik üzenem: ha tetszett a könyv, akkor érdemes Gemmáék világával is megismerkednetek, nem fogjátok megbánni.
A Látók sorozat köteteiben is elutazhattok más világokba, mégpedig olyan helyre, ahol álmaitokban is járhattok. Az álmok érdekes jelenségek, amelyek mindenkivel megtörténnek, és ahol minden lehetséges. A sorozatban ezt a jelenséget dolgozza fel az írónő, de csak részben: ez inkább már a második kötet,a Lair of Dreams: Álmok tengere témája, míg első kötet a The Diviners: A Látók elsősorban a tárgyakból való olvasásról szól.
A két kötet látszólag különálló, hiszen más-más témáról szól, de ez nem így van, hiszen nagyon is összefüggő témájuk van, illetve a szereplők sorsa is változik. Eddig egyelőre két kötet jelent meg, ahogy a szerző honlapján láttam, és nem tudom, még mennyi lesz, de ezek után kíváncsian várom a folytatást. 
Mindenesetre nagy izgalmas szálak kezdődnek el az elő kötetben, például, hová tűnt Sam anyja, Miriam, vagy mi a titka Jerichonak, illetőleg hogyan alakulnak a szerelmi szálak a történet folyamán. 
Mindkét kötet cselekménye hasonló, ugyanis mindkét esetben egy szellemet üldöznek, aki nem tud békében nyugodni, ezért áldozatokat kell szednie a földi dimenzióból, hogy lelke nyugalomra leljen. Előre szólok, hogy Bray új sorozata, már nem olyan könnyed, mint a Gemma Doyle mesék voltak, hanem kifejezetten horrorelemek találhatók benne, emiatt gyengébb idegzetűek ne olvassák!

TÖRTÉNELMI SZÍNHELY

Az előző sorozathoz hasonlóan ez is történelmi környezetben játszódik, csak itt most nem a viktoriánus Anglia, hanem a húszas évekbeli New York a színhely, amely már akkor is Amerika legnépesebb városa volt. Addigra mire ez a történet játszódik, New York óriásvárossá változott a rengeteg bevándorlónak köszönhetően, akik a világ minden tájáról érkeztek olyan nagy számban, hogy törvényeket kellett hozni ellenük. Ilyen volt például a Kínaiakat Kirekesztő Törvény is, amelyről ebben a regényben is szó esik, miután az egyik főszereplő maga is kínai, de erről már csak a második kötetben esik szó, amikor is a rejtélyes álomkór éppen pont a kínai negyedben szedi áldozatait, emiatt aztán magát a népcsoportot hibáztatják. 
A bevándorlók miatt külön városnegyedek épültek, például fekete, latin, kínai, olasz, stb. negyedek, amelyeknek mindnek megvoltak a maga szabályai, törvényei. Közben ezek a bevándorlók, akik nagy álmokkal jöttek Amerikába nem sokkal jobb körülmények között éltek, mint a hazájukban, bár voltak, akiknek sikerült megcsinálniuk a szerencséjüket. 
Ettől függetlenül azonban New York városa kicsiben hozza az országot, amelybe tartozik, vagyis Amerikát, ami az ellentétek földje: egyrészt egy csillogó-ragyogó világ, ami látszólag tele van pénzzel/gazdagsággal, ezért mentek oda sokan, és ezért lett olyan sokszínű, ámde mesterséges ország az Amerikai Egyesült Államok. New York városában ezt a ragyogást a Manhattan-szigeten látni, amely a város/ország/világ pénzügyi-gazdasági kulturális központja lett. 
A városnak ezen környéke például sohasem alszik, állandóan jönnek-mennek az emberek, több milliós forgalom van, és a metrószerelvények sem állnak le az éjszaka, mint nálunk. 
A történet 1926-ban játszódik, amikor is már több felhőkarcoló megépült Manhattenem, tehát már alapvetően kialakult a jellegzetes New York-i városkép. Eben az időben a város a klubokból kiáradó dzsessz zenétől volt, hangos, amelyet a feketék találtak fel és alapvetően ők is játszották ezt a zenét, de természetesen voltak fehérbőrű zenészek is, mint például az egyik szereplő Henry DuBois, a zongorista. Ekkoriban hódítottak a némafilmek is, illetve a Ziegfeld-lányok is ekkor léptek fel az éjjeli mulatókban. 
Megjelentek az ún. flapperek is, akik a lázadó amerikai nőket képviselték, és a rövidre vágott bubifrizura, meg a szabados életstílus jellemezte őket. 
Közben a város másik felén felépültek a szegénynegyedek, azaz a gettók, ahol igen komoly nyomor alakult ki, de ebben a sorozatban erről kevésbé lesz szó, mert inkább szórakoztatni, elvarázsolni akarja az olvasót.

Például fentebb említettem a metrót. A regény második része, az Álmok tengere részben a New York-i metróban játszódik, de kizárólag a megszűnt vonalak egy részén. A városról ugyanis érdemes azt tudni, hogy a mostani metrórendszer 1904-ben jött létre, és azóta nemigen változott. 23 vonala van, ha jól tudom, amellyel világviszonylatban a leghosszabb földalatti rendszernek számít, még abban az esetben is, ha a vonalak egy része a föld felszínén magasvasútként fut. 
Csakhogy korábban, az 1870-es években már nyitottak földalatti vasutat a városban, amit aztán gazdasági okokra hivatkozva bezártak. A járatok megmaradtak, és az állomások is, ahová hajléktalanok fészkelték be magukat. A második kötet hősei álomjárásaik során használják ezt a szellemvasutat, amelynek a segítségével az álmok világába utaznak.

SZEREPLŐK

Ha már a szereplőket említem, róluk is kell egy keveset beszéljek, mert eléggé sokan vannak, de hát két ilyen vastag kötetben nem is csoda. Vannak, akik az első, míg vannak, akik a második kötetben kapnak hangsúlyt, de vannak, akik mind a kettőben. 
EVANGELINE O'NEILL: Az ír származású lány eredetileg Ohio államban lakik egy kisvárosban a szüleivel, de a piálós-mulatozós életmódja ezeknél a szigorú erkölcsű kisvárosi embereknél igencsak kiveri a biztosítékot, ezért a szülei New Yorkba küldik a nagybátyjához, Will Fitzgeraldhoz a bohém természetű lányt, csak hogy megszabaduljanak tőle. Na persze egy egyedülálló idősebb férfi mit is tud egy ilyen fiatal lánnyal kezdeni?
Mindenesetre ő a fő-főszereplő, aki tárgyakból tud olvasni, azaz ha kezébe vesz egy tárgyat, akkor tud belőle olvasni, vagyis, hogy hol volt ez a tárgy a múltban,mire használták, stb. Egyszóval látnoki képessége van, amiről a nagybátyja nem tud, de végül mégis a segítségére lesz egy brutális gyilkosságsorozat felderítésében.
Én alapvetően kedveltem Evie-t, bár időnként idegesített egy kicsit a felszínessége. 
WILL FITZGERALD: Evie édesanyának a testvére, aki New Yorkban él, és egy okkult múzeuma van, továbbá okkult tudományokat tanít, de különösebben nem érdekli, hogy a múzeuma eléggé döglődik anyagilag, szóval elvan a maga kis világában, amelyet az unokahúga teljesen felforgat. A mgaányos, visszahúzódó férfi amolyan apafigurát képvisel az első kötetben, míg a másodikban már nem igazán szerepel. 
SAM LLOYD: Az eredeti neve Szergej Ljubovics, miután orosz származású, csak megváltoztatja a nevét. Na, ő egy igazi szélhámos, és rosszfiú, aki piti lopásokból tartja fenn magát. Evie-vel is ezzel a minőségben találkozik, de később már a múzeumban keresztezi egymást az útjuk. A két fiatal folyton marja egymást, közben meg kezdettől fogva szikrázik közöttük a levegő. 
JERICHO: Will bácsi segédje a múzeumban, egy meglehetősen bumfordi, sokszor mamlasz fickó, akinek szintén bejön Evie, belé viszont a lány barátnője, Mabel szerelmes. Na ezt bogozza ki valaki!
MABEL ROSE: Evie New York-i barátnője, akivel már régebben ismerik egymást, és kifejezetten jó barátnők, annak ellenére, hogy teljesen más a két lány. Mabel például meglehetősen visszafogott, és félénk is, és nem meri megvallani Jericho-nak az érzéseit. 
THETA: A lány táncosnőként dolgozik, és Evie-nek köszönhetően barátnők lesznek ők hárman. A gőgösnek tűnő lány valójában nem is, csak éppen a világ ellen védekezik ezzel, ugyanis neki is van egy titka, amuit nem szeretne, ha kiderülne. Egy találkozásnak köszönhetően egymásba szeretnek Memphissel, a színes bőrű költővel, ami még itt Amerika szabadabb, északi felében is botrányosnak számít.
Henry DuBois: dzsessz zongorista fiú, aki jó barátja Thetának, de csak ennyi, ugyanis a srác meleg, és a korábban elveszett szerelmét keresi az álmok világában. Henry ugyanis álomjáró, aki más emberek álmaiban is tud utazni, ami eléggé rémítő. Mindez már a második kötet témája lesz, tehát Henry már csak ott fog jelentős szerepet kapni. 
MEMEPHIS: a színesbőrű srác lottódílerként dolgozik, azaz afféle bukméker, akinél lehet a nyerőnwk gondolt számokra fogadni. Egyébként a nagynénjével, és az öccsével él. Utóbbi  jövőbe lát, míg ő gyógyító, de ennek a nagynénjük nem túlzottan örül, és igyekszik tiltakozni ellene. 
LING CHAN: a kínai lány a második kötetben lép elő, és szintén álomjáró. Így barátkoznak össze Henryvel, akivel közösen utazgatnak majd az álmokban. Ling az apja éttermében dolgozik még mozgássérültként is, de a valódi élete egyre nehezebb lesz, hiszen üldötik a népét a rejtélyes álomkór miatt, ami a kínai negyedben kezdődik el. 

Akkor most beszélek a sorozat köteteiről is:

1. KÖTET: THE DIVINERS-A LÁTÓK

Ebben a részben kezdődik a cselekmény, és találkozhatunk a legtöbb szereplővel is. Evie egy Ohio beli kisvárosból New Yorkba költözik a nagybátyjához, ahol a város pezsgése azonnal elragadja, és ugyanazt a kicsapongó életmódot folytatja, mint korábban. 
Csakhogy hátborzongató gyilkosságok rázzák meg a várost, amelyekről hamarosan kiderül, hogy valami okkult rituálé alapján követték el őket. 
A rendőrség ezért, Evie nagybátyjához, az okkult tudományok szakértőjéhez fordulnak, hogy segítsen a rejtély kibogozásában. Persze ezek után Evie nem fér a bőrébe, és figyelemmel követi az esemlényeket, akárcsak a barátai, de a nagybácsi már csak valamikor a kötet közepén tudja meg unokahúga képességeit. 
Eközben megismerjük a főbb szereplőket és a titkaik nyomába eredhetünk, de feltárul a húszas évek New Yorkja is, ami számomra igen vonzó. Én szívesen visszautaznék az időben körülnézni ezeken a helyeken, főleg Manhattenben. 
A történet párhuzamosan, több szálon fut, hiszen sokszereplős a kötet, de ennek ellenére abszolút jól követhető a történet.
Na most én az ilyen vastag köteteket nem szoktam szeretni, mert sokszor rengeteg a töltelékanyag benne, és sokszor húzzák-nyúzzák a sztorit, de szerencsére a Látókra ez nem jellemző, tehát nem voltak üresjáratok, végig lekötött, és ez azért nálam nagy szó. 

2. KÖTET: LAIR OF DREAMS-ÁLMOK TENGERE

Szerintem ez a rész sokkal jobb, kidolgozottabb, mint az előző, talán mert az álomvilágról van benne szó, azaz a szerző egy külön dimenziót teremtett, ami a miénkkel párhuzamosan létezik, vagyis az álmok világát. 
Ebből adódóan szerintem jóval rémisztőbb, mint az előző kötet, habár kevesebb a brutalitás benne, viszont az idegen dimenzióban történő járkálás, és a szellemekkel történő találkozás jobban megterheli az érzelmeket. mint ahogyan azt gondolnánk, és ahogyan azt a két álomjárónál, Henrynél, és Lingnél láthatjuk. 
A lényeg, hogy New York kínai negyedéből különös betegség indul el, amely álomban tartja az embereket, akik ebből nem tudnak felébredni, kiütések lepik el a testüket, majd meghalnak. Emiatt a város vezetése elkezdi gyűlölni a kínaiakat, és sorozatban bántalmazzák őket. 
Eközben Evie a rejtélyes ügy megoldása után celeb lesz, egy igazi híresség, akit BűbáJósnak neveznek, és önálló rádióműsort kap, amit imádnak az emberek. A lényege ennek a szórakoztatás, tehát nem egy komoly dologról van. Viszont a lányt imádja a média is, és egy véletlennek köszönhetően összeboronálják Sammel, úgyhogy a külvilág számára egy pár lesznek. Na de mi lehet ennek a vége? Ezt még nem tudjuk, mint ahogy van pár titok, amire még nem derül fény, de a lényeg, hogy hamarosan az álomkór miatt össze kell fogniuk a fiataloknak, és ki kell deríteniük, hogy mi okozza. 
Szintén egy igen vastag kötet az Álmok tengere, de az előzőhöz hasonlóan itt sincsenek üresjáratok, végig üt a történet, szerethetők a karakterek, de nekem főleg az Álomvilág leírása tetszett, illetve az oda történő utazások. 

A sorozat hazánkban a Vörös Pöttyös Könyvek sorozatban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése