2016. szeptember 22., csütörtök

Felkai Ádám: Para körút

Könyvesboltokban láttam, olvastam is a fülszövegét, és az volt a véleményem róla, hogy nem rossz, de voltak fontosabb olvasmányaim is, megvenni meg nem akartam. Aztán egyszer csak rám köszönt a könyvtárban, én meg egyből kivettem, mert kíváncsi voltam, mi ez.
Eleve már az fontos volt, hogy Budapesten játszódik a történet, amit én nagyon szeretek. Nem véletlenül költöztem oda vidékről. Egy nyüzsgő világváros, amelyet sok kulturális hatás ér, és ahol sokféle arc megfordul a tömegben. A belváros palotái fantasztikusak, főleg éjjeli megvilágításban. Én már csak tudom, hiszen sokat lefotóztam közöttük.
Abba viszont korábban sosem gondoltam bele, hogy Budapest milyen helyszínei alkalmasak arra, hogy bűncselekményt kövessenek el ott? Gondolok itt olyanra, hogy túszejtés, robbantás, illetve ami még akciófilmekben elő szokott fordulni.
Nektek eszetekbe jutott már mindez? Főleg ha nézitek ezt a sok akciófilmet, melyek sokszor valamelyik nyugati nagyvárosban játszódnak.
Felkai Ádámnak is eszébe jutott mindez, de ő nagyon szépen formába öntötte ebben az akció-krimiben, hogy milyen fővárosi helyszíneken érdemes túszokat ejteni, illetve üldözőben venni az ellenséget.
Buszvégállomás a Nyugatinál. Forrás: veke.hu
Gondolnátok-e, hogy az Oktogon földalatti állomása mennyire pöpec erre a célra éjszakai zárás után? Vagy a Nagykörút, amint késő éjjel egy üldözéses-lövöldözéses színtérré válik? De azt is nehéz elképzelni, hogy a Nagykörút házinak tetején mesterlövészek is rejtőzhetnek. Pedig akár...Sőt, a Nyugati buszvégállomásán található éjszakai járat afféle fegyverarzenált rejt, ahol bérgyilkosok szoktak vásárolni a különc, extrém fazonú, melltartót viselő BKK buszsofőr fickótól, Mamától.
Ebbe a helyzetbe csapódik bele a főzőmániás, és egyben paranoiás ápolónő, Fehér Edina, aki annyira belehabarodott a krimi műfajába, hogy már nem képes helyesen érzékelni a valóságot, és mindenkiben gyilkost lát. Így történik ez a főzőtanfolyamon megismert Balázzsal is, akiről azt hiszi, hogy egy randijuk alkalmával meg akar ölni valakit a Jászai téri Mekiben.
Nagykörút éjjel a jellegzetes villamossal. Forrás: hampage.hu
Nos, a szőke ápolónő addig festi az ördögöt a falra, amíg megjelenik, és a nő egy vérbeli krimiben találja magát, ugyanis Balázst elkíséri az édesapjához egy rozzant terézvárosi bérházba. Onnantól kezdve már nem szabadul, ugyanis a két férfi egy Klub nevű bűnszövetkezet tagja, akik mindannyian bérgyilkosok, és sem az arcuk, sem a nevük nem ismert, ugyanis álarcot viselnek, és különböző állatneveken szólítják egymást, például, Róka, Prérikutya, Nyúl, Barázdabillegtő, de van három Macska is, akik szintén a Klubnak dolgoznak. 
Nos, a regény fő cselekményét az adja, hogy a Klub tagjain belül ellenségeskedés alakul ki, és ebből alakul ki az üldözéses sztori. Az meglehetősen abszurd helyzet, hogy ez a Klub végül is egy bérgyilkosok szakszervezete, ami olyasmi, mint régen a középkorban a céhek voltak.
Oktogon földalatti megálló.
Ebbe a sztoriba keveredik bele Edina is, akinek valószínűleg ez lesz életének a legizgalmasabb, és egyben a legdurvább kalandja is, amit bizonyára sosem fog elfelejteni. Végtére is, kevés emberrel fordul elő, hogy túszul ejtik, és üldözéses jelenetbe keveredik.
Nyilván ez nem mindenkinek jön be, mert az abszurd humort érteni kell, illetve ez nem az a műfaj, amin harsányan röhöghetsz. Inkább karikatúra, vagy szatíra, ami kifiguráz bizonyos társadalmi jelenségeket. Vannak persze hazánkban is abszurd humoristák, akik nem is olyan rosszak, sőt Felkai is egész jól csinálja, de nála úgy néz ki a történet, mintha Guy Ritchie filmjei összekeveredtek volna Quentin Tarantinóiéval. Mindez őrületesen komoly katyvaszt jelent, és már nem tudtam követni se, hogy mi merre hány méter.
A szereplők általában középszerűek, és nem túl érdekesek, kivéve Mamát, a buszvezetőt, illetve Balázs apját, az alkoholista Danai urat, aki talán a legveszélyesebb az egész bandából.
A szerzőről igazából nem tudok semmit ezen a nagyon egyéni hangú regényen kívül. Valószínűleg fiatal, és ez lehet az első regénye, ennélfogva van egyéb polgári szakmája is, és nem hivatásos író. Mindenesetre remélem, fog még írni más könyvet is.
A regény a Fekete Macska Regénytár sorozatban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadógondozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése